Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ålandsbanken betalar ut vinst trots Finansinspektionens avrådan

Från 2021
Uppdaterad 02.01.2021 13:36.
Ålandsbankens flagga.
Bildtext Ålandsbanken gjorde sitt bästa resultat 2019 och 2020 ser ut att bli ännu bättre.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Ålandsbanken gjorde år 2019 sitt högsta resultat någonsin och röstade den 1 januari för en vinstutdelning, trots att Finansinspektionen avrått banker från det. Enligt Ålandsbanken behöver det åländska samhället pengarna mer än banken.

Med anledning av kreditförluster banker kan komma att drabbas av i coronapandemins kölvatten gick Europeiska centralbanken i somras ut med en rekommendation att inte betala ut vinster, och så sent som i december kom åter en rekommendation att avstå vinstutdelning.

Den 1 januari bestämde däremot Ålandsbankens styrelse om en utdelning på en euro per aktie (80 cent i ordinarie utdelning och 20 cent i jubileumsutdelning). I ett pressmeddelande konstaterar styrelsen att banken hörsammat de tidigare rekommendationerna, men att den nu väljer att inte följa den nya.

Analytiker på Twitter: "Stor sak"

Sauli Vilén, chefsanalytiker på Inderes, kommenterar Ålandsbankens beslut på Twitter. Han säger att det är en "stor sak" att banken valt att inte följa rekommendationerna.

– Samma argument kan tillämpas ordagrant också när det gäller andra börslistade "inte-så-betydande" banker. Vi får se om det här ger andra aktörer mod att fatta samma beslut, skriver Vilén på Twitter.

Styrelsen intygar att den noga övervägt riskerna med vinstutdelning under de rådande omständigheterna.

I pressmeddelandet framgår att Ålandsbanken gjort sitt bästa resultat under sin 100-åriga historia och styrelsen anser att det åländska samhället har ett större behov av utdelningen än banken har. Kring 5 300 ålänningar äger aktier i Ålandsbanken.

Artikeln uppdaterades 2.1.2021 klockan 13.35 med Sauli Viléns tweet.

Diskussion om artikeln