Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygstoppet från Storbritannien förlängs till den 11 januari

Från 2020
Uppdaterad 31.12.2020 15:59.
Den främre delen att ev Finnair-plan.
Bildtext Flygstoppet från Storbritannien förlängs till den 11 januari.
Bild: Silja Viitala / Yle

Flygstoppet från Storbritannien förlängs. Transport- och kommunikationsverket Traficom har beslutat förlänga stoppet till den 11 januari, på basen av THL:s bedömning i frågan.

Flygstoppet infördes den 21 december för att förhindra att den nya, mer smittsamma mutationen av coronaviruset, som hittats i Storbritannien, sprids också här i Finland.

Hittills har två fall av den brittiska mutationen påträffats i vårt land, samt en sydafrikansk mutation av viruset. Under julhelgen påträffades den brittiska varianten av det muterade coronaviruset i Kymmenedalen.

Risk för snabbare spridning

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har varnat för att det muterade viruset sprids mycket snabbare, och är därför är en stor risk. Viruset är i sig inte dödligare, och de vaccin som tagits fram biter också på mutationen.

Bland annat för att förhindra att den brittiska mutationen tar sig in i landet beslöt Norge idag att testa alla anländande resenärer.

Statsminister Erna Solberg konstaterade att R-talet, som visar hur snabbt viruset sprider sig, kan stiga till 1,4 om den brittiska varianten får fotfäste i Norge.

Diskussion om artikeln