Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittisk partimätning: Boris Johnsons konservativa parti tappar i popularitet – och han själv skulle inte bli invald i dag

Från 2021
Boris Johnson sitter ensam med korslagda armar på en av de gröna bänkarna i parlamentet.
Bildtext Enligt mätningen skulle premiärminister Boris Johnson själv höra till de konservativa som förlorar sina platser i parlamentets underhus, ifall det hölls val i dag.
Bild: UK PARLIAMENT HANDOUT / EPA

En färsk partimätning i Storbritannien är besk läsning för premiärministern och ledaren för det konservativa partiet, Boris Johnson. Partiet har förlorat mycket av sitt stöd.

Enligt tidningen The Guardian som refererar gallupen, avslöjar den ett ökande missnöje med regeringen bland britterna. Missnöjet bedöms gälla både regeringens agerande i coronakrisen och i brexitförhandlingarna.

Mätningen visar att ifall det hölls parlamentsval i Storbritannien nu, skulle regeringspartiet, Boris Johnson konservativa parti Tories, förlora den majoritet man vann i senaste val.

När det hölls förtida parlamentsval i landet för drygt ett år sedan fick de konservativa 365 platser av 650 i parlamentets underhus. Nu skulle partiet enligt den nya mätningen få 81 platser färre, 284 platser.

Till råga på allt är premiärminister Boris Johnson själv på väg att förlora sin plats i parlamentet, för han skulle inte nödvändigtvis vinna i sitt distrikt Uxbridge och Ruislip South, rapporterar The Guardian om mätningen.

Labour tar platserna som Tories förlorar

Enligt brittisk press är gallupresultatet en första signal om hur väljarna har reagerat på regeringens och premiärminister Johnsons sätt att sköta dels brexitfrågan, dels landets coronavirussituation som har förvärrats kraftigt.

Det är de konservativas ärkerivaler, arbetarpartiet Labour som ser ut att kamma hem de röster som de konservativa tappar. Partiet vinner enligt gallupen 82 platser, alltså ungefär lika många som de konservativa förlorar.

Det innebär att Labour skulle få 282 platser i underhuset och vara så gott som jämstarkt med Tories.

Ingetdera partiet skulle ha ensam majoritet.

Framåt för skotska nationalister

I Skottland skulle nationalistpartiet Scottish National Party (SNP) enligt mätningen kamma hem nästan full pott, 57 av Skottlands 59 parlamentsplatser. Det är en ökning med 11 platser jämfört med valet för drygt ett år sedan.

Ledaren för SNP Nicola Sturgeon vill att skottarna ska få folkomrösta om självständighet igen, med sikte på att återknyta Skottland till EU.

I det brittiska parlamentet skulle partiet Liberaldemokraterna enligt mätningen backa från elva platser till bara två.

Mätningen är utförd i december av forskningsinstitutet Focaldata. Antalet svarande är 22 000 personer.

Källor: The Guardian, The Times

Diskussion om artikeln