Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett hundratal bybor dödade i två terrorattentat i västra Niger

Från 2021
Karta över Niger med området Tillaberi inprickat.
Bildtext Regionen Tillaberi har länge härjats av islamistiskt våld.
Bild: Yle / Google

Kring 100 civila uppges ha dödats i två terrorattentat i västra Niger, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till den lokala borgmästaren Almou Hassane. Attentaten ägde rum i regionen Tillaberi, som länge härjats av islamistiskt våld.

Borgmästaren för området Tondikiwindi uppger att terrorister på omkring 100 motorcyklar angrep byarna Tchoma Bangou och Zaroumadareye samtidigt på lördagen.

Enligt borgmästaren dog uppemot 70 personer i den första och 30 personer i den andra byn.

– Dessutom har 75 skadats och somliga har evakuerats till Niamey (Nigers huvudstad, red. anm.) och Ouallam för vård, säger borgmästaren Hassane.

Regionen Tillaberi ligger i området där Niger, Mali och Burkina Faso angränsar till varandra. Enligt FN dog 4 000 människor i de tre länderna år 2019 av jihadistiskt våld eller av etniskt våld uppviglat av jihadister.

Gränserna är dåligt övervakade och området har skakats av terrorattentat i flera år. Så sent som i december dödades sju nigeriska soldater i ett bakhåll i regionen Tillaberi.

I december dödades också 34 bybor i regionen Diffa, som angränsar till Nigeria. Massakern inträffade dagen innan lokal- och regionalval, som redan hade skjutits upp upprepade gånger på grund av säkerhetsskäl.

Källa: AFP