Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Svahn först ut i jaktstarten – hur många placeringar kan Pärmäkoski plocka?

Från 2021
Uppdaterad 03.01.2021 16:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
Tour de ski, damer 10 km, jaktstart (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Aleksandr Bolsjunov slog knock på konkurrenterna i går. Den regerande Tour de Ski-mästaren har en minut till godo på närmaste konkurrent och väntevärdet är att det avståndet snarare ökar än krymper under dagens jaktstart. Juho Mikkonen och Markus Vuorela gladde under gårdagens masstart – inte omöjligt att det blir nya världscuppoäng för duon i dag.

Kl. 12.35 Herrar 15 km fristil, jaktstart

Kommentator: Chriso Vuojärvi
Finland: 29 Juho Mikkonen (+2.29), 33 Markus Vuorela (+2.34), 54 Lauri Lepistö (+3.58), 68 Verneri Suhonen (+5.38)

Ryssland kunde ha tagit en kvadrupelseger under masstarten men det scenariot grusades då Jevgenij Belov och Alexej Tjervotkin krockade med varandra i den näst sista kurvan.

Räkna med att de ryska herrarna är högt uppe i resultatlistan också i dag. Aleksandr Bolsjunov startar i ensamt majestät. Tvåan Artjom Maltsev åker ut en minut bakom den ryska skidkungen. Också Ivan Jakimusjkin, Belov och Denis Spitsov hittas i topp tio och alla tre har kapacitet att plocka placeringar under dagens tävling.

Det största hotet mot en total rysk dominans är två rutinerade mellaneuropéer. Schweizaren Dario Cologna är i gammal god form. Liksom Frankrikes Maurice Manificat.

Glöm inte heller Andrew Musgrave. Britten är tia i sammandraget trots att han hade stora bekymmer under första halvan av gårdagens masstart.

Juho Mikkonen och Markus Vuorela stod för gedigna insatser i går. Det kan mycket väl bli nya världscuppoäng i dag. Inte minst för att de fortfarande har en handfull sprintspecialister framför sig i sammandraget. Väntevärdet är att åkare som Richard Jouve, Federico Pellegrino och Gleb Retivych kommer att tappa placeringar under dagens jaktstart.

Kl. 16.25 Damer 10 km jaktstart, fristil

Kommentator: Chriso Vuojärvi
Finland: 12 Krista Pärmäkoski (+1.16), 19 Johanna Matintalo (+1.52), 27 Jasmi Joensuu (+2.49), 46 Katri Lylynperä (+3.51)

Sveriges Linn Svahn chockade de mer meriterade distansåkarna under gårdagens masstart då hon tog sin andra raka seger på touren. Svahn har emellertid inte ett särdeles stort försprång till de närmast jagande konkurrenterna.

Jessie Diggins (+0.13), Frida Karlsson (+0.18) och Rosie Brennan (+0.20) torde klara av att åka in den ledning som Svahn har efter två etapper. En helt annan sak är om någon av dem klarar av att skaka av henne under tävlingens lopp.

Krista Pärmäkoski visade med sin insats i går att hon är att räkna med. Hon startar som tolva samtidigt som tyskan Katharina Hennig och bara fyra sekunder bakom nian Natalija Nepriajeva. Om allt klaffar för Pärmäkoski kan hon klättra flera placeringar i sammandraget.

Johanna Matintalo ligger på 19:e och Jasmi Joensuu på 27:e plats i totalen. En lämplig målsättning för dem kunde vara att åtminstone försvara de ställningarna och kassera in nya världscuppoäng.

Programmet är inte längre tillgängligt
Tour de ski, damer 10 km, jaktstart (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)