Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittisk domstol: Julian Assange utlämnas inte till USA

Från 2021
Uppdaterad 04.01.2021 16:09.
"Utlämna inte Assange" står det på bussen.
Bildtext "Utlämna inte Assange" står det på bussen.
Bild: amer ghazzal / Alamy / AOP

Efter en långt utdragen rättsprocess har nu en brittisk domstol beslutat att Wikileaks-grundaren Julian Assange inte utlämnas till USA där han anklagas för både spioneri och dataintrång, och riskerar ett långt fängelsestraff. Domaren hänvisade till Assanges psyke.

Den brittiska domstol som fattade beslutet ansåg att Assanges mentala hälsa inte klarar av det tryck som han skulle utsättas för i ett amerikanskt fängelse. Enligt domaren vore självmordsrisken för hög.

Domaren Vanessa Baraitser avvisade alltså försvarets argument gällande brott mot pressfrihet och yttranderätt. Förbudet mot utlämning kopplades i stället till den reella risk det skulle innebära för Assanges mentala hälsa att bli dömd och fängslad i USA.

Assange har suttit i brittiskt häkte i långa tider.

USA anklagar Assange för spioneri och dataintrång

Åklagare i USA har åtalat australiern Julian Assange för spioneri på 17 punkter och för dataintrång på en punkt. 

Wikileaks har bland annat avslöjat missförhållanden och övergrepp som den amerikanska militären gjort sig skyldig till.

Försvaret hävdar att Julian Assange gjort ett journalistiskt arbete och att USA förföljer honom av politiska skäl. Många ser det som en attack mot pressfriheten.

USA:s regering har meddelat att den brittiska domstolens beslut kommer att överklagas.

Processen väntas ta flera år.

En brittisk domstol beslöt 4.1.2021 att Julian Assange inte ska utlämnas till USA. Människor jublar på gatan.
Bildtext Jubel på gatorna då domstolens beslut offentliggjordes
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett utlämnande av Assange till USA har bekymrat människorättsgrupper som befarar att han inte skulle få en rättvis behandling i USA.

Människorättsorganisationen Amnesty International välkomnar på Twitter den brittiska domstolens beslut att inte utlämna Assange till USA. Amnesty påpekar ändå att man inte kan bortse från att Storbritannien " i denna politiskt motiverade process har agerat enligt påbud från USA" och har fört pressfriheten och yttrandefriheten till domstol.

Julian Assange - hjälte för många

  • Julian Assange hyllas som en hjälte av sina anhängare och betraktas som en manipulatör av sina fiender.
  • I Sverige har han anklagats för våldtäkt.
  • Assange sökte skydd på Ecuadors ambassad i London där han befann sig under åren 2012-2019 för att undvika att bli utlämnad till Sverige för våldtäktsanklagelser. De svenska åklagarna avslutade sina utredningar i maj 2017.
  • Assange greps i London 2019 efter att Ecuador inte längre ville bevilja honom asyl på ambassaden. Assange har suttit fängslad i det strängt bevakade fängelset Belmarsh i London, och efter det också instängd i väntan på en dom angående USA:s begäran om utlämning.
  • En av FN:s människorättsexperter konstaterade nyligen att Assanges långa fångenskap i isolering i ett högsäkerhetsfängelse inte kan ses som nödvändig eller proportionerlig, och att det också är klart att det saknades en rättslig grund för det.

Wikileaks - och Assange, Mannings och Snowden

Diskussion om artikeln