Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Tour de Ski inleds med trixig sprint i Val Müstair

Från 2021
Uppdaterad 01.01.2021 12:11.
Programmet är inte längre tillgängligt

Här är den igen – skidklassikern Tour de Ski. Den 15:e upplagan av touren inleds med en fristilssprint i schweiziska Val Müstair. De finländska åkarna är utmanare på öppningsetappen.

Kl. 10.15 Kvaltävling, sprint, fri stil

Kommentator: Chriso Vuojärvi
Finland, damer: Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski.
Finland, herrar: Lauri Lepistö, Juho Mikkonen, Verneri Suhonen och Markus Vuorela

Programmet är inte längre tillgängligt
Tour de ski, sprintkval (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sprintbanan i Val Müstair har risats av flera av toppåkarna under årens lopp. Banan innehåller en rad pucklar, ett hopp och tuffa kurvor.

Arrangörerna har emellertid slagit dövörat till och trixat till rundan ytterligare i år. Åkare som Kerttu Niskanen, som tar det lite försiktigt i knepiga utförslöpor, kan förlora 2–3 sekunder på det i kvalet.

För Niskanens del gäller det bara att hoppas att avståndet till de argaste rivalerna i kampen om tätplaceringarna i sammandraget inte blir alltför stort.

Sprintspecialisten Katri Lylynperä är på förhand sett Finlands starkaste kort på öppningsetappen. Lylynperä har redan meddelat att hon hoppar av touren efter öppningsveckoslutet så hon kommer inte att spara på krutet.

Krista Pärmäkoski inledde säsongen blekt i Ruka men säger sig vara i avsevärt bättre form nu. Pärmäkoski har tidigare år plockat fina placeringar också i sprint så hon är en joker i leken.

Favoriterna kommer från Sverige. Linn Svahn vann den säsongsöppnande sprinten i Ruka före landslagskollegorna Maja Dahlqvist och Jonna Sundling.

Hemmaåkaren Nadine Fähndrich, Sloveniens Anamarija Lampic, ryskorna Natalija Nepriajeva och Julia Stupak samt USA:s Rosie Brennan, Sophie Caldwell-Hamilton och Jessica Diggins ska också nämnas i sammanhanget.

Tunga finländska avbräck på herrsidan

Finlands fyra vassaste herråkare ställer som bekant inte upp på touren. Varken Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen eller Joni Mäki deltar.

Kvartetten Lauri Lepistö, Juho Mikkonen, Verneri Suhonen och Markus Vuorela kan och ska emellertid drömma om världscuppoäng i dag. Tar sig någon av dem till semifinal vore det en fullträff.

Italiens sprintkanon Federico Pellegrino är kanske den största förhandsfavoriten. Han utmanas främst av ryssarna Gleb Retivych och regerande Tour de Ski-mästaren Aleksandr Bolsjunov. Glöm inte heller fransmännen Lucas Chanavat och Richard Jouve.

Kl. 12.45 Finalpasset i sprint, fri stil

Programmet är inte längre tillgängligt

Läs också: Blir Tour de Ski en rysk-svensk uppvisning? Experten Matias Strandvall väntar sig spännande lopp, men tvivlar på finsk framgång: ”Krista är ett frågetecken”

Tävlingsprogrammet

Val Müstair, Schweiz
1.1 kl. 12.45 spint, fri stil
2.1 kl. 13.30/15.45 10 km D/15 km H masstart, klassiskt
3.1 kl. 12.35/16.25 15 km H/10 km D jaktstart, fri stil

Toblach, Italien
5.1 kl. 14.00/15.45 10 km D/15 km H intervallstart, fri stil
6.1 kl. 14.30/15.40 10 km D/15 km H jaktstart, klassiskt

Val di Fiemme, Italien
8.1 kl 14.15/16.35 15 km H/10 km D masstart, klassiskt
9.1 kl. 14.05 sprint, klassiskt
10.1 kl. 13.45/16.35 10 km D/H masstart, fri stil

Yle sänder samtliga tävlingar med svenskt referat.

Diskussion om artikeln