Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tandvärk satte punkt för norska treans chanser i backveckan – var på väg till sjukhus när kvalet avgjordes: "Sådan smärta att det inte gick"

Från 2020
Marius Lindvik poserar.
Bildtext Marius Lindvik slutade trea i Oberstdorf.
Bild: imago images/MIS/ All Over Press

I kvalet i Garmisch-Partenkirchen saknades ett av tätnamnen. Marius Lindvik – trea i Oberstdorf – har åkt till sjukhus efter problem med en visdomstand. De två finländska hopparna deltog och gjorde det bra.

När den tysk-österrikiska backveckan startade i Oberstdorf var tättrion Karl Geiger, Kamil Stoch och Marius Lindvik.

Tävlingen var jämn och backhoppningsklassikern är en öppen historia inför fortsättningen i Garmisch-Partenkirchen.

För Lindviks del har chanserna däremot gått upp i rök. Med en timme till starten i dagens kval bekräftades det i norska medier att Lindvik inte kan hoppa.

Han lider av tandvärk och har åkt till sjukhuset i Innsbruck, skriver NRK. Enligt tidningen Dagbladet handlar det om en visdomstand.

– Han har en sådan tandvärk att han måste till sjukhus. Han är på väg till Innsbruck med vår tränare Alexander Stöckl, säger norska landslagschefen Clas Brede Bråthen till NRK.

Stöckl säger till Dagbladet att Lindvik var hos en tandläkare i Oberstdorf, men han var tvungen till ett nytt tandläkarbesök i dag. Efter det kom man fram till att kvalet inte var möjligt att delta i.

Hade ont i Oberstdorf

Lindvik vann i Garmisch-Partenkirchen för ett år sedan och har backrekordet i den klassiska backen. Redan efter pallplatsen i Oberstdorf klagade han på att han har ont i en tand.

– Jag har hållit ihop det med smärtstillande, men det har plågat mig och det gör väldigt ont. Det har hållit mig lite vaken om nätterna.

Lindvik kan fortfarande hoppa i de två sista deltävlingarna i backveckan om han klarar av det, men hans dröm att ta hem totalsammandraget grusades i och med sjukhusresan.

– Han har sådan smärta nu att det inte gick att hoppa. Alexander Stöckl har goda kontakter och Marius kommer att få bästa tänkbara vård, säger Bråthen.

Enkelt för finländarna

Trots att Lindvik saknades hoppade en norrman längst i kvalet. Halvor Egner Granerud fick upp hela 143 meter, men han fick ändå se sig slagen av slovenen Anze Lanisek.

De två finländska hopparna Antti Aalto och Niko Kytösaho gjorde stabila insatser i kvalet. Kytösaho hoppade 130 meter och var 18:e, Aalto landade på 128 meter och blev 20:e.

Den blåvita duon tog sig med god marginal till morgondagens tävling. I knockout-rundan i den första omgången ställs Kytösaho mot tysken Pius Paschke och Aalto mot schweizaren Gregor Deschwanden.

Den klassiska nyårsbackhoppningen i Garmisch-Partenkirchen startar klockan 15 i morgon och sänds direkt i Yles kanaler.

Backhoppning, världscupen:

Tysk-österrikiska backveckan, 2/4, kval:
1) Anze Lanisek, Slovenien 138,6 poäng
2) Halvor Egner Granerud, Norge 138,1 poäng
3) Markus Eisenbichler, Tyskland 137,9
4) Stefan Kraft, Österrike 136,1 poäng
5) Karl Geiger, Tyskland 134,3 poäng
6) Kamil Stoch, Polen 134,1 poäng
6) Ryoyu Kobayashi, Japan 134, 1poäng
---
18) Niko Kytösaho, Finland 123,4 poäng
20) Antti Aalto, Finland 122,8 poäng

Diskussion om artikeln