Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ovanligt nyårsfirande när världen ringer in 2021 – australisk delstat förbjuder nyårskyssen och Nyårsklockan på Skansen reciteras utan publik

Från 2020
Vy över hamnen i Sydney, med en bro i mitten och operahuset till vänster, med röda fyrverkerier som lyser upp himlen.
Bildtext Fjolårets fyrverkerishow vid tolvslaget i Sydney, Australien var i vanlig ordning spektakulärt. Även i år vankas det fyrverkerier men strategiska utsiktsplatser har stängts av för att undvika folksamlingar – trots relativt få fall av covid-19.
Bild: CHINE NOUVELLE/All Over Press

I dag är det årets sista dag, och också nyårsfirandet präglas av coronarestriktioner. Vi tar en titt på vilka restriktioner som gäller på olika håll i världen.

I Finland har många håll ställt in sina sedvanliga fyrverkerievenemang för att undvika att människor samlas. Till exempel Helsingfors nyårsjippo, som vanligtvis samlar tiotusentals människor, sker på distans i år.

Finland har ändå en rätt liberal syn på nyårsfirandet - i flera länder i Europa gäller till exempel utegångsförbud också på nyårsafton.

Firandet inleddes på Kiribati kring klockan 12 finsk tid.

Nyårskyssar ska hållas inom familjen

Nya Zeeland stoppade coronaviruset och firade klockan 13 finsk tid det nya året mer eller mindre som vanligt - fyrverkerier vid Auckland Harbour Bridge, konserter, middagar och fester, kompat av solsken och sommarvärme på över 20 grader i nästan hela landet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vuosi vaihtuu maailmalla - seuraa uudenvuoden juhlintaa Aucklandista Uudesta-Seelannista - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Australien, där man klarat sig bra undan coronaviruset, kommer sommarens höjdpunkt nyåret trots det på många håll firas nedskalat. Sydney fick innan julen nya coronafall för första gången på månader och har på grund av över hundra fall de senaste dagarna, inklusive 147 fall igår, bestämt att bara fem personer får samlas inomhus och 30 utomhus. Folksamlingar har förbjudits på strategiska platser med utsikt över det klassiska nyårsfyrverkeriet i hamnen.

Delstaten Victoria, där Melbourne ligger, har trots bara ett dussin coronafall de senaste två veckorna och inga lokalt smittade, vidtagit nästan drastiska åtgärder: man har förbjudit nyårskyssen!

Närmare bestämt ska man undvika att (nyårs)kyssa personer utanför det egna hushållet. Firare har ombetts se till att det finns desinfektionsmedel för handtvätt på eventuella bjudningar, och på nyårsdagen kommer resandet till delstaten från New South Wales, där Sydney ligger, att begränsas.

En timme efter Nya Zeeland ringer de östligaste delarna av Ryssland – Tjuktjien och Kamtjatka – in 2021. Ett par timmar senare är det Japans tur, och sex timmar innan Finland firar en del kineser nyår.

I Taiwan, med över 23 miljoner invånare, som inte ens haft 800 registrerade fall av corona, har restriktioner ändå införts och de som vill fira rekommenderas göra det hemma. Nyligen har Taiwan haft sina första fall sedan april och myndigheterna är oroliga för ett okontrollerat utbrott.

Det traditionella kinesiska nyåret firas i februari.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Skyskrapa med fyrverkerier omkring mot en mörk himmel.
Bildtext Ifjol sprakade det i fogarna på Taipei 101, den taiwanesiska huvudstadens främsta landmärke.
Bild: All Over Press

100 000 poliser ska stoppa brinnande bilar i Frankrike

I Europa är det mer uppskruvat läge. 100 000 poliser och gendarmer har satts in i Frankrike för att se till att ingen firar det nya året för häftigt. Utegångsförbud gäller från klockan 8 och folksamlingar är förbjudna, precis som tidigare dagar.

Poliserna ska speciellt se till att fransmännen inte lyckas med den säregna nyårstraditionen med våldsamheter och bilbränning – ifjol sattes 1457 bilar i brand på nyårsafton.

Bil som brinner på en gata, omgiven av poliser.
Bildtext Frankrike försöker sätta in extra poliser för att förhindra våldsamt nyårsfirande. Speciellt vill man stoppa de årliga bilbränderna.
Bild: UGO AMEZ/All Over Press

Riktigt lika drastiska åtgärder finns inte på andra håll. I Tyskland råder fyrverkeriförbud och i Berlin får man inte ens ha små smällare. Högst fem vuxna från två hushåll får samlas, och offentliga platser har belagts med samlingsförbud. Demonstrationer är också förbjudna, och den traditionella nyårsfesten vid Brandenburger Tor visas på tv och tar inte emot publik.

I Storbritannien rekommenderas starkt att man inte rör sig utanför hemmet annat än i nödfall, i en tid som rekordstora coronasiffror registreras regelbundet. Fyrverkerishowen vid London Eye är inställd och BBC kompenserar med ett specialprogram.

"I säng klockan nio"

Även på många håll i Afrika tvingar restriktionerna fram ett mer dämpat nyårsfirande. I Nigeria har regeringen varnat för att landet kan stå inför farliga mängder nya fall om inte restriktionerna följs.

Rapporter om att folk inte följer restriktionerna har oroat experter i landet, och antalet fall är på stadig uppgång sedan början av december, med 1000 fall registrerade igår.

I Kenya råder utegångsförbud från och med klockan 10 ikväll vilket innebär att nyåret måste ringas in hemma.

Och i Sydafrika har polisministern Bheki Cele kritiserats efter att han sagt att det inte blir någon nyårsafton i år, och att folk borde gå och lägga sig klockan nio på kvällen.

President Cyril Ramaphosa har å sin sida uppmanat sina landsmän att lämna bort fyrverkeripjäserna i år, och i stället tända ljus.

Även Sydafrika har ett utegångsförbud nattetid, och har också förbjudit försäljningen av alkohol.

Amerikaner på tårna i coronatider

Efter Europa och Afrika blir det så småningom New York-bornas tur att fira nyår på ett annorlunda sätt, eftersom ikoniska Times Square är förbjudet område under nyårsaftonen.

Fotografer omger en skylt av ledlampor som bildar siffrorna 2021.
Bildtext Times Square i New York håller i år stängt för besökare under nyårsaftonen. I dagarna installerades en nedräknare som ska filmas under kvällen och slutsekunderna av 2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Kalifornien, som befinner sig i ett desperat krisläge med covid-19 där Los Angeles ser kring 15 000 nya fall per dag och kring 6000 på sjukhusen som har slut på lediga bäddplatser, har rapporter om Nyårsfester upprört.

En del restaurangföretagare försöker ordna hemliga fester och jämför restriktionerna med förbudstiden. Folksamlingar och fester är officiellt förbjudna, och fyrverkerier likaså.

Och på Hawaiis tredje största ö Oahu kommer Honolulu inte att få ta del av det traditionella nyårsfirandet med fyrverkerishow i Waikīkī, för att förhindra ett ostoppbart utbrott av coronavirus.

röd, blå och gul fyrverkeriring i nattmörker över höghus
Bildtext I år blir det inget fyrverkeri som detta över Honolulu.
Bild: /All Over Press

Samtidigt kommer president Donald Trump att ordna stor fest på sitt Mar-a-Lago i Florida, trots att antalet coronafall stiger i "solskensstaten".

Biljetter till evenemanget kostar enligt källor 1000 dollar, men trots det förväntas hundratals gäster till resorten.

Publikfritt Skansen med bland annat Sofia Helin

En timme efter oss, och många timmar före Hawaii, firar bland annat Skandinavien nyår. Ett av de mer klassiska inslagen i Sverige är firandet på Skansen i Stockholm, där dikten Nyårsklockan (original Ring Out, Wild Bells) av Alfred Tennyson läses upp.

I år är det skådespelaren Sofia Helin – känd bland annat som Saga Norén i Bron och Cecilia Algotsdotter i Arn-filmerna – som har fått det ärofyllda uppdraget att läsa dikten.

I år är firandet på Skansen dock vingklippt: ingen publik kommer finnas på plats och i stället är det tv-sändningen som gäller. Sverige har trappat upp sina restriktioner den senaste tiden.

Diskussion om artikeln