Efter en långt utdragen rättsprocess har nu en brittisk domstol beslutat att Wikileaks-grundaren Julian Assange inte utlämnas till USA där han anklagas för både spioneri och dataintrång, och riskerar ett långt fängelsestraff. Domaren hänvisade till Assanges psyke.
Den brittiska domstol som fattade beslutet ansåg att Assanges mentala hälsa inte klarar av det tryck som han skulle utsättas för i ett amerikanskt fängelse. Enligt domaren vore självmordsrisken för hög.
Domaren Vanessa Baraitser avvisade alltså försvarets argument gällande brott mot pressfrihet och yttranderätt. Förbudet mot utlämning kopplades i stället till den reella risk det skulle innebära för Assanges mentala hälsa att bli dömd och fängslad i USA.
Assange har suttit i brittiskt häkte i långa tider.
USA anklagar Assange för spioneri och dataintrång
Åklagare i USA har åtalat australiern Julian Assange för spioneri på 17 punkter och för dataintrång på en punkt.
Wikileaks har bland annat avslöjat missförhållanden och övergrepp som den amerikanska militären gjort sig skyldig till.
Försvaret hävdar att Julian Assange gjort ett journalistiskt arbete och att USA förföljer honom av politiska skäl. Många ser det som en attack mot pressfriheten.
USA:s regering har meddelat att den brittiska domstolens beslut kommer att överklagas.
Processen väntas ta flera år.
BildtextJubel på gatorna då domstolens beslut offentliggjordes
Människorättsorganisationen Amnesty International välkomnar på Twitter den brittiska domstolens beslut att inte utlämna Assange till USA. Amnesty påpekar ändå att man inte kan bortse från att Storbritannien " i denna politiskt motiverade process har agerat enligt påbud från USA" och har fört pressfriheten och yttrandefriheten till domstol.
Julian Assange - hjälte för många
Julian Assange hyllas som en hjälte av sina anhängare och betraktas som en manipulatör av sina fiender.
I Sverige har han anklagats för våldtäkt.
Assange sökte skydd på Ecuadors ambassad i London där han befann sig under åren 2012-2019 för att undvika att bli utlämnad till Sverige för våldtäktsanklagelser. De svenska åklagarna avslutade sina utredningar i maj 2017.
Assange greps i London 2019 efter att Ecuador inte längre ville bevilja honom asyl på ambassaden. Assange har suttit fängslad i det strängt bevakade fängelset Belmarsh i London, och efter det också instängd i väntan på en dom angående USA:s begäran om utlämning.
En av FN:s människorättsexperter konstaterade nyligen att Assanges långa fångenskap i isolering i ett högsäkerhetsfängelse inte kan ses som nödvändig eller proportionerlig, och att det också är klart att det saknades en rättslig grund för det.
Wikileaks - och Assange, Mannings och Snowden
Wikileaks har länge förekommit i rubrikerna för sitt kontroversiella publicerande av hemlig, läckt information.
Miljontals hemliga - och pinsamma - dokument har avslöjat regeringars förehavande över hela världen
Wikileaks har också fått kritik, bland annat för att dess avslöjanden kan ha försatt människors liv i fara
Grundaren av Wikileaks, australiern Julian Assange, anklagas i USA för att ha läckt ut hemliga dokument som är relaterade till krigen till Irak och Afghanistan.
Wikileaks webbsida registrerades 2006 och inledde sin aktivitet 2007. Wikileaks är en webbplats där stora läckor tas emot och publiceras.
Assange har försäkrat att kryptering och andra säkerhetsmetoder tryggar de källor som står bakom den hemliga information som publiceras.
Över tio miljoner läckta dokument
Wikileaks fick stor uppmärksamhet vid läckandet om kontroversiella uppgifter om vad som skedde i USA:s fängelse i Guantánamo Bay.
År 2010 hamnade Wiklileaks i rampljuset på grund av sitt samarbete med The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde och El Pais. Miljontals hemliga diplomatiska dokument läcktes ut, bland annat en video som visade en amerikansk helikopterattack i Irak där tiotals civila dödades.
Wikileaks har publicerat över 10 miljoner läckta dokument - något som har förskräckt både politiker, regeringar och företag.
Kontroversiella angrepp
Under sin första aktiva tid arbetade Wikileaks med dissidenter över hela världen för att exponera regeringshemligheter från USA, Europa, Kina, Afrika och Mellanöstern.
Småningom har Wikileaks börjat fokusera allt mer på USA. Det har i sin tur lett till att Wikileaks misstänks för samröre med Ryssland - påståenden som Julian Assange har tillbakavisat.
Det blev stora rubriker i juli 2016 då Wikileaks offentliggjorde e-postmeddelanden i primärvalet inför presidentvalet. Det här ledde till att många högt uppsatta partimedlemmar tvingades avgå. Intrånget uppges ha gjorts av hackare med band till Rysslands underrättelsetjänst.
Wikileaks har också anklagats för att ha avslöjat en homosexuell mans identitet i det ultrakonservativa Saudiarabien. Wikileaks förnekar att ett sådant avslöjande skulle ha gjorts.
Snowden och Manning
Den enorma ström "cablegate" av kontroversiell information om regeringar runt om i världen skulle inte ha kunnat kablas ut utan den amerikanska soldaten Chelsea Mannings insats.
Mannings förmedlade 700 000 hemliga dokument till Wikileaks, och dömdes till 35 års fängelse för det. President Barack Obama benådade Chelsea Mannings 2017.
Edward Snowden, tidigare kopplad till USA:s underrättelsetjänst, hade också kontakt med Wikileaks, men använde sig inte av Wikileaks plattform för att offentliggöra sin information om den nationella säkerhetsmyndigheten NSA.
Julian Assange rekommenderade då Snowden att omedelbart fly till Moskva för att undvika att bli dömd i USA - ett råd som Snowden följde.