Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Semifinalmotståndaren USA blir en svårare utmaning än Sverige: "Lite bättre spelare, lite bättre organiserat"

Från 2021
Uppdaterad 04.01.2021 12:21.
Finlands juniorlejon firar
Bildtext Efter Sverige-segern väntar USA i semifinalen.
Bild: Handout

Finland gör några smärre förändringar i laguppställningen då junior-VM i ishockey fortsätter med semifinalen mot USA natten mot tisdag. Förändringarna gäller anfallskombinationerna medan man fortsätter med samma försvar och med samma målvakt som i kvartsfinalen mot Sverige.

Enligt chefstränaren Antti Pennanen fortsätter Kari Piiroinen i målet, och backparen hålls oförändrade. Däremot lever kedjekominationerna något. Pennanen var framför allt imponerad av Mikko Petman som avslutade starkt i matchen mot Sverige.

Petman inledde kvartsfinalmatchen i fjärde kedjan, men spelade fint efter att han lyfts in i första kedjan mot slutet av Sverige-matchen. Därmed torde få hålla sin plats i första kedjan.

– Han förde med sig det lilla extra, och en hel del energi till vår första kedja. Han kunde ha gjort tre eller fyra mål i den matchen, säger Pennanen.

Antti Pennanen
Bildtext Antti Pennanen gör små förändringar
Bild: Lehtikuva

Stora förändringar blir det ändå inte frågan om i kedjeformationerna heller. Enligt Pennanen spelar man ungefär med samma kombinationer som i slutet av Sverige-matchen.

– Någon kommer in och någon annan blir tyvärr ute, säger Pennanen.

I första kedjan tog Petman platsen av Kasper Simontaival, som i den sista perioden spelade mindre än två minuter. Petteri Puhakka, som inledde som 13:e forward mot Sverige, tog Roby Järventies plats i den tredje kedjan mot slutet av matchen. Den andra kedjan ledd av Juuso Pärssinen hölls intakt under hela matchen.

USA är en bättre version av Sverige

Enligt tränaren Pennanen påminner semifinalmotståndaren USA på många sätt om kvartsfinalmotståndaren Sverige.

– Spelmässigt är USA en uppgraderad version av Sverige: lite bättre spelare, taktiskt ett lite bättre organiserat lag. De håller ett högt tempo, de har många skickliga spelare, och det syns framför allt i powerplay.

Poängmässigt är USA:s effektivaste spelare Trevor Zegras som på fem matcher noterats för sex mål och nio assist. Finlands poängkung är kaptenen Anton Lundell med fyra mål och tre assist.

Trevor Zegras och Cam York spelar för USA
Bildtext Trevor Zegras och Cam York nyckelspelare i USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

Båda lagen hör till turneringens bästa både i powerplay och i boxplay. I powerplay har USA gjort åtta mål med över 42 procents effektivitet, och är statistiketta före Finland.

I boxplay har USA endast släppt in ett mål i hela turneringen, medan Finland släppt in tre mål.

– I powerplay kan de hålla pucken en lång tid, och då de får i gång spelet levererar de hårda och högklassiga passningar, bland annat under och mellan klubborna. Vi måste placera oss rätt och hålla oss kyliga så vi har tålamod att spela rätt i de situationerna, så att inte det höga tempot för iväg oss, sade Pennanen.

Trots att USA:s powerplay är starkt tror Pennanen på Finlands försvar.

– Jag tror att vårt starka boxplay och vårt självförtroende hjälper oss och gör oss redo. Att inte ta utvisningar är ett bra sätt att ta udden av deras powerplay, säger Pennanen.

Kapten Lundell vill leda genom eget exempel

Lagets kapten Anton Lundell understryker att varje spelare har ett eget stort ansvar för sina förberedelser till matchen. Tränaren Pennanen gav speciellt mycket tack till de ledande spelarnas tag i Sverige-matchen. En avgörande stund var Lundells kvittering till 2–2.

Anton Lundell
Bildtext Kapten Anton Lundell är Finlands nyckelspelare.
Bild: Handout

– Jag försöker naturligtvis hjälpa på alla sätt ifall någon spelare har det svårare. Jag försöker fungera som ett exempel både på isen och utanför rinken, och den vägen få grabbarna så mycket som möjligt med på samma sätt, säger Lundell.

Nattens semifinaler:

Klockan 01.00: Kanada–Ryssland
Klockan 04.30: USA–Finland

Diskussion om artikeln