Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Milosevic obduceras i Haag

Den misstänkte krigsförbrytaren Slobodan Milosevics advokat har fått avslag på sin begäran om att den förra serbiska ledaren obduceras i Moskva.

Adokaten sade sig misstänka att Milosevic förgiftades i Haagtribunalens fängelse och att obduktionen därför borde äga rum på annat håll. Tribunalen avvisade dock kraven och meddelade att obduktionen äger rum i dag med en serbisk patolog närvarande. Det är oklart var och när Milosevic ska begravas.

Milosevic hittades död i sin cell i går. Han väntade på att ställas inför rätta för omfattande krigsförbrytelser under Balkankrigen på 1990-talet. Det var känt att han led av högt blodtryck och hjärtbesvär. Milsevic död kom bara några dagar efter att en annan serbisk intern och tidigare folkledare Milan Babic hittades död. Enligt tribunalen hade han tagit livet av sig. Hur han gjorde det uppgavs inte.

Åklagaren: Nu ännu viktigare få fast Karadzic och Mladic
Krigsförbrytartribunalens åklagare Carla Del Ponte säger att Milosevic död gör det ännu viktigare att gripa de efterlysta misstänkta serbiska krigsförbrytarna Radovan Karadzic och Ratko Mladic som ännu är på fri fot.

Rättegången mot Milosevic inleddes i februari 2002. Milosevic envisades med att själv föra sin talan, men hösten 2004 beslöt FN-tribunalen att han ska få ett rättsbiträde bl.a. för att snabba upp rättegången.

Kommunist som satsade på serbisk nationalism

Slobodan Milosevic föddes den 20 augusti 1941 i Pozarevac i Serbien. Han verkade under början av sin karriär som funktionär i det kommunistiska partiet och som chef för det statliga gasbolaget.

Hans karriär avancerade i det maktvakuum som uppstod då Jugoslaviens ledare Josip Broz Tito avled år 1980. 1986 blev Milosevic ledare för det serbiska kommunistpartiet och tog kontrollen över partiet året därpå. Under de följande tretton åren var Milosevic den odiskutabla ledaren inom serbisk politik, oavsett hans formella ställning.

1987 tog Milosevic oroligheter i provinsen Kosovo som förevändning för att öppet hylla serbisk nationalism. Fram till dess hade nationalism stämplats som ett brott i Jugoslavien. Åren 1989-90 genomdrev han allvarliga inskränkningar i Kosovos och provinsen Vojvodinas autonomi. De etniska albanernas protester i Kosovo slogs ned med våld.

Medverkade till krigsutbrottet
Milosevic motsatte sig Sloveniens, Kroatiens och Bosnien-Hercegovinas självständighetssträvanden. Han anses allmänt vara huvudansvarig för att det jugoslaviska kriget bröt ut år 1991. Efter fyra år av krig var de tre länderna fria.

Under krigen i Jugoslavien begick serber som lydde under Milosevic de brott som ledde till att Milosevic och tiotals andra ställdes inför rätta i Haag. Milosevic stod åtalad bl.a. för massakern på 255 kroater och ickeserber i Vukovar år 1991, massakern på över 7 000 muslimer i Srebrenica år 1995 och beskjutningen av civila i Sarajevo.

Efter Kosovokriget våren 1999 ökade det folkliga missnöjet med Milosevic och han förlorade presidentvalet år 2000. Hösten 2000 avsattes han efter massiva demonstrationer och den 28 juni år 2001 överlämnades Milosevic till FN-tribunalen i Haag.

Källor: AFP, FNB-TT, NE.se, Reuters

(Av Patrick Holmström)