Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I dag skulle den nya drönarlagen träda i kraft – skjuts upp i sista sekund

Från 2020
Lantmäteriverkets drönare flyger i Fiskars bruk.
Bildtext Nya regler gällande drönare tas i bruk en månad senare än vad man först tänkte.
Bild: Yle/Marica Hildén

Traficom vill försäkra att användarregistret som hör ihop med den pinfärska drönarlagen är säkert och välfungerande. Därför skjuter Traficom fram tillämpningen av EU:s gemensamma drönarregler i Finland. Reglerna tas i bruk i slutet av januari, och fram tills dess hinner Traficom även få ut det svenskspråkiga infomaterialet på droneinfo.fi.

Drönarreformen som skulle träda i kraft på nyårsafton försenas. Reformen, som innebär att drönaranvändare ska registrera sig och utföra ett drönarprov, skjuts fram till slutet av januari.

Trafik- och kommunikationsverket Traficom meddelar på nyårsaftons eftermiddag att de inom EU gemensamma drönarreglerna börjar gälla i Finland först i slutet av januari.

Fram till slutet av januari gäller de gamla reglerna så till vida att man inte behöver registrera sig eller utföra flygarprovet. Men flyghöjden på max 120 meter träder i kraft.

– Vi ville försäkra fungerande och säker användarregistrering. Med tilläggstiden försäkrar vi att kunderna får ett välfungerande system. Det handlar om användarregistret och onlineprovet, säger Patrik Söderström, som ansvarar för drönarreglernas förnyande på Traficom.

– Med finsk sisu försökte vi in i det sista få tjänsten publicerad. Vi arbetade för fullt, ännu i dag på morgonen arbetade vi med webbplattformen. I dag måste vi inse att vi inte hinner, och då fattade vi beslut om att skjuta fram det.

Söderström säger att man hela tiden vetat att tidtabellen är tajt.

– Nu blev det så här. Vi beklagar att vi så här sent meddelade om saken.

Svenskan släpade efter

På sidan droneinfo.fi finns studiematerial för dem som tänker avlägga drönarflygarprovet. Materialet ska finnas på finska och svenska, men på nyårsafton fanns materialet inte ännu på svenska.

Det här strider mot språklagen, som säger att Traficom ska informera på både finska och svenska.

Traficom köper med tidtabellsändring även tid att fixa språkärendet.

– Nu får vi betjäningen att fungera på båda inhemska språken innan användarna ska registrera sig och utföra provet.

– Om vi hade blivit klara i dag så hade även provet funnits på svenska i dag. Men materialet blir klart på svenska i mitten av januari, säger Söderström.

Lagen gäller alla EU-länder

Lagen kan börja tillämpas i EU-länder från och med nyåret. Den träder i kraft med en övergångsperiod. Senast den 1 januari 2023 ska alla länder ha tagit i bruk lagen.

De som flyger bruksflyg och har anmält sin drönare tidigare kan fortsätta flyga enligt de tidigare nationella bestämmelserna ända till 1 januari 2022. Inom flygarklubbar får drönarpiloterna fortsätta flyga drönarna fram till den 1 januari 2023 förutsatt att de regler som gäller inom klubben följs.

Finland hade tänkt ta i bruk lagen direkt, men blir det alltså en tilläggsmånad innan använderna behöver utföra prov och registrera sig.

De nya reglerna kräver ett teoriprov för att bevisa kompetens vid hantering av en drönare. Därtill sänks maximala flyghöjden från 150 meter till 120 meter.

På Traficoms sida droneinfo.fi (på finska) finns material för den som vill förbereda sig för drönarprovet.

Diskussion om artikeln