Blir Tour de Ski en rysk-svensk uppvisning? Experten Matias Strandvall väntar sig spännande lopp, men tvivlar på finsk framgång: ”Krista är ett frågetecken”
Det mesta talar för att Aleksandr Bolsjunov tar hem herrtiteln, medan Natalja Neprjajeva utmanas av Frida Karlsson och Ebba Andersson på damsidan. Men hur går det för finländarna? Det vågar inte ens Matias Strandvall förutspå.
På nyårsdagen fortsätter världscupen på skidor med Tour de Ski.
I fjol var touren hela säsongens höjdpunkt, men med ett skid-VM för dörren väljer många att stå över den fysiskt påfrestande utmaningen.
Det norska landslaget sa ”takk, men nei takk”. Iivo Niskanen fattade samma beslut. Det är onödigt att riskera att åka på bakslag så tätt inpå säsongens höjdpunkt, resonerade stjärnan.
– Det innebär att det största finska hoppet faller bort, summerar Yle Sportens skidexpert Matias Strandvall.
– Efter att ha vägt alla fördelar och nackdelar så tog han det svåra beslutet. Och Iivo brukar vara en mästare på att ta sådana, fortsätter han.
Niskanen var inte den enda blåvita herråkaren som gav återbud i sista stund. Ristomatti Hakola känner sig krasslig och väljer därför helt väntat att inte ta några chanser – om han ens på grund av de coronaliknande symptomen skulle ha fått delta.
Det betyder att det finländska herrlandslaget består av Lauri Lepistö, Juho Mikkonen, Verneri Suhonen och Markus Vuorela på touren.
– Jag hoppas att Verneri kan slå till i den första sprinten i Val Müstair. Det är egentligen hans enda chans att hävda sig. Juho Mikkonen kan överraska när som helst, men då hans huvudmål är VM-femmilen så är han antagligen främst ute efter bra träning och erfarenhet, säger Strandvall.
– Lepistö och Vuorela har sedan en bit kvar innan de är aktuella för topp tio-placeringar. Men får de varsitt lopp med en topp 20-placering så gör de en bra insats, fortsätter han.
När det gäller totalsegern finns det bara en favorit. Han heter Aleksandr Bolsjunov.
– Ryssland kommer att vara starkast och det är Bolsjunov som man ska slå, konstaterar Strandvall.
"De har inte kört en hel tour tidigare"
Det gäller också på damsidan, där Strandvall lyfter fram Natalja Neprjajeva som förhandsfavorit.
– Att det norska landslaget inte är med gör damtouren väldigt mycket intressantare. Therese Johaug är ju i princip oslagbar i den sista backen. Nu får någon annan stiga fram. En har ju redan gjort det, säger Strandvall och förklarar:
– Rosie Brennan vann båda tävlingarna i Davos och har visat storform. Många väntar sig att Ebba Andersson och Frida Karlsson ska vara starka också, men här vill jag påpeka att de inte kört en hel tour tidigare. Andersson avbröt i fjol och Karlsson fick inte ens starta.
– Därför är Neprjajeva, som var tvåa i fjol och vet vad som gäller, den som får axla det största favoritskapet. Julija Stupak är närmast den som kan utmana den här kvartetten. Kampen kommer att vara väldigt jämn – och det är ju välkommet.
Nu reagerar säkert någon på att du inte nämner finländska namn – varför gör du inte det?
– Orsaken är helt enkelt att det är Krista Pärmäkoski som är det största hoppet och hon är ett frågetecken. Hon visste inte riktigt själv heller vad problemet var i Ruka, om det var överträning eller viruset hon visade sig ha. Vi kan inte riktigt förvänta oss något av henne ännu, säger Strandvall.
Pärmäkoski intygade själv i samband med skidförbundets pressträff på tisdagen att kroppen reagerat bra på den en månad långa träningsperioden. Strandvall understryker sin tur igen att man ska minnas att det körs VM om två månader.
– Det viktigaste är att hon visar att formen är stigande. Redan det bådar gott med tanke på VM, säger han.
Kan Kerttu Niskanen skrälla?
De övriga damerna i truppen är Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo och Kerttu Niskanen. Damlandslagets tränare Ville Oksanen sa på pressträffen att vissa åkare kommer att tacka för sig efter några tävlingar, utan att precisera vem det handlar om.
Kerttu Niskanen medgav ändå att hon ser fram emot den sista klättringen och avslöjade i praktiken att hon inte hör till dem som kommer att bryta. Strandvall tror också att Niskanen har det som krävs för att stiga fram åtminstone i vissa tävlingar.
– Hon är bättre på klassiskt än skejt och det räcker inte för att tävla om framskjutna placeringar i totalställningen. Men vi kan förvänta oss fina placeringar på normaldistanstävlingarna i klassisk stil, till exempel tian i Val di Fiemme, säger Strandvall.
Det är som vanligt i Val di Fiemme som touren avgörs – högst upp på Alpe Cermis.
Precis som i fjol kommer den sista deletappen att avgöras som masstart och inte jaktstart. Det är något som Strandvall inte riktigt förstår sig på.
– Jag har lite för lite erfarenhet av det här upplägget för att ta ställning till vilket som egentligen är bättre – masstart eller jaktstart – men det blev ju råddigt i fjol. Det fanns förstås en tävling i tävlingen för dem som är intresserade, men det är svårt för åskådaren att följa med.
Tävlingsprogrammet
Val Müstair, Schweiz
1.1 kl. 12.45 spint, fri stil
2.1 kl. 13.30/15.45 10 km D/15 km H masstart, klassiskt
3.1 kl. 12.35/16.25 15 km H/10 km D jaktstart, fri stil
Toblach, Italien
5.1 kl. 14.00/15.45 10 km D/15 km H intervallstart, fri stil
6.1 kl. 14.30/15.40 10 km D/15 km H jaktstart, klassiskt
Val di Fiemme, Italien
8.1 kl 14.15/16.35 15 km H/10 km D masstart, klassiskt
9.1 kl. 14.05 sprint, klassiskt
10.1 kl. 13.45/16.35 10 km D/H masstart, fri stil
Yle sänder samtliga tävlingar med svenskt referat.