Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helsingfors IFK värvar talang från Jaro – argentinska stjärnan Ledesma stannar i SJK: "En vinnartyp både på planen och i omklädningsrummet"

Från 2020
Uppdaterad 30.12.2020 12:56.
Emmanuel Ledesma driver bollen.
Bildtext Emmanuel Ledesma spelade elva matcher för SJK den gångna säsongen.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Det blev bara en säsong i Jakobstad och FF Jaro för den unge backen Jean-Claude Mabinda. 20-åringen är nu klar för Helsingfors IFK – klubben där han en gång i tiden började spela fotboll. SJK meddelar i sin tur att viktiga argentinaren Emmanuel Ledesma blir kvar i Seinäjoki.

Ligalicensen är fixad och den tidigare majoritetsägaren Lucas Jin Chang är borta. Nu riktas fokus i stället mot HIFK:s lagbygge, som under den senaste tiden endast bestått av en handfull spelpjäser.

Det senaste tillskottet är Jean-Claude Mabinda. Ytterbacken började spela fotboll i just HIFK, men flyttade till HJK:s organisation i tonåren.

HIFK:s kontraktsläge (30.12)

Förra säsongen spenderade 20-åringen i Jaro. Det blev sammanlagt 21 division 1-matcher under året i Jakobstad för Mabinda.

– Jag tycker det är väldigt roligt att vara tillbaka i HIFK. Förra året tog jag en plats i division 1 och det var ett stort steg i karriären för mig. Som spelare är jag en snabb ytterback som gillar att anfalla, berättar Mabinda på HIFK:s webbplats.

– Han hörde till de bärande krafterna i ett av topplagen i division 1 i fjol och har mycket potential som spelare, tycker klubbens sportchef Mika Lönnström.

Ledesma viktig för SJK

Argentinaren Emmanuel Ledesma förstärkte SJK mitt under fjolårssäsongen och charmade publiken direkt.

På elva matcher gjorde 32-åringen fem mål och två assist och valdes till årets spelare i klubben av fansen. Ledesma har tillhört Genoas akademi och spelat i bland annat Championship och MLS.

SJK-tränaren Jani Honkavaara beskriver honom som en ”väldigt viktig bit av laget”.

– När ”Manu” anslöt till laget i augusti gjorde han ett omedelbart intryck på laget med sitt energiska och modiga spel. Han är en vinnartyp både på planen och i omklädningsrummet, säger coachen.