Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Beväringsförbundet kräver möjlighet att rösta i kommunalvalet på garnisonerna i vår då permission beviljas mer sällan på grund av pandemin

Från 2021
En person i unifrom står med munskydd på sig vid ett vaktbås, I bakgrunden ett trafikljus som visar rött. Det är höst för löven är gula.
Bildtext Beväringar borde kunna rösta på garnisonerna, anser Beväringsförbundet.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Coronaåret 2020 bidrog till många förändringar – också inom armén där beväringarna spenderade fler helger på garnisonerna. Det här fortsätter också i år och nu väcker Beväringsförbundet frågan kring vad det här kan få för följder för kommunalvalet i vår.

I dag (4.1) inleder över 12 000 personer sin militärtjänstgöring i Finland. De får – precis som beväringarna i fjol – uppleva en något annorlunda tid vid garnisonerna då diverse coronarestriktioner gäller.

En av coronavirusets påföljder inom armén är att beväringarna spenderar fler helger än normalt på garnisonerna. Beväringsförbudet uttrycker nu oro för hurudan effekt det här kan få för kommunalvalet i april.

Det är hög tid att också ge beväringar en simpel möjlighet att rösta

― Atte Grönroos, ordförande för Beväringsförbundet

Statistik från förra kommunalvalet visar nämligen att få unga röstade. Valdeltagandet för personer under 25 år låg på 30 procent. Många av dem som nu inleder sin militärtjänstgöring röstar för första gången i det kommande valet och därför vill Beväringsförbundet att deras möjlighet att påverka tryggas.

– Alla åtgärder som främjar ungas valdeltagande är mer än nödvändigt. Coronatidens färre permissioner får inte ytterligare öka beväringarnas frånvaro i vallokalerna på valdagen, säger förbundets ordförande Atte Grönroos i ett pressmeddelande.

Beväringsförbundet kräver därför att alla beväringar ska få rätt att använda sin rösträtt vid samtliga Finlands garnisoner under kommunalvalet och andra val som ordnas i landet.

Liknande arrangemang som i fängelser och sjukhus

Permissionerna blev färre, men längre, på grund av coronaviruset. Beväringsförbundet tror att röstningsivern i kommunalvalet påverkas för dem som spenderar valdagen på garnisonen.

De måste på egen hand kolla upp sina möjligheter att förtidsrösta och under sina "få lediga dagar" använda tid till att förtidsrösta, skriver förbundet i pressmeddelandet.

– Röstning på garnisonerna, i exempelvis soldathemmen, kunde bli möjligt redan i vår med de arrangemang som redan finns i fängelser och sjukhus. Det är hög tid att också ge beväringar en simpel möjlighet att rösta, konstaterar Grönroos.

Diskussion om artikeln