Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alla tio levande försvarsministrar i USA varnar för militär inblandning i maktskiftet efter Trump

Från 2021
Uppdaterad 04.01.2021 06:44.
James Mattis och Donald Trump skakar hand.
Bildtext Trumps första försvarsministrar James Mattis hör till de tio ministrar som varnar för att dra in militären i politiska tvister.
Bild: EPA/Aude Guerrucci / POOL

Alla tio levande amerikanska försvarsministrar har skrivit ett gemensamt öppet brev där de varnar för att dra in militären i maktskiftet efter president Donald Trump. Bland undertecknarna finns två av Trumps egna försvarsministrar som han har sparkat; James Mattis och Mark Esper som tvingades gå i december.

Försvarsministrarna som publicerar sin enhälliga, ovanliga opinion i Washington Post, kräver att försvarsministeriet Pentagon garanterar att maktskiftet blir fredligt.

– Ett fredligt maktskifte är demokratins kännetecken, skriver ministrarna som alla har godkänts av senaten.
– Domstolarna har gett sina utslag och delstaterna har certifierat resultaten, det är dags för kongressen att godkänna elektorsrösterna den här veckan.

Ministrarna, som kommer både från det Demokratiska och Republikanska partiet, kräver också att Pentagons nuvarande, politiskt utnämnda ledning samarbetar med den blivande presidenten Joe Biden.

– De måste avhålla sig från politiska åtgärder som undergräver valresultatet och förhindrar det nya lagets framgång.

Försök att blanda in USA:s väpnade styrkor för att lösa valtvister skulle ta oss till farligt

Joe Biden har allt mer högljutt klagat över att Trumps tillförordnade försvarsminister Christopher Miller och hans medarbetare inte har velat samarbeta och ställt hinder i vägen för ett lyckat maktskifte.

– Det är oansvarigt, eftersom USA:s motståndare kan utnyttja läget, varnade Biden nyligen.

Politiska rådgivare, som den förre nationella säkerhetsrådgivaren Mike Flynn, som Trump nyligen benådade, har öppet föreslagit att presidenten inför militärt undantagstillstånd för att böja valresultatet efter sin vilja.

Många befarar att Trump försöker piska fram våldsamheter då han uppmanar sina anhängare att komma till Washington den 6 januari för att protestera mot kongressen som då ska godkänna elektorsrösterna för Biden.

Omfattande politiska oroligheter kunde ge Trump en orsak att kalla in militären, befarar försvarsministrarna.

– Försök att blanda in USA:s väpnade styrkor för att lösa valtvister skulle ta oss till farligt, olagligt och grundlagsstridigt territorium, understryker de tio tidigare försvarsministrarna.

Källor: AFP, AP