Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Försäljningen av fyrverkerier ökar – men chefsöverläkare i Åbo manar till lugnt nyår: "Ju färre människor, desto bättre party"

Från 2020
Mikko Pietilä, en man med glasögon, blå kavaj och slips, tittar in i kameran.
Bildtext Det gäller inte bara att hålla säkerhetsavstånd till raketerna utan också till varandra, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä om nyårsfirandet.
Bild: Thomas Hagström / YLE

Coronaläget i Egentliga Finland är för tillfället bättre än vad det var strax innan jul. Sjukvårdsdistriktet vill ändå uppmana folk att fira så stillsamt som möjligt och helst inte skjuta egna fyrverkerier. Ändå har försäljningen av fyrverkeripjäser varit god.

Chefsöverläkare Mikko Pietilä, vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, säger att eventuella coronasmittor inte är det enda problemet som kan uppstå i samband med nyårsfirandet.

- De vanliga problemen som hör till den här årstiden är bland annat ögonskador. Vi hoppas att inte coronafallen ökar heller, säger Pietilä.

Han lägger också till att vården inte kommer att överbelastas av en ökande mängd skadade människor. Enligt Pietilä är man väl förberedd på att ta emot de som behöver vård också under nyåret.

- Det enda problem som möjligen kan uppstå är om någon måste föras till intensivvård. På dessa avdelningar ligger redan de som är svårast av sjuka av coronaviruset, och då använder de samma kapacitet, säger Pietilä.

Pietilä vill påminna att alla säkerhetsrekommendationer som hör till pandemiläget fortfarande är i kraft. Det gäller inte bara att hålla säkerhetsavstånd till raketerna, utan också till varandra.

- Ju färre människor, desto bättre party, skrattar Pietilä.

Försäljningen av fyrverkerier går ändå bra

Trots att avfyrningen av egna fyrverkerier inte är att rekommendera har försäljningen av fyrverkerier varit mycket god. Det här säger Otto Kuitula, som är ansvarig för en fyrverkeriförsäljningspunkt i Reso.

- Varje dag har vi ordentligt överskridit den förväntade mängden av sålda fyrverkeripjäser, säger Kuitula.

Otto Kuitula med ansiktsskydd framför fyrverkeripjäser
Bildtext Otto Kuitula säger att försäljningen av fyrverkerier har varit förvånansvärt bra
Bild: Andrea Wiklund / Yle

Kuitula misstänker att orsaken till det här uppsvinget i försäljningen är att städernas årliga fyrverkerievenemang har ställts in. Till och med sådana personer som inte skjutit egna raketer på flera år köper nu fyrverkeripjäser.

- De raketer som mest går åt är kanske de som inte behöver någon snö för att avfyras, säger Kuitula.

Försäljning av fyrverkeripjäser
Bildtext Försäljningen av fyrverkerier överskrider ordentligt den förväntade mängden.
Bild: Andrea Wiklund / Yle

Angående säkerheten svarar Kuitula att de varje år försöker ge all nödvändig information för att hålla sina kunder säkra.

- Konsumenterna har blivit mer och mer kunniga om säkerheten när det gäller fyrverkerier. Med corona så är det väl också bättre att folk skjuter sina egna raketer snarare än att de samlas på större sammanställningar för att se på en fyrverkeri- show, säger Kuitula.

Diskussion om artikeln