Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige vill snabbehandla ny lag som till och med kan stänga köpcentrum

Från 2021
Uppdaterad 04.01.2021 16:26.
Folkvimmel på Drottninggatan i Stockholm.
Bildtext Julvimmel på Drottninggatan i Stockholm
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

I Sverige extrainkallas riksdagen den här veckan för att behandla regeringens förslag till en pandemilag. Pandemilagen skulle möjliggöra kraftigare åtgärder i kampen mot coronaviruset.

Regeringen vill att lagen träder i kraft redan på söndagen den 10 januari.

Lagen kunde till exempel användas till att reglera hur många personer som tillåts vistas på gym, i köpcentrum och i kollektivtrafiken. I allvarligare fall kunde den också användas till att stänga ned verksamheter.

Brott mot pandemilagen kunde leda till böter, både för näringsidkare och privatpersoner.

Tusentals coronafall per dag

Tusentals nya fall av coronasmitta per dag har registrerats i Sverige de senaste veckorna. Strax före nyår, den 30 december var dygnsökningen nästan 9 000 fall.

Den svenska Folkhälsomyndigheten rapporterar inte dagligen om nya fall, nästa gång det utlovas ny information är i morgon.

Sverige upprörs av MSB-chefens agerande

Samtidigt fortsätter Sverige att uppröras över att den högsta chefen för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB, Dan Eliasson, reste till Kanarieöarna över jul, och att han vid hemkomsten betecknade resan som "nödvändig". Det här skedde trots att regeringen och myndigheterna avrått från allt onödigt resande.

Nu väcks röster om att Eliasson borde avgå, men enligt svenska ledarskribenter kommer det knappast att ske eftersom ett antal ministrar också ertappats med att bryta coronareglerna.

Det skriver bland andra Mats Knutson, inrikeskommentator på SVT.

Statsvetare tror på avgång

Den svenska regeringen väntas komma med ett uttalande angående Eliassons resa senare i dag, skriver Expressen.

Statsvetaren Jenny Madestam har under dagen intervjuats av Sveriges Radios Eko-redaktion. Hon tror att Dan Eliasson tvingas avgå.

– Ett sätt för regeringen att hantera detta, när det handlar om en generaldirektör, är att flytta på honom. Det är enklare att göra det, än att börja göra saker med regeringsmedlemmar.

Krav på ändrad vaccineringsstrategi

De svenska medierna rapporterar i dag också om en konflikt som blossat upp om vaccineringsstrategin i landet. Enligt Folkhälsomyndighetens strategi är det de äldre på boenden som vaccineras först.

Nu kräver emellertid Regionstyrelsen i det hårt coronadrabbade Västra Götaland att strategin ändras så att vårdpersonal står först i tur. Om strategin inte ändras, ändrar man den själv säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson

– Skulle inte vår uppmaning till ändrad prioriteringsordning hörsammas får vi överväga om vi ska gå vidare på egen hand. Helst vill vi dock se en gemensam strategi för prioriteringen inom landet.

Diskussion om artikeln