Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåborna får nya bussbiljetter – så här tar du dig till Kyrkslätt, Esbo och Helsingfors år 2021

Från 2020
Två bussar vid busstationen i Ingå.
Bildtext De nya biljetterna kommer inte fungera på alla bussar, åtminstone till en början. Från och med januari kan man använda biljetterna på Taxiline Koskinen och Vainion liikenne.
Bild: Marica Hildén / Yle

Ingå vill främja kollektivtrafiken. Kommunen tar i bruk två nya biljetter i januari och byter samtidigt ut de nuvarande resekorten mot nya. Nu under jullovet erbjuder man även gratis kollektivtrafik för barn under 15 år som vill åka till Kyrkslätt och tillbaka.

Förutom bussbiljetter från Ingå till Kyrkslätt kan kommunen nu också erbjuda biljetter till Esbo och Helsingfors. En 30-dagarsbiljett för sträckan Ingå-Helsingfors kommer att kosta 120 euro, och motsvarande biljett till Mattby i Esbo 90 euro.

Biljetterna fungerar på turer som sköts av Taxiline Koskinen och Vainion liikenne. Det är ännu oklart om och när biljetterna kan användas på bussbolagen Amper, Wikström och Salon Tilausliikenne. På Ingås webbplats uppger kommunen att det möjligtvis går att resa med biljetterna på bolagens turer från och med vårvintern.

De nya biljetterna kommer till försäljning den första januari. De nuvarande resekorten byts samtidigt ut, så det gäller att skaffa ett nytt resekort av Matkahuolto.

Barn åker gratis under jullovet

Mellan den 21 december och 10 januari kan barn under 15 år åka gratis mellan Ingå och Kyrkslätt. Under nyårsafton kör bussen enligt normal tidtabell, medan söndagstider gäller på nyårsdagen.

Kommunen påminner om att det är tryggt att resa kollektivt trots epidemiläget.

Diskussion om artikeln