Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan Juniorlejonen rubba Kanada? Hemmafavoriten har hittat sina styrkor, men känner respekt för motståndet i gruppfinalen: "Får känsla för hur turneringen blir"

Från 2020
Kanada jublar i JVM.
Bildtext Kanada har öst in mål så här långt i JVM.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mycket blir klart enklare för segraren i nattens JVM-möte mellan Kanada och Finland. Juniorlejonen måste växla upp – Kanada förväntar sig ett första defensivt test.

Både Finland och Kanada har radat upp tre segrar i starten av årets junior-VM i ishockey. Precis enligt förhandstipsen.

Och om de tipsen håller så borde Kanada slå Finland i nattens gruppfinal i Edmonton. Kanada är favorittippat i hemmaturneringen och en seger mot Finland skulle betyda en enklare kvartsfinal.

Nu börjar den korta, intensiva JVM-turneringen på allvar.

– Kanada blir en stor utmaning. Det är ett välorganiserat lag. I våra bästa stunder har vi spelat mycket bra i turneringen. Mot Kanada räcker inte en okej insats, men vi känner oss redo, säger förbundskaptenen Antti Pennanen.

"Blir ett bra test"

Det krävs bara en titt på spelartrupperna för att se hur starkt Kanada är. I hemmalaget finns 19 spelare som är valda i den första NHL-draftrundan, Finland har två.

Finland firar mål.
Bildtext Anton Lundell är den största stjärnan i Finlands lag.
Bild: Handout / Pasi Mennander / Lehtikuva

Kanadas målskillnad efter tre matcher är förkrossande 29–3.

Dessutom var en del av spelarna i Finlands lag med om när Juniorlejonen kollapsade direkt i semifinalen mot Kanada för ett år sedan.

Men då var då. Kanada förväntar sig inget annat än en riktigt tuff gruppfinal.

– Det blir ett bra test för oss, helt klart. Vi får en känsla för hur resten av turneringen blir mot Finland, säger backen Kaiden Guhle enligt TSN.

Undviker tuff kvartsfinal

Segraren i grupp A har mycket vunnet. Man undviker tuffa trion Ryssland, Sverige och USA i kvartsfinalen och får en på pappret bekvämare resa mot semifinalen nästa vecka.

Efter tre matcher där Kanada i praktiken bara gått till attack förväntar sig hemmaspelarna nu också lite spel i egen zon.

– Finland förbereder oss för fortsättningen. Vi får försvara oss – något som vi inte har behövt göra i de tidigare matcherna, säger Cole Perfetti.

Kaapo Kakko i JVM 2019.
Bildtext Finland har också goda minnen av möten med Kanada. För två år sedan chockade Juniorlejonen Kanada och vann kvartsfinalen i Vancouver.
Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland

Kanadas uppladdning till junior-VM präglades av coronaviruset. Inledningen av turneringen har gett spelarna chansen att spela ihop sig.

Enligt spelarna har Kanada en svårhanterad forecheckning, laget är fysiskt och spelar snabbt.

– Att möta Finland med gruppsegern i potten är stort. De vill ha den, vi vill ha den. Det blir en riktig kamp, säger lagets bäste poängplockare Dylan Cozens.

Nattens match mellan Kanada och Finland startar klockan 01.00 finsk tid.

Diskussion om artikeln