Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronanyåret firades rätt lugnt, men många eldsvådor sysselsatte brandkårerna

Från 2021
Uppdaterad 01.01.2021 09:05.
Några personer syns framför fyrverkeripjäser.
Bildtext Människor betraktar privatfyrverkerier på Senatstorget i Helsingfors vid midnatt.
Bild: YLE/Esa Syväkuru

Nyårsfirandet förlöpte relativt lugnt i Finland, enligt rapporterna från polis och räddningsmyndigheter. Många bränder sysselsatte ändå brandkårerna. En brand i Kuopio krävde ett människoliv.

Myndigheterna lade på förhand sordin på firandet med coronarestriktioner och från regionerna i Svenskfinland rapporteras tidigt på morgonen inga värre incidenter.

Polisen i Helsingfors rapporterar visserligen om ett normalt livligt firande trots coronarestriktionerna. Särskilt mycket uppdrag fick poliserna då barerna stängde.

Siluetten av två personer syns framför en rykande fyrverkeripjäs.
Bildtext De offentliga fyrverkerierna var mestadels inhiberade, men många privatpersoner firade med egna fyrverkerier. Bilden är från stadsdelen Drumsö i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Vid Senatstorget i centrala Helsingfors rapporteras om flitigt avfyrande av fyrverkeripjäser, trots att det var förbjudet. Den vanliga, TV-sända nyårsfest på torget, som vanligen samlar tiotusentals människor var inhiberad och ersatt med en festsändning på TV.

Polisen i Sydvästra Finland fick rapporter om många ungdomsgäng som höll större fester än vad coronarekommendationerna stipulerar. Polisen uppger att man i de fallen främst kontrollerade ungdomarnas ålder och skick.

En död i brand i Kuopio

I Kuopio inträffade en brand i ett tvåvåningshus på 150 kvadratmeter. Två personer var i huset då det började brinna. Den ena lyckades rädda sig via en balkong, men den andra personen omkom i branden.

Eftersläckningen bedöms fortgå under morgonen. Räddningspersonalen vet inte hur branden fick sin början och polisen börjar undersöka saken på morgonen.

Också i Lahtis brann ett större egnahemshus. I Lappland rapporteras om bränder i egnahemshus i Kemijärvi och Muonio.

I Tusby brann ett radhus då en brinnande mopedbil antände ytterväggen. Elden spred sig via konstruktionerna till andra delar av radhuset. Ingen människa kom till skada.

Räddningsverket i Västra Nyland rapporterar om många småbränder, av vilka några orsakades av fyrverkeripjäser.

Både i Ekenäs och i Ivisnäs i Esbo antändes postlådor med fyrverkeripjäser.

Diskussion om artikeln