Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dagens Nyheter: Ericssons vd pressade den svenska regeringen att hjälpa Huawei

Från 2021
Börje Ekholm i kostym.
Bildtext Ericsson har en andel på 10 procent av Kinas 5G-marknad. På bilden Ericsson vd Börje Ekholm.
Bild: AFP/Lehtikuva

I oktober förbjöd den svenska Post- och telestyrelsen (PTS) operatörer att använda 5G-utrustning från kinesiska Huawei. Portandet av Huawei fick Kinas ambassadör att hota med reprimander, och nu kan Dagens Nyheter avslöja att Ericsson vd Börje Ekholm pressade svenska regeringen för att häva beslutet mot hans konkurrent.

Grund för PTS beslut var bedömningar från den svenska säkerhetspolisen och försvarsmakten om att Kinas spionage mot Sverige ökar och att teknologibolagen Huawei och ZTE står den kinesiska staten nära.

Trots att spionagemisstankar mot Huawei och blockader mot bolaget har bedömts kunna gynna konkurrenter som Ericsson och Nokia, erbjuder Kina en enorm 5G-marknad som de europeiska konkurrenterna är måna om att ha tillgång till.

Ericsson har en andel på 10 procent av Kinas 5G-marknad, så den kinesiska ambassadörens kommentar i oktober om att PTS beslut kommer att "påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt" föll definitivt inte för döva öron i Kista.

Vd pressade regeringen

Med hjälp av handlingar Dagens Nyheter har bett ut av Utrikesdepartementet kan tidningen nu avslöja att Ericssons vd Börje Ekholm i en rad sms krävde att handelsminister Anna Hallberg skulle få till stånd en ändring av PTS beslut.

Ekholm uppmanar bland annat Hallberg att "kliva in och ta ledarskapet", varpå hon svarar "Jag försöker verkligen göra vad jag kan, Börje."

Ett flertal gånger tar vd Ekholm upp Ericssons närvaro i Sverige och huruvida den kommer fortsätta som förut, något som kan uppfattas som ett hot. Ericsson har 13 000 anställda och sitt huvudkontor i Sverige.

"Jag hoppas fortfarande på hjälp från Sverige och att vår närvaro i landet uppskattas." och "...uppskattar det arbete du gör men som det ser ut just nu är Sverige ett riktigt dåligt land för Ericsson." skrev Ekholm till minister Hallberg den 4 respektive 8 november.

Inget hot, enligt Ekholm

Att det skulle ha förekommit hot om att flytta Ericsson från Sverige tillbakavisar däremot Ekholm.

– Nej det är det inte – vår själ är i Sverige. Det är basen i Ericsson. Men om Sverige inte är committade till frihandel är det en komplikation för oss. Vi har 99 procent av omsättningen utanför Sverige, säger Ekholm till Dagens Nyheter.

Handelsminister Hallberg intygar å sin sida att korrespondensen med Hallberg inte har lett till någon påtryckning på PTS.

– Jag har inte gått Börje Ekholm till mötes på någon punkt. Ericsson styr inte regeringen och Ericsson styr inte mig. Men de är otroligt viktiga att lyssna på. Ericsson är viktigt för Sverige, säger Hallberg till Dagens Nyheter.

Diskussion om artikeln