Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem personer har påträffats omkomna i rasmassorna – räddningsarbetet fortsätter i Gjerdrum

Från 2021
Uppdaterad 03.01.2021 08:51.
Mobilvideo visar jordskredsområdet i Norge - Spela upp på Arenan

Ett femte dödsoffer har hittats i rasmassorna i Gjerdrum i Norge. Norsk media rapporterade på söndagsmorgonen om det femte offret, med hänvisning till räddningsmyndigheterna.

Tidningen VG skriver att de femte dödsoffret hittades vid sextiden på morgonen lokal tid. Polisen uppger för tidningen att räddningsmanskapet har jobbat nere i raskratern hela den gångna natten.

Under lördagen hittades tre personer omkomna och på fredagen påträffades en omkommen. Fem personer saknas fortfarande sedan onsdagens jordskred.

Tre döda hittades under lördagen

Vid klockan 21 på lördag kväll lokal tid delgav polisen för medierna att de hade hittat ett fjärde dödsoffer. Den fjärde personen påträffades vid samma byggnad som de två föregående omkomna under lördagen.

Enligt polisens insatsledare Knut Hammer är räddningsarbetet i rasområdet krävande och farligt. Tidigare under lördagskvällen rapporterade VG att en av spårningshundarna hade skadats och förts till veterinär för vård.

Beskedet om det fjärde dödsoffret kom bara tre timmar efter det föregående. Polisen påträffade det tredje dödsoffret strax efter klockan 18 lokal tid.

Det tredje offrets kön och ålder är tills vidare okända, och räddningsmanskapet jobbade vid tiden för presskonferensen klockan 18 fortfarande med att frigöra kroppen från rasmassorna.

Tre insatslag har hittills jobbat i rasområdet. Ytterligare manskap är på väg till området från Bergen, för att från i morgon söndag utöka styrkan till fem insatslag.

Brandkåren på plats uppger att de nu kunnat bygga så pass många evakueringsrutter ut ur rasområdet och har så många markeringar av spårningshundarna att undersöka, att de kan fortsätta jobba under natten. Manskapet planerar hålla igång dagens arbete till fots i området till ungefär två på natten.

Dagens andra dödsoffer

Dödsoffret som påträffades på lördag kväll var dagens andra, och låg enligt polisen i samma område som det föregående. Tidigare på lördagen uppgav polisens insatsledare Roy Alkvist till NRK att dödsoffret hade hittats kring 100 meter in i rasområdet.

Det var också en hund som hittade den första omkomna personen på lördagen.

Räddningsarbetare går nära rasmassorna vid området där ett jordskred skedde 30.12.2020.
Bildtext Räddningsarbetare letar efter eventuella överlevande på platser där det kan ha bildats luftfickor.
Bild: Haakon Mosvold Larsen/EPA

På lördagsmorgonen uppgav polisen för norska medier att man under natten har begränsat sig till att övervaka området från luften, med drönare och värmekameror.

– Tre specialistteam är nere vid rasmassorna och jobbar. Också hundar deltar i operationen. Ingen har hittills hittats i dag, sa Roy Alkvist på lördagseftermiddagen under en presskonferens.

Ett dödsoffer hittades på nyårsdagen

Enligt Alkvist finns det hopp om att överlevande ännu kan hittas. Man söker bland annat i bilar och husrester där det kan finnas tillräckligt med luftfickor.

– Man leva i flera dagar om man får luft, sa Ida Melbo Øystese, regionpolischef under lördagseftermiddagens presskonferens.

På fredagen hittade man ett dödsoffer i rasmassorna. Men räddarna har upprepat att man fortsättningsvis utgår från att det kan finnas överlevande.

– När det ljusnar skickar vi ner manskapet i kratern igen och utvidgar sökområdet, sa polisens operationsledare Gisle Sveen ill NRK på lördagsmorgonen.

Polisen gav ut uppgifter om de saknade

På fredagskvällen publicerade norska polisen uppgifter om de saknade personerna, efter överläggningar med anhöriga. Norska medier, bland andra tidningen VG och NRK har presenterat uppgifterna.

Det här vet vi om dödsoffren och de saknade efter jordskredet i Gjerdrum

  • Ursprungligen saknades tio personer. På söndagskvällen den 3 januari hade sju personer hittats döda. Tre personer saknas fortfarande.
  • De tio som ursprungligen saknades är ett par i (en 31-årig kvinna och en 40-årig man) och deras tvååriga dotter, en 50-årig kvinna och hennes 13-åriga dotter, en 49-årig kvinna och hennes cirka 29-åriga son som var på besök hos modern då raset inträffade, en 49-årig kvinna som rastade hunden och talade i telefon med sin man då raset inträffade och samtalet plötsligt bröts, en 69-årig kvinna och en 31-årig man.
  • En omkommen hittades på fredagen, tre på lördagen och en på söndagen.
  • Polisen har uppgett att en av de omkomna är en 31-årig man som hittades i fredags. Polisen har inte uppgett vilka de andra fyra som avlidit är.


Källa: NRK

Det ger vid handen att från ett hushåll saknas ett par i 30–40 års ålder och deras tvååriga dotter.

Från ett annat hus saknas en kvinna i 50-årsåldern och hennes 13-åriga dotter. Från ett tredje hus saknas en kvinna i 50 års ålder och hennes cirka 30-åriga son som var på besök hos modern då raset inträffade.

Vidare saknas en cirka 50-årig kvinna som rastade hunden och talade i telefon med sin man då raset inträffade och samtalet plötsligt bröts.

Från ytterligare två hushåll saknas en kvinna i 70 års ålder och en man i 30 års ålder.

Polisen har inte uppgett vilken av dessa tio personer som på fredagen hittades död.

Utesluter inte fler dödsoffer

Räddningsinsatsen har pågått oavbrutet sedan onsdagen och pågår fortfarande för att hitta de nio personer som saknas.

– Vi känner så klart med de drabbade, men vi är proffs och jobbar hårt för att hitta överlevande, sa insatsledare Roger Pettersen på fredagskvällens presskonferens.

Pettersen kunde ändå inte utesluta att man kan hitta fler omkomna.

– Vi har jobbat hårt natten igenom och fortsätter jobba med räddningsinsatsen. Vi gjorde överflygningar i natt men hittade ingen då, sa polisens insatsledare Roy Alkvist på fredag eftermiddag.

Manskap och spårningshundar begav sig på fredag in i så kallade röda zoner i skredområdet, som hittills bedömts vara för farliga för att tillträda till fots.

En pansarvagn transporterar en förflyttbar bro i ett snölandskap. På bilden syns också soldater.
Bildtext Försvarsmaktens ingenjörsbataljon bistår räddningsinsatsen med ett fordon, som kan veckla ut en 26 meter lång bro.

Enligt polisen befinner sig personer med hög sannolikhet på området, och insatsledaren säger att det fortfarande finns hopp om att hitta överlevande. På torsdag hittades en hund välbehållen.

Tusen personer evakuerades från området på onsdag strax efter skredet, och ytterligare evakueringar kan vara aktuella. På nyårsafton evakuerades 46 personer från 14 hus i närheten av rasområdet efter att sprickor hade upptäckts i grunden.

Området som blivit under rasmassorna är cirka 700 meter brett och cirka 300 meter djupt. Yle Uutiset har räknat ut att det motsavarar 20 fotbollsplaner.

Uppdaterad 1.1.2021 klockan 18.50 med uppgifter från fredagkvällens presskonferens.

Uppdaterad 1.1.2021 klockan 22.10 med uppgifterna om de saknades identitet.

Uppdaterad 2.1.2021 klockan 9.20 med kommentarer från lördagsmorgonen och preciserade uppgifter om de saknade, klockan 13.20 efter polisens presskonferens och 15.12 då NRK rapporterade att ytterligare en död person hittats i rasmassorna.

Uppdaterad 2.1.2021 klockan 19.30 med uppgifter om det tredje dödsoffret och kommande räddningsarbete under natten.
Uppdaterad 2.1.2021 klockan 22.20 med uppgift om det fjärde dödsoffret.
Uppdaterad 3.1.2021 klockan 8.40 med uppgifterna om det femte dödsoffret.
Källor: NRK, STT-NTB, VG

Diskussion om artikeln