Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Atlantic Crossing: En storserie full med fakta, kuriosa och fiktion

Från 2021
Uppdaterad 11.01.2021 10:08.
Märta står vid ett stort skrivbord och pekar bestämt mot presidenten som sitter i stolen.
Bildtext Kronprinsessan Märtha (Sofia Helin) och Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan) i storserien Atlantic Crossing.
Bild: Julie Vrabelova / Cinenord

Året är 1940, andra världskriget rasar och Norge ockuperas av Tyskland. Kungafamiljen måste fly och splittras. Kronprinsessan Märtha och familjens tre barn flyr till USA. Där inleder Märtha en nära relation med president Franklin D. Roosevelt.

Kronprinsessans närvaro i Washington kommer att påverka presidentens syn på vad som pågår i Europa. Men det som börjar som vänskap blir snart tillgivenhet och konflikter.

I ett försök att kämpa för sitt land, sätter hon sitt äktenskap på spel och får presidentens stöd. Ett spel där allt har ett pris.

Atlantic Crossing visades i Norge i slutet av 2020. Serien älskades men fick också en hel del kritik, inte minst från historiker som ifrågasatte hur stora friheter man får ta i en dramatisering för att det inte skall förvränga historien.

Så vad är fakta och vad är fiktion? Var har manusförfattarna tagit sig friheten att fritt tolka vad som skedde och var har sanningen helt fått ge vika för ett bättre manus? Nedan har vi samlat några intressanta punkter från varje avsnitt.

Kolla gärna igenom efter att du tittat på respektive avsnitt.

Samtliga avsnitt av Atlantic Crossing finns nu tillgängliga på Yle Arenan. På Yle Fem sänds serien söndagar kl. 21.00.

Fakta & fiktion - Atlantic Crossing - Avsnitt 1

1. Vinkade Märtha verkligen med armen i 90 graders vinkel?
Ja!
I gamla filmklipp kan man se Märtha vinka med hela armen i rät vinkel och med handen vänd lite mot ansiktet.

2. Blödde verkligen kronprinsessan Märtha näsblod när hon blev upprörd eller rädd?
Nej!
Kronprinsessan led av migrän och dålig hälsa hela livet, något som doldes för allmänheten. Men näsbloden är påhittad och ett dramaturgiskt tillvägagångssätt för att illustrera hennes hälsa.

Kronprinsessan Märtha med en tidning i handen och blod i näsan.
Bild: Cinenord / Yle

3. Blev passagerarfartyget Mira angripet 7 april?
Nej!
I verkligheten blev skeppet angripet 3 april. Nyheten om angreppet stod i tidningarna den 5 april. I dramatiseringen har serieskaparna valt att ändra på datumet för angreppet.

4. Måste kungafamiljen gömma sig för flygangrepp i Lillestrøm?
Ja!
Kungafamiljen och den norska regeringen reste i samma tåg då tyskarna invaderade Oslo 9 april 1940. De måste söka skydd på stationen när Kjeller flygplats blev bombat.

Kronprinsessan med skrämd min, springandes på en perrong.
Bild: Cinenord / Yle

5. Är det sant att Märtha och barnen nekades inresa i Sverige?
Ja och nej!
Den dramatiska gränspasseringen är omdiskuterad. Prinsessan Astrid som var sju år under flykten har berättat att gränsen var stängd och att man bestämde sig att köra genom bommen. Einar Østgaard (hovdamen Ragnis son) som också var med under flykten var då tio år och hävdar att det inte kan stämma. Den norska och den svenska gränskontrollen låg en bit ifrån varandra och det kan därför hända att båda har rätt.

Fakta & fiktion - Atlantic Crossing - Avsnitt 2

Fakta & fiktion - Atlantic Crossing - Avsnitt 3

Fakta & fiktion - Atlantic Crossing - Avsnitt 4

Fakta & fiktion - Atlantic Crossing - Avsnitt 5

Fakta & fiktion - Atlantic Crossing - Avsnitt 6

Fakta & fiktion - Atlantic Crossing - Avsnitt 7

Fakta & fiktion - Atlantic Crossing - Avsnitt 8

Källa:
Faktarutorna är versioneringar av NRKs sammanställning Atlantic Crossing - Fakta, kuriosa och fiksjon. På NRK:s webbsidor kan du läsa fler och mer ingående fakta kring varje avsnitt.

Lyssna också på Kulturpoddens avsnitt från 9 januari om vad som händer när fakta blir fiktion i serier som Atlantic Crossing och The Crown.

Fakta och fiktion i kungaserier

36:40

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln