Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det gäller att ha rätt coronadokument med på resan – över tio resenärer nekades lov att borda plan från Finland till Amsterdam

Från 2021
Uppdaterad 02.01.2021 07:58.
Lähtevät koneet hki-vantaa
Bildtext Enligt Finnair är det upp till resenärerna att förse sig med rätt dokumentation innan de åker.
Bild: Esa Fills / Yle

En grupp resenärer på väg från Finland till Amsterdam upplevde ett tråkigt bakslag på Helsingfors-Vanda flygplats på fredagen. De nekades tillträde till planet då de saknade rätt slags dokumentation över coronatest, rapporterar Yle Uutiset.

Gruppen som stoppades av Finnair på flygplatsen bestod av drygt tio personer som inte hade försett sig med coronaintyg på rätt språk.

Nederländerna hör till de stater som kräver att resenärer uppvisar intyg över negativa coronatest. Finnairs kommunikationsdirekör Päivyt Tallqvist säger att Nederländerna kräver att intyget är skrivet på engelska, tyska, franska, holländska eller spanska.

– Det här kravet kom som en överraskning för en del av resenärerna, säger Tallqvist.

Resenärer ska själva hålla koll på kraven

Enligt Finnair är det upp till passagerarna att se till att de har rätt slags dokument med sig. Päivyt Tallqvist konstaterar att situationen kräver att resenärerna är uppmärksamma, för olika länder har olika krav som dessutom kan förändras på kort varsel.

– Vi kan tyvärr inte låta resenärer med otillräckliga dokument stiga ombord, säger hon och hänvisar till internationella direktiv.

I fallet med Amsterdamresenärerna räckte det inte med ett finsksprågit intyg eller textmeddelande om att de testat negativt för covid-19.

Tallqvist rekommenderar resenärer att via ifrågavarande lands webbsidor kontrollera vilka regler som gäller för inresa.

Texten bygger på artikeln Toistakymmentä matkustajaa käännytettiin Finnairin Amsterdamin-lennolta – Hollanti vaatii negatiivista koronatestiä, mutta suomenkielinen asiakirja ei kelpaa och är skriven av Peik Österholm.