Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smittsiffrorna i Tokyo uppåt med 200 dagar till OS: "Spelen ska genomföras"

Från 2021
De olympiska ringarna lyser i Tokyonatten.
Bildtext 200 dagar till OS-starten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Med 200 dagar kvar till invigningen av OS i Tokyo ökar smittsiffrorna i värdstaden. Men Japans premiärminister Yoshihide Suga håller fast vid att spelen kommer att genomföras. Samtidigt meddelade ändå Suga att han överväger att utlysa nödläge i landet, uppger nyhetsbyrån AP.

Enligt AP har smittofallen uppnått rekordsiffror i Tokyo och i de närliggande områdena. Vad ett nödläge i praktiken skulle innebära är ännu oklart, men Japan har ännu inte infört lockdown på grund av pandemin.

Så här långt har Japan klarat sig bra under pandemin. Trots en befolkningsmängd på 125 miljoner invånare har Japan kommit undan med endast 3 400 dödsfall.

Enligt tv-bolaget NHK vill 63 procent av japanerna att OS ska skjutas fram eller inhiberas.

Suga upprepade ändå på måndagen de tidigare löftena om att OS ska hållas. Godkännandet av vaccinerna kommer att tidigareläggas med en månad så att vaccineringarna kör i gång redan i februari i stället för i mars.

– Detta blir ett bevis på att vi besegrat coronaviruset, säger Suga enligt AP.

Deadline för planeringen allt närmare

Arrangörerna har utlovat konkreta planer under början av året kring säkerhetsåtgärderna under OS. Det handlar bland annat om att på ett tryggt sätt få 15 000 olympiska och paralympiska idrottare till Japan, om säkerheten i OS-byn och om säkerheten för de tusentals supportrar, medier, domare, funktionärer och hedersgäster som planerar att komma till spelen.

Yoshiro Mori, som är ordförande för organiseringskommittén, har lovat ett beslut kring publikfrågan någon gång mellan mars och maj. Ännu är det oklart om OS kommer att genomföras inför tomma läktare.

Arrangörerna har budgeterat inkomster på cirka 800 miljoner dollar för biljettförsäljningen. En stor del av de uteblivna biljettintäkterna tvingas den japanska regeringen att stå för.

– Det slutliga beslutet gällande publik fattas senast i maj, men det kan komma tidigare, säger Mori till AP.

Invigningen ett problem

Också invigningsceremonin den 23 juli ses som problematisk, trots att invigningen kommer att genomföras i avskalad form.

Mori vill inte förkorta invigningen eftersom tv-bolagen betalat stora summor för sändningsrättigheterna. Däremot vill Mori skära ner på funktionärernas deltagande under ceremonin.

Den officiella budgeten för OS i Tokyo höjdes förra månaden till 15,4 miljarder dollar, av vilka 2,8 miljarder beror på framskjutandet av spelen med ett år. Enligt flera uppgifter under de senaste åren torde ändå den slutliga siffran landa kring 25 miljarder dollar.

Källa: AP

Diskussion om artikeln