Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ledarskribenter: Presidenten borde ha gett fler svar i sitt nyårstal

Från 2021
Sauli Niinistö håller tv-tal i Presidentens slott
Bildtext Ledarskribenter saknade svar av president Sauli Niinistö i hans nyårstal.
Bild: Lehtikuva

Presidentens nyårstal får alltid stort genomslag. Och i år efter det tunga coronaåret var det många som lyssnade extra uppmärksamt på det som Sauli Niinistö sa i sitt tal. Enligt flera ledarskribenter lyfte presidenten upp många viktiga frågor, men gav inga svar.

Båda kvällstidningarna, Iltalehti och Ilta-Sanomat, skriver att presidenten kom med många befogade påminnelser i sitt nyårstal.

Frihet och ansvar går hand i hand, sa Niinistö i sitt tal. Enligt Niinistö borde man kräva mer ansvar och förpliktelser för att vågskålen med friheter och rättigheter som finländarna har hålls i balans.

Kreeta Karvala skriver i Iltalehti att presidentens uppmaning är väl värd att komma ihåg under det nya året 2021.

Timo Haapala på Ilta-Sanomat skriver att Finland mycket väl kan tvingas erkänna att man varit för naiv vad gäller flyktingpolitiken och uppmanar inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) att noggrant läsa igenom presidentens tal.

Enligt presidenten verkar Finland stå väldigt ensam i den historiska brytpunkten

Dan Ekholm på Vasabladet skriver att presidenten var otydlig gällande invandringen.

“Den problematiska delen av presidentens tal handlade om säkerhet och invandring. Det dunkelt sagda är ibland det dunkelt tänkta”, skriver Ekholm.

Medan kvällstidningarna verkar tycka att presidentens linje är berättigad, lyfter Vasabladet upp det problematiska med att Niinistö säger att det har hamnat i skymundan att invandrare också har skyldigheter.

Dan Ekholm undrar vilka skyldigheter de invandrare som jobbar och betalar skatt glömt bort.

“Presidentens tal kan dessvärre också tolkas som att han stryker de främlingsfientliga krafterna medhårs med sitt otydliga resonemang”, skriver Ekholm.

Säkerhetshot eller inte?

Enligt Hufvudstadsbladets Susanna Ginman var avsnittet som anknyter till kvinnorna i al-Hol det mest uppseendeväckande i presidentens nyårstal.

Presidenten frågade sig hur man kan erbjuda trygghet till människor som man samtidigt måste skydda sig mot. Han kom inte med klara svar på sin frågeställning.

Ginman skriver: “Därför ligger tolkningen att Niinistö inte prioriterar de enskilda individernas rättigheter på samma sätt som regeringen och Utrikesministeriet har gjort, nära till hands.”

Det dunkelt sagda är ibland det dunkelt tänkta

Helsingin Sanomat skriver att Niinistö ifrågasatte Finlands beslut att hämta hem också finländska al-Hol-mammor genom att påminna att andra europeiska länder kommit till helt andra lösningar.

Dan Ekholm på Vasabladet frågar: “Men vilka finländska medborgare ska inte släppas in i sitt hemland då de eventuellt gjort idiotiska eller förfärliga saker?”

Presidenten kom inte med någon klarhet i den svåra frågan om al-Hol-kvinnorna och deras barn, snarare tvärtom, enligt Ekholm.

Enligt Lännen Medias analys skriven av Vanessa Valkama hade presidenten en stark åsikt om säkerhetspolitiken. Och trots att Niinistö inte nämnde de hemkomna al-Hol-mammorna så talade han om de säkerhetshot som delat åsikter i frågan.

Valkama skriver att presidenten krävde, mer eller mindre direkt, tillräckliga medel för bekämpning av säkerhetshot.

Också Helsingin Sanomat påpekar att Niinistö inte kom med svar i sitt nyårstal utan bara reflekterade över många viktiga saker.

“I vissa situationer är det trevligare att vara en värdeledare än den som ska fatta besluten och bära ansvaret”, skriver tidningen.

Coronalärdomar till hjälp i kampen mot klimatförändringen

Susanna Ginman på HBL hade önskat sig att presidenten tagit upp frågan om den enorma skuldsättningen som coronapandemin tvingat Finland i och kommit med råd gällande återhämtningen.

När vi inser att det är på allvar, ändrar vi vårt beteende

Presidenten sa att det inte finns någon återgång till livet före pandemin.

Helsingin Sanomat lade märke till att Niinistö inte sa något om andra länder eller internationellt samarbete. “Enligt presidenten verkar Finland stå väldigt ensam i den historiska brytpunkten”, skriver tidningen.

President Niinistö tror att vi kan lära oss av coronan i kampen mot en annan fara, klimatförändringen.

“Där har Niinistö rätt. När vi inser att det är på allvar, ändrar vi vårt beteende”, skriver Dan Ekholm på Vasabladet.

Diskussion om artikeln