Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Odd Steinar överlevde jordskredet i Norge – satt på husets ruiner och ropade efter sambon och dottern

Från 2020
Uppdaterad 31.12.2020 18:56.
Helikopter flyger över området som där jorden rasat. Det är mörkt och räddningshelikoptern har på strålkastare.
Bildtext Nio hus har tagits av kvickleran i Ask i Gjerdrum i Norge. På nyårsafton fokuserar räddningsinsatsen fortfarande på att hitta överlevande.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Odd Steinar och hans grannar tog sig upp på husen som rasat samman. Han ropade på sambon och dottern och tyckte att han hörde ett svar. Men både Ann-Mari och Victoria saknas fortfarande.

Strax efter klockan fyra på natten 30.12.2020 vaknar Odd Steinar av att sambon rycker i honom och hon ropar att huset rasar. Dottern hade känt sig lite sjuk, så mamman och dottern sov i ett annat rum den natten.

Odd Steinar trodde först att det var en brand och skyndade sig mot ytterdörren som ligger en våning ner. När han kommit ner för trappan rasade huset över honom.

– Då var Ann-Mari och Victoria rakt framför mig, berättar Odd Steinar.

Här kan du läsa det senaste om jordskredet i Ask i Gjerdrum i Norge.

Tog sig ut genom en liten öppning

Han är osäker på om sambon och dottern tog sig ur huset före det rasade. Själv blev han liggande i ett hål där öppningen till ytterdörren var för liten att ta sig igenom. Men runt honom rasade det och det blev en liten öppning som han kunde ta sig ut genom.

Utanför var allt kaotiskt. Det var helt stilla och mörkt, berättar Steinar.
Han är osäker om vad som hände och funderar på om det var ett jordskalv. Hans hus var krossat och kanten där marken rasat var allt för brant för att han skulle kunna ta sig upp.

– Grannar stod i bara underkläder. Jag frågade om vad som hade hänt och han sade att han inte visste. Jag såg inget för det var helt beckmörkt, men efter en kvart uppfattade jag att husen runtomkring också var borta, berättar Odd Steinar.

Blev sittande på hustaket

Han såg blåljus blinka, men det var allt för långt ner till där han stod. De blev sittande på taket till det raserade huset och Odd Steinar tror att det tog 1,5–2 timmar innan en helikopter räddade honom.

När han satt på huset ropade han på sambon och dottern, och han tror att han hörde dem svara. Men i dag är han inte säker på att han faktiskt hörde dem ropa mitt i allt kaos, för varken sambon eller dottern har hittats efter jordskredet tidigt på onsdag morgon.

Hus har rasat på grund av jordskred i Norge.
Bildtext Förödelse efter jordskredet.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Jag har blivit mer osäker. När jag räddades av helikoptern och togs till sjukhus var jag säker på att jag kommer träffa dem på förmiddagen. Men det har inte hänt, och därför har jag blivit mer osäker på om jag faktiskt fick svar när jag ropade, berättar Odd Steinar.

Har inte gett upp hoppet

Han tycker det är extra tungt att vänta på svar utan att veta något.
– Jag vet att chanserna blir sämre ju längre tiden går. Men jag har inte gett upp hoppet och det säger polisen också. Att jag inte ska ge upp hoppet för det är otroligt hur mycket en person kan överleva, säger Odd Steinar.

Nu ska han kanske skrivas ut från sjukhuset och åka till sin mamma för att vara tillsammans med henne. Han är förberedd på att de kommande dagarna blir tunga.

Runt honom har vänner och släkt ställt upp och varit till stor hjälp i krisen som plötsligt uppstod natten mellan tisdag och onsdag.

En av dem han har kontakt med är Anita som är syster till hans sambo.

– Det känns som om jag är i ett helvete och som jag inte klarar av att ta mig ut ur. Allt är så osäkert. Jag klarar inte av att blunda för allt blir bara en röra, säger Anita.

Hon har inte tappat hoppet. Att räddningsmanskapet hittade en hund vid liv i natt gör att hon tänker att hoppet lever.

– När polisen säger att de letar efter överlevande är det vårt hopp, säger Anita.

Med hänsyn till Odd Steinar och anhöriga publicerar vi inte hans efternamn i artikeln.

Artikeln är en översättning från NRK:s artikel Odd Steinar sat oppå husruinane og ropte etter sambuaren og dottera

Artikeln är översatt till svenska av Annica Lindström.