Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre personer saknas fortfarande efter jordskredet i norska Gjerdrum

Från 2021
Uppdaterad 04.01.2021 13:35.
gjerdrum
Bildtext Räddningsmanskapet har nu kunnat jobba dygnet runt nere bland rasmassorna.
Bild: AP / Lehtikuva

Tre personer saknas fortfarande efter onsdagens jordskred i Gjerdrum i Norge. Under natten har inga nya fynd gjorts vid skredplatsen, rapporterar NRK. I går kväll hittade det norska räddningsmanskapet ett sjunde dödsoffer.

Bland de omkomna finns bland andra en 40-årig man och hans 2-åriga dotter.

Insatsledaren Bjørn Christian Willersrud berättade i går kväll att det sjunde offret hittades en god bit in i rasområde, nära till de två andra som hittats under söndagens lopp.

– Den senaste utvecklingen i räddningsoperationen är att vi hittat en person i rasområdet, sa insatsledare Bjørn Christian Willersrud till lokala medier på söndagskvällen.

Polisen anser det fortfarande vara sannolikt att hitta personer vid liv bland rasmassorna och kommer att fortsätta räddningsarbetet.

På polisens presskonferens på söndagseftermiddagen betonade Ivar Myrbø att räddningsarbetarna fortfarande jobbar hårt för att hitta överlevande.

– Det är fortfarande en räddningsaktion, sa han.

Gjerdrum
Bildtext Hundar används i letandet efter offer
Bild: AFP / Lehtikuva

Kungafamiljen besökte platsen

Norges kung Harald, drottning Sonja och kronprins Haakon åkte på söndagen till Gjerdrum för att besöka jordskredsplatsen och för att träffa invånare och anhöriga till offren.

Kung Harald och drottning Sonja i Gjerdrums kyrka den 3 januari 2020. Kungaparet tänder ljus i kyrkan. De har ytterkläder på sig.
Bildtext Norges kung Harald och drottning Sonja besökte Gjerdrums kyrka för att hedra minnet av jordskredsoffren på söndagen.
Bild: Lise Aaserud/EPA

– Det är svårt att sätta ord på det. Det här är helt förfärligt, sa kung Harald under kungaparets presskonferens på söndagen.

En död person hittades på söndagsmorgonen

Vid sextiden på söndagsmorgonen rapporterade norska medier om att räddningsmanskapet hade hittat ytterligare en död person efter nyårsdagens jordskred som svepte med sig flera hus och begravde dem i lera.

Det femte dödsoffret hittades efter att räddningsmanskapet och deras hundar hade jobbat hela natten nere i gropen efter skredet. Tidigare har operationen avbrutits till natten, eftersom rasområdet bedöms vara mycket farligt.

Natten till söndagen hade räddarna assistens av arméns personal som säkrade omgivningen med hjälp av utrustning för broläggning.

Efter jordskredet har tio personer saknats. Före söndagens dödsoffer har räddningsmanskapet hittat en död på fredagen och tre döda på lördagen.

Det här vet vi om dödsoffren och de saknade efter jordskredet i Gjerdrum

  • Ursprungligen saknades tio personer. På söndagskvällen den 3 januari hade sju personer hittats döda. Tre personer saknas fortfarande.
  • De tio som ursprungligen saknades är ett par i (en 31-årig kvinna och en 40-årig man) och deras tvååriga dotter, en 50-årig kvinna och hennes 13-åriga dotter, en 49-årig kvinna och hennes cirka 29-åriga son som var på besök hos modern då raset inträffade, en 49-årig kvinna som rastade hunden och talade i telefon med sin man då raset inträffade och samtalet plötsligt bröts, en 69-årig kvinna och en 31-årig man.
  • En omkommen hittades på fredagen, tre på lördagen och en på söndagen.
  • Polisen har uppgett att en av de omkomna är en 31-årig man som hittades i fredags. Polisen har inte uppgett vilka de andra fyra som avlidit är.


Källa: NRK

Under en presskonferens på söndagsmorgonen upprepade de ansvariga för eftersökningarna att man fortfarande utgår från att man kan hitta överlevande. Man talar om att rädda människor, inte om att leta efter dödsoffer.

– Vi jobbar för full styrka för att hitta de saknade. Det är fortsättningsvis en räddningsoperation, sa en av insatsledarna, Kenneth Vangen.

Operationen utvidgades på söndagen. Fler manskapsgrupper sattes in och området som genomletas förstorades.

Enligt räddningsmyndigheternas bedömningar är det möjligt att överleva flera dagar i rasmassorna, förutsatt att man har tillgång till syre.

"Jag var livrädd, då det tog så länge" – Mona Torp och Stein Magne Ranum överlevde jordskredet i Norge - Spela upp på Arenan

Krävande och farligt arbete

Jordskredet i kommunen Gjerdrum cirka 50 kilometer från Oslo inträffade tidigt den 30 december.

I bostadsområdet i kommuncentret Ask gav marken vika, enligt expertbedömningar för att den består av instabil kvicklera, och 14 hus sveptes med. En del av husen flyttades flera hundra meter och en del av dem begravdes i leran.

Tio personer skadades. En av dem uppges vara svårt skadad. Omkring 1 000 människor har evakuerats från bostadsområdet.

Mobilvideo visar jordskredsområdet i Norge - Spela upp på Arenan

Till en början begav sig räddningsmanskapet inte ner i rasmassorna, utan man letade efter överlevande från helikoptrar och med hjälp av drönare och värmekameror.

Senare har räddare gått ner i kratern med hundar. Sökhundarna har gjort flera av fynden av kroppar.

Gropen med rasmassor mäter cirka 700 gånger 300 meter. Räddningsarbetet där bedöms vara krävande och farligt och till en början avbröts markinsatsen till natten.

Med bistånd från armén anser man sig nu ha säkrat omgivningen så att man kan arbeta dygnet runt.

En pansarvagn transporterar en förflyttbar bro i ett snölandskap. På bilden syns också soldater.
Bildtext Försvarsmaktens ingenjörsbataljon bistår räddningsinsatsen med ett fordon, som kan veckla ut en 26 meter lång bro.

Från och med söndagen kommer räddningsmanskap också att gå in i de kvarvarande hus som är evakuerade, bland annat för att ta hand om husdjur som har blivit kvar i en del av dem.

Källor: NRK, VG, Aftenposten

Artikeln uppdaterades 3.1.2020 klockan 13.55 med information om att räddningsarbetet fortsätter på natten och kvällen och om kungafamiljens besök.

Artikeln uppdaterades på nytt 3.1.2020 klockan 15.47 med information om att ett sjätte dödsoffer hittats i rasmassorna.

Rättelse 3.1.2020 klockan 16.25: I artikeln stod det felaktigt att jordskredet skulle ha ägt rum den 1 januari, men det rätta datumet är den 30 december.

Artikeln uppdaterades 3.1.2021 klockan 20.33 med uppgiften om det sjunde dödsoffret.
Artikeln uppdaterades 4.1.2021 klockan 10.00 med uppgifter om att inga nya fynd gjorts under natten.

Diskussion om artikeln