Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur stor roll ska handbollen ha i mitt liv? Miro Koljonen ställer sig den frågan när han avslutar tiden i Norge och återvänder till GrIFK: "Inte varit mig själv i höst"

Från 2020
Uppdaterad 30.12.2020 18:28.
Miro Koljonen i kvalmatch mot Danmark.
Bildtext Miro Koljonen spelar i finländsk ligahandboll den här vårsäsongen och nästa år.
Bild: Tomi Hänninen / Newspix24 / Handbollsförbundet

Spel utomlands – check. Miro Koljonen har uppfyllt ett mål med sin handboll. Coronavardagen i Norge blev ändå för tung och han kommer att spela i finländska ligan i vår och nästa säsong.

När herrarnas handbollsliga startar på nytt i januari kommer en gammal bekant att vara tillbaka på planen. Landslagets kapten Miro Koljonen återvänder till den inhemska ligan efter ett och ett halvt år i norska Fjellhammer IL.

Han spelade sin sista match i Norge precis före jul.

– Jag stänger inte dörren för att spela utomlands igen i framtiden, men åtminstone den här vårsäsongen och nästa säsong spelar jag i Finland, säger Koljonen till Yle Sporten.

Miro Koljonen.
Bildtext Miro Koljonens senaste klubb i Finland är GrIFK.
Bild: Matti Matikainen / Handbollsförbundet

Koljonen har tidigare spelat för GrIFK och SIF i handbollsligan. På onsdagen meddelade "Grani" att Koljonen är klar för comeback i klubben.

– I och med att det inte har funnits något konkret att informera om har jag inte pratat om att jag har återvänt. Långt ifrån alla i handbolls-Finland har koll på det. Det är ingen hemlighet, men jag har inte känt ett behov av att ropa ut det, sa Koljonen innan nyheten blev offentlig.

Långa dagar under hösten

Huvudanledningen till att Koljonen har flyttat hem är coronapandemin. Hösten i Norge blev väldigt tung.

– Coronatiden har inte varit så enkel utomlands. Jag bestämde mig för att det är bättre att komma till Finland där familj och vänner finns.

Utanför handbollen har han jobbat några dagar i veckan, men vardagen blev outhärdlig.

– Dagarna blev långa. Utöver jobbet blev det mest att sitta hemma och vänta på att få träna. Coronareglerna har liknat de som har gällt i Finland, men klubben ville att vi skulle undvika kontakter med andra så gott det gick.

"Inte varit mig själv i höst"

Fjellhammer skrällde förra säsongen och tog klivet upp i den norska ligan. Koljonen fick mycket speltid i fjol, men småskador i kombination med coronapandemin har påverkat honom under hösten.

– När motivationen sviktade så hjälpte det inte att ha småskador och inte kunna träna ordentligt. En gammal vristskada och ett baklår har stört mig hela hösten och jag har inte kunnat träna för fullt, men bara missat tre matcher på grund av skada.

Hur reagerade klubben på ditt beslut att lämna?

– Tränarna har märkt att jag inte har varit mig själv i höst. De tyckte att det var synd att jag åker därifrån, men de förstod mig när det inte alls handlade om handbollen och försökte inte sätta käppar i hjulet.

Miro Koljonen i kvalmatch mot Danmark.
Bildtext Miro Koljonens senaste match i Finland är kvalmatchen mot Danmark i november.
Bild: Tomi Hänninen / Newspix24 / Handbollsförbundet

Hur ser du på din tid i Norge?

– Det finns bara gott att säga om klubben och laget. Stämningen var helt underbar och något som jag inte har upplevt tidigare. Jag är nöjd med att jag åkte.

– Nu har jag känslan att det inte är ett tvång att spela utomlands igen. Det har alltid varit ett mål. Nu har jag fått göra det och vet vad det innebär – både bra och dåliga sidor.

Fick nytändning i Norge

För ganska exakt ett år sedan var budskapet från Miro Koljonen att den finländska ligan inte lockade speciellt mycket våren 2019.

Tiden i Norge har gett välbehövlig distans – och nu är tongångarna annorlunda.

– Jag märkte att jag behövde något nytt och i Norge såg jag att jag njuter av att spela. Nu känner jag inte att inhemska ligan är dålig och det känns roligt att spela här igen.

Miro Koljonens lag Fjellhammer IL firar en seger i norska division 1 i handboll.
Bildtext Tiden i Fjellhammer gav en ny kick för Miro Koljonen.
Bild: Harald Gründel/Fjellhammer IL

I Fjellhammer har Koljonen spelat på kanten, men det är mycket möjligt att han används på nio meter i sitt kommande finländska lag.

– Jag ska försöka ta med mig fart och tuffhet från Norge. Det är största skillnaderna mellan serierna.

Återkomsten till Finland gör också att 28-åringen ska fundera över framtiden.

– Det är dags att stanna upp. Hur stor roll ska handbollen ha i mitt liv? Jag försöker träna så att jag skulle kunna åka utomlands igen om chansen dyker upp och jag vill det, men det hänger på hur kroppen håller och om handbollen ska vara mer en hobby eller ett arbete.

Herrarnas handbollsliga startar på nytt den 13 januari.

Artikeln och rubriken uppdaterad efter att GrIFK bekräftat transfern klockan 18.27.

Diskussion om artikeln