Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vad ändras 2021? Vi har listat de viktigaste förändringarna

Från 2020
Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Bildtext Både skattehöjningar och nya förmåner att vänta år 2021.
Bild: Yle/Patrik Rosström

Beskattningen skärps en aning, ränteavdragen för bostadslån minskar och el-bilar gagnas av skatteförmåner. Samtidigt fortsätter pensionsåldern att stiga. Bland annat det för det nya året med sig.

Löntagarnas beskattning skärps en aning nästa år, bland annat eftersom en del socialförsäkringsavgifter stiger.

Arbetslöshetsförsäkringsavgiften stiger med 0,15 procentenheter och sjukförsäkringens dagpenningspremie med 0,18 procentenheter. Däremot bibehålls arbetspensionsförsäkringsavgiften på nuvarande nivå.

Läs mer om socialförsäkringsavgifterna på Skatteförvaltningens webbplats.

Den genomsnittliga kommunalskatteprocenten stiger med 0,06 procentenheter i och med att 39 kommuner har beslutat höja skatterna 2021.

Sammanlagt ökar skattetrycket på lönerna med mellan 0,2 och 0,3 procentenheter, beroende på inkomstens storlek. Skattetrycket på pensionerna bibehålls på samma nivå som tidigare.

Ränteavdraget för bostadslån sjunker

År 2021 kan hushåll med bostadslån dra av endast 10 procent av räntorna i beskattningen. Det är fem procentenheter mindre än i år. Ränteavdraget kommer att försvinna helt fram till år 2023. År 2022 skärs ränteavdraget följaktligen ner med ytterligare fem procentenheter.

Pensionsåldern stiger

Nästa år fortsätter den lägsta pensionsåldern att stiga. De som är födda 1958 får lov att jobba tre månader till för att uppnå pensionsåldern 64 år. Den högsta pensionsåldern stiger med ett år - till 69 år.

Den lägsta pensionsåldern har sedan pensionsreformen 2017 stigit med tre månader varje år. Nytt för nästa är att också den högsta pensionsåldern stiger.

Läs mer om hur pensionsreformen påverkar din pensionsålder på arbetspension.fi.

Nytt för pensionärerna är också att FPA godkänner högre boendekostnader då bostadsbidrag beviljas. Efter förhöjningen på 0,9 procent är de maximala boendekostnaderna 6 800 - 8 400 euro per år beroende på hemkommun.

Läs mer om bostadsbidragen för pensionstagare på FPA:s webbplats.

Uppvärmningskostnaderna stiger

På grund av skattehöjningar blir det dyrare att värma upp egnahemshus. Hushåll med oljeeldning (konsumtion cirka 2 200 liter/år) måste betala 74 euro mer per år från och med 2021. Hushåll som är kopplade till fjärrvärmenätet får en tilläggsräkning på 38 euro.

Nytt är också att alla bostäder i flervåningshus successivt börjar övergå till egna mätare för vattenförbrukningen. Mätarna i äldre lägenheter installeras i samband med rörsaneringar, i nya lägenheter installeras mätarna i byggnadsskedet.

Alkoholen och tobaken blir dyrare

Punktskatterna (tillverkningsskatterna) på alkohol och cigaretter stiger. Om skattehöjningen slås ut i sin helhet på butikspriserna blir öl, cider och longdrinkar (33 cl) tre cent dyrare. Vinpriserna stiger med 22 cent per flaska (75 cl) och brännvinet med 38 cent per flaska (50 cl).

Tobaksaccisen stiger nästa år med ett halvt års mellanrum. Totalt blir tobaksasken 45 cent dyrare år 2021.

Få premie för att skrota din gamla bil

Vill du skrota din över 10 år gamla bil kan du få en skrotningspremie på mellan 1 000 och 2 000 euro. Det är Transport- och kommunikationsverket Traficom som beviljar premien såvida du i stället köper en ny, utsläppssnål bil, en elcykel eller en kollektivtrafiksbiljett.

Stödet beviljas en gång under stödperioden (1.12.2020–31.12.2021) och det beviljas enbart åt privatpersoner.

Förmånligare bilförmån

Förändringar sker också i anställningsförmånerna. Beskattningsvärdet för en elbil som används som bilförmån sjunker med 170 euro per månad. Det blir också en skattefri förmån att ladda elbilen.

FPA-ersättningen för coronatest stiger

Från och med 2021 stiger den ersättning som FPA betalar ut för coronatest. För ett PCR-test ersätter FPA 100 euro - höjningen är i kraft till slutet av året. Hittills har FPA-ersättningen för privata coronatest varit 56 euro.

Artikeln är en översättning av Yle-artikeln Verotus, eläkkeet, tuet ja maksut: katso, mikä muuttuu ensi vuonna i bearbetning av Sara Langh.