Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Polskt jättehopp i Garmisch-Partenkirchen – Dawid Kubacki vann tack vare nya backrekordet: "Han hade lite tur"

Från 2021
Uppdaterad 01.01.2021 19:24.
Kubacki slog till med backrekord i Garmisch-Partenkirchen - Spela upp på Arenan

Den tysk-österrikiska backhoppningsveckan fortsatte med den klassiska nyårshoppningen i Garmisch-Partenkirchen – en tävling som Antti Aalto inte brukat gilla. Följdaktligen var finländaren nöjd efter att ha nått den andra rundan i dagens tävling. Dawid Kubacki vann efter ett monsterhopp.

Antti Aalto inledde backveckan med en stabil 23:e plats i Oberstdorf, där han också slog till med en sjätteplats i kvalet.

När det var dags för backveckans andra etapp, i Garmisch-Partenkirchen, blev det åter en plats i andra rundan för finländaren – men inte så mycket mer.

Den första omgången avgjordes enligt knockout-format och där slog Aalto schweizaren Gregor Deschwanden med minimal marginal. Finländarens hopp bar 127,5 meter.

Aaltos andra hoppinsats var lite svagare, och mätte 123 meter. Det räckte till en 25:e plats.

– Hans hopp i dag kan inte ses som något steg framåt. Det såg lite svårt ut med den knepiga vinden, tyckte Yles expert Tommi Nikunen efter Aaltos hopp i den andra rundan.

Själv påminde Aalto om att backen i Garmisch-Partenkirchen inte hör till hans favoriter.

– Det fanns också bra saker i hoppen, fast resultatet inte var det bästa. Jag har ofta haft det svårt i Garmisch, men nu var det betydligt lättare än tidigare, vilket ju är bra. Grundtekniken var i skick, men jag hade tydligen inte riktigt tur med förhållandena, analyserade Aalto enligt Skidförbundet.

Antti Aalto efter ett hopp.
Bildtext Antti Aalto.
Bild: imago images/Fotostand/ All Over Press

Granerud toppar sammandraget

Niko Kytösaho hade det riktigt kämpigt och blev 49:a. Hans 112 meter räckte ingenstans i den första rundan, där han mötte Pius Paschke.

– Han har fått mer självförtroende den senaste tiden, vilket också gör att hans egna förväntningar växer. I dag såg det ut att leda till att han attackerade för mycket i backen, menade Nikunen.

Norrmannen Halvor Egner Granerud vann de fem sista tävlingarna före backveckan, men i Oberstdorf blev det ”bara” en fjärdeplats för honom. I dag ledde han efter första rundan tack vare ett hopp på 137 meter.

I den andra rundan fick Dawid Kubacki kanonförhållanden och flög till ett nytt backrekord, 144 meter. Granerud hade inte lika bra flyt med vindarna och fick nöja sig med en andraplats bakom polacken.

– Jag skulle säga att Kubacki hade lite tur, särskilt i den sista delen av flygfasen där han fick lite luft underifrån, tyckte Norges tränare Alexander Stöckl enligt NRK.

Granerud tog ändå över ledarplatsen i sammandraget, då hälften av backveckan är avklarad. Bakom norrmannen hittas Karl Geiger och Kamil Stoch, medan Antti Aalto ligger på plats 21.

Dawid Kubacki jublar med nävarna i luften.
Bildtext Dawid Kubackis drömhopp i den andra rundan mätte 144 meter, vilket är ett nytt backrekord i Garmisch-Partenkirchen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Resultat:

Garmisch-Partenkirchen (HS142):

1. Dawid Kubacki POL 282,1 poäng
2. Halvor Egner Granerud NOR 274,9
3. Piotr Zyla POL 260,4
4. Kamil Stoch POL 260,0
5. Karl Geiger GER 259,9
...
25. Antti Aalto FIN 227,0
49. Niko Kytösaho FIN 89,2

Tysk-österrikiska backveckan, 2/4:

1. Halvor Egner Granerud NOR 555,0 poäng
2. Karl Geiger GER 551,0
3. Kamil Stoch POL 548,3
4. Dawid Kubacki POL 546,4
5. Markus Eisenbichler GER 531,5
...
21. Antti Aalto FIN 481,0
45. Niko Kytösaho FIN 208,6

Diskussion om artikeln