Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kommer du ihåg de här JVM-klassikerna? Fem semifinaler att minnas för evigt eller försöka förtränga – seger i semin har varit en guldgaranti för Juniorlejonen

Från 2021
Finland jublar i JVM 2020.
Bildtext Blir det nytt finländskt jubel efter semifinalen mot USA?
Bild: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund

Vinst i semifinalen betyder också guld. Håller den 2010-talsregeln för Finland den här gången i JVM? I natt smäller det igen – och Yle Sporten tar en titt bakåt på tidigare semifinaler i turneringen.

De senaste årens succéer i junior-VM har skapat en bild av att Finland är en notorisk framgångsmaskin. Det är inte hela sanningen.

Efter fyra raka medaljer i början av 2000-talet hade Juniorlejonen en lång period där det blev nästan bara kvartsfinalförluster. Nu har Finland ett grymt saldo med tre guld på tio försök – ett facit som bara Kanada matchar. Finland har faktiskt vunnit tre av de sju senaste JVM-turneringarna.

Framför allt: Seger i semifinalen har uteslutande betytt guld i turneringen under de här åren.

Hur har de där semifinalerna sett ut? Yle Sporten har synat de fem senaste JVM-semifinalerna för Finland – och det innehåller allt från en utskåpning till en smärtsam straffmiss.

2020: Kanada–Finland 5–0

Pang, pang, pang – och så var det över i Ostrava.

Efter att ha slagit ut USA i kvartsfinalen släcktes Finlands finalhopp omgående i semifinalen mot Kanada. Det var klasskillnad, det var framför allt ett slaget finländskt lag efter fyra minuter.

Connor McMichael, Alexis Lafreniere och Jamie Drysdale satte 3–0 i början av den första perioden och den uppförsbacken var Finland aldrig nära att bestiga.

Finland tar timeout i JVM 2020.
Bildtext En timeout hjälpte inte för Finland i semifinalen 2020.
Bild: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund

Guldfavoriten Kanada vann med solklara 5–0 efter en match som ingen i Juniorlejonens 2020-upplaga vill komma ihåg.

– Då starten såg ut så där har även jag misslyckats. Vi var inte alls redo för kamp, sa Finlands förbundskapten Raimo Helminen efter matchen.

Finland avslutade turneringen med att också förlora bronsmatchen mot Sverige.

2019: Finland–Schweiz 6–1

Tre kanadensiska semifinalmål på fyra minuter? Vad sägs då om fyra finländska fullträffar på knappt åtta minuter?

Juniorlejonen var aldrig hotade i semifinalen mot skrällgänget Schweiz. Kaptenen Aarne Talvitie gjorde hälften av sina JVM-mål i en match där det var kattens lek med råttan.

– En förskräcklig start, konstaterade den schweiziske tränaren Christian Wohlwend.

– Schweiz hade ingen chans, sa i sin tur Finlands tränare Jussi Ahokas.

Aarne Talvitie jublar.
Bildtext Aarne Talvitie gjorde två mål i semifinalen.
Bild: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund

Ett dygn senare fullbordade Finland sin makalösa JVM-insats med att vända i finalen mot USA. Kaapo Kakkos 3–2-mål säkrade Juniorlejonens femte guldfest genom tiderna.

2016: Finland–Sverige 2–1

En turnering med frimärksstämpel – men en semifinal där det finländska folket fick se en ny sida av Juniorlejonen.

Efter rock'n'roll-hockey i fem matcher stötte Finland på Sverige i semifinalen i Helsingfors. Då tog Jukka Jalonen fram titelvinnande verktyg.

Helt plötsligt stängde Finland till i egen zon. Semifinalen blev – trots kära grannrivalen som motståndare – en sömnigare tillställning. Roope Hintz och Antti Kalapudas gjorde målen när den omskrivna kedjan med Sebastian Aho, Patrik Laine och Jesse Puljujärvi kammade noll.

Finlands juniorlandslag i ishockey uppställda efter VM-finalen 2016.
Bildtext JVM 2016 blev ett oförglömligt mästerskap.
Bild: IBL / All Over Press

"Segern mot Sverige var fullständigt välförtjänt, och kom efter turneringens första typiska lejoninsats", skrev Yle Sportens Christoffer Herberts efter matchen.

Finalen? En modern klassiker – där det åter svängde vilt. Till slut kom Kasperi Kapanens köksvägsmål i förlängningen och Finlands hemmaturnering var fullbordad.

2014: Finland–Kanada 5–1

Startskottet för Finlands färska framgångar i JVM-sammanhang gick i Malmö 2014. Efter två brons på de tio senaste försöken var Juniorlejonen av en annan kaliber i den här turneringen.

När man tittar på laguppställningen ser man också potentialen som fanns i truppen: Teuvo Teräväinen, Artturi Lehkonen, Esa Lindell, Rasmus Ristolainen och Juuse Saros är de tydligaste exemplen.

I semifinalen mot Kanada vann Finland klart – och turneringens poängkung Teuvo Teräväinen gjorde två mål. Otroligt nog var det hans enda fullträffar i Malmö, och den ena kom på straff och den andra i tom kasse.

Teuvo Teräväinen jublar i JVM 2014.
Bildtext Teuvo Teräväinen var den stora stjärnan.
Bild: EPA

"I semifinalen fick man sedan se något så unikt som ett blåvitt hockeylandslag som totalt utklassade Kanada i en bäst-av-en-match på 'liv och död'", skrev Yle Sportens Anders Nordenswan i en tillbakablick för några år sedan.

Teräväinen vann poängligan efter hela tretton assist. Tre av dem kom i finalen mot Sverige, bland annat till Rasmus Ristolainens sudden death-mål.

– Ingen trodde på oss, men vi visste att vi hade kapaciteten att vinna turneringen, sa Teräväinen efter finalen.

2012: Sverige–Finland 3–2 efter straffar

Efter en ökenvandring i junior-VM – fem år i rad utan en semifinalplats – spelade Finland semifinal inför nästan 16 000 åskådare i Ottawa.

Det blev en oerhört smärtsam upplevelse.

Finland hade en fin upplaga spelare, men ett namn stod över de andra. Mikael Granlund var 19 år, ligamästare med HIFK och världsmästare i Bratislava under samma hockeyvår.

Alla kommer ihåg hans zorromål i VM-semifinalen mot Ryssland. Mindre än ett år senare tvingades Granlund addera en blytung straffmiss till sitt landslagssaldo.

Mikael Granlund i VM 2012.
Bildtext Mikael Granlund, här i senior-VM 2012.
Bild: EPA

Semifinalen mot Sverige blev en motsats till den JVM-kvartsfinal som vi såg för ett par dagar sedan i Edmonton. Finland ledde med 2–0, Sverige kvitterade till 2–2 i slutminuterna – och i straffläggningen missade Juniorlejonens stora stjärna.

Mikael Granlund kom inte ens till skott med sitt försök. Sverige vidare mot ett sällsynt JVM-guld, Finland borta från finalspel.

Nattens JVM-semifinal mellan Finland och USA startar klockan 04.30 finsk tid.

Diskussion om artikeln