Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Trump pressade delstaten Georgias valansvariga att upphäva valresultatet: "Jag vill bara hitta 11 780 röster"

Från 2021
USA:s president Donald Trumps ansikte syns över kanten på ett talarpodium.
Bildtext Trump har vägrat erkänna nederlag i presidentvalet och har tidigare gått åt en rad personer i sin kamp för att vända valresultatet. Arkivbild.
Bild: AFP / Lehtikuva

I sina företag att ifrågasätta valresultatet i USA:s presidentval försökte president Donald Trump på lördagen pressa Georgias statssekreterare Brad Raffensperger att vända valresultatet i delstaten. Det framgår i en inspelning av samtalet som Washington Post och nyhetsbyrån AP tagit del av.

– Jag vill bara hitta 11 780 röster, kan president Donald Trump höras säga på inspelningen som Washington Post publicerat. Nyhetsbyrån AP uppger sig också ha fått tillgång till inspelningen av en person som var närvarande vid samtalet.

Delstaten Georgia har redan bekräftat valresultatet, som visar att demokraten Joe Biden vann valet den 3 november med 11 779 röster.

President Trumps samtal med valansvariga - Spela upp på Arenan

Uppmaningen var en av flera under samtalet av Trump till den republikanska partikamraten Brad Raffensperger att än en gång syna valresultatet för att hitta belägg för att det var Trump som vann valet.

Georgias statssekreterare Raffensperger kan däremot upprepade gånger höras säga, precis som han sagt tidigare, att han anser delstatens redan fastslagna valresultat vara korrekt.

Pressande repliker från Trump

Förutom uppmaningar och protester kan Trump också höras komma med klart mer pressande repliker.

– Du vet vad de gjorde och du rapporterar det inte. Det är kriminellt, det är en kriminell handling, och det kan du inte låta ske. Det är en stor risk för dig och din jurist, Ryan, säger Trump och hänvisar till påstått valfusk i delstaten.

Enligt Trump vann hans kampanj valet och han anser det inte rättvist att de snuvas på segern.

– Det här kommer att stå er dyrt på många sätt, avrundar Trump.

Trump uppmanar Twitterföljare att demonstrera

Trump har vägrat erkänna nederlag i presidentvalet och har tidigare gått åt en rad personer i sin kamp för att vända valresultatet.

Trump har bland annat krävt att Georgias Raffensperger ska avgå, pressat Georgias guvernör republikanen Brian Kemp att byta ut elektorer i delstaten och bett talmannen i Pennsylvanias representanthus om hjälp att vända resultatet.

På Twitter har president Trump också uppmanat sina följare att demonstrera i Washington på onsdag, då kongressen ska räkna presidentvalets elektorsröster och bekräfta resultatet. Normalt är det en ren formalitet, men den här gången har flera kongressledamöter trogna till Trump sagt att de tänker protestera mot resultatet.

Källor: Washington Post, AP

Artikeln uppdaterades 5.1.2021 klockan 08.34. Arenaklippet där man kan lyssna på en del av samtalet mellan president Trump och Georgias statssekreterare Raffensperger lades in.