Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya kalvar har anlänt till Brusaby gård – blir en del i mjölkproduktionskedjan igen

Från 2021
Uppdaterad 07.01.2021 09:14.
80 nya kalvar har anlänt till Brusaby gård - börjar med mjölkproduktion igen - Spela upp på Arenan

På lördagen anlände cirka 80 stycken kalvar till Axxells Brusaby gård på Kimitoön. Mjölkproduktionen i Brusaby avslutades för två år sedan och nu återgår Brusaby till att bli en del i mjölkproduktionskedjan igen. Detta är alltså början på ett samarbete mellan Axxell och företaget Maitohuhta.

Brusaby köper nyfödda kalvar, föder upp och seminerar dem så att de säljs tillbaka till Maitohuhta som dräktiga kvigor.

Tomas Björkroth, som är enhetschef vid Axell Utbildnings Ab:s naturbruksenhet, berättade för oss om hur samarbetet fick sin början.

- Det går ett par år tillbaka i tiden. När vi slutade att producera mjölk här på gården så såldes våra mjölkkor till Maitohuhta. Våra studerande fick då lära sig mjölkning där som en del av sina studier, säger Björkroth.

Kornas mående mäts med app

Kalvarna anlände i grupper av 5-7 och varje grupp vägs och mäts för att avgöra vilken typ av skötsel som krävs. Vid ett års ålder börjar man följa med brunsten för att lyckas göra korna dräktiga.

Kornas dräktighet och övriga mående följs med via en app som liknar den teknologi som kan hittas i aktivitetsarmband.

- Man kan få information om deras hälsa, hur de idisslar eller om de råkar få några andra problem, berättar driftchef Leila Warén-Backström.

Kalv
Bildtext De nyfikna kalvarna har aldrig tidigare sett en fotograf.
Bild: Arash Matin / Yle

Utveckling genom samarbete

Samarbetet mellan Axxell och Maitohuhta är också en del av en utveckling av utbildningen som Axxell satsat på.

- Utvecklingen sker på två plan. För det första ville vi ha tillbaka lite verksamhet hit på gården genom att öka antalet djur. För det andra ska vi försöka att erbjuda ett bredare utbud åt våra studerande, men vi har också utrymme för andra grupper. Vi hoppas bland annat få hit agrologstuderande för att öva sig på det praktiska arbetet i ett jordbruk, berättar Björkroth.

Man kan också fråga sig hur kalvarna själva tagit flytten.

- Det finns nog sprägä (energi, fart, sprutt) i de här! De har nog temperament och de hoppar så fort man rör dom lite, skrattar Warén-Backström när vi frågar om kalvarnas humör.

kalv
Bildtext De efterlängtade kalvarna.
Bild: Arash Matin / Yle

Axxell utvecklar sin verksamhet på Brusaby inte bara genom att öka antalet djur, men också genom att få mera spannmålsodling på sina åkrar. Det här betyder större möjligheter till praktisk erfarenhet för Axxells lantbruksstuderande.

Diskussion om artikeln