Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronavaccineringen i gång i Åbo - Kimitoön och Pargas följer inom en vecka

Från 2021
Vaccinsprutor i ett pappkärl.
Bildtext Vaccinet börjar sakta men säkert anlända till kommunerna i Egentliga Finland.
Bild: Esa Huuhko / Yle

Coronavaccinet börjar sakta men säkert anlända till kommunerna i Egentliga Finland. På måndagen påbörjades vaccineringen av Åbo stads personal, på tisdag påbörjas vaccineringen i Kimitoön, och i Pargas hoppas man på att kunna börja vaccinera i slutet av veckan.

Jutta Peltoniemi, som leder arbetet med smittsamma sjukdomar i Åbo, säger att mellan 50 och 70 personer har fått Pfizer och Biontechs vaccin under måndagen, då vaccineringen inleddes.

- De som får vaccinet först arbetar nära personer som är eller kan vara coronasmittade. Det handlar om allt från närvårdare till läkare till lokalvårdare, alla som kan komma i kontakt med viruset vid sjukhuset till exempel.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt började vaccinera sin personal på intensivvårdsavdelningen vid ÅUCS redan den 28 december.

Jutta Peltoniemi, en kvinna med blont hår, samtalar med Tiia Leino, en kvinna med brunt hår och mönstrad blus.
Bildtext Arkivbild. Jutta Peltoniemi.
Bild: Arash Matin /Yle

Peltoniemi säger att man har som mål att vaccinera 500 personer i Åbo den här veckan, men att det är svårt att uppskatta hur det kommer att se ut i fortsättningen.

- Det är fortfarande oklart exakt hur stora mängder av vaccinet som levereras när, men vi hoppas på att vaccinera så många som möjligt förstås.

Coronasiffrorna har pekat neråt i Åbo de senaste dagarna, men Peltoniemi säger att det ändå är för tidigt för att säga hur julhelgen har kommer att påverka coronaläget.

- Den här veckan och nästa vecka är avgörande för att se hur väl folk har följt restriktionerna över julhelgen, vi har ännu inte sett hela effekten. Jag är själv orolig för att det kan ha slarvats en del, och det kommer att synas i siffrorna.

Kimitoön börjar vaccinera på tisdag

Även Kimitoön har fått sin första leverans med vaccindoser, hittills två ampuller som innehåller högst sex doser var, det vill säga runt tolv doser. Även i Kimitoön är det personer som arbetar nära coronapatienter eller nära eventuell coronasmitta som kommer att få vaccinet först.

Sami Salminen, ledande läkare i Kimitoön, säger att vaccinmängderna antagligen blir något större än endast tolv doser i framtiden.

- Vi räknar med att få några tiotal vaccindoser per vecka från och med nästa vecka.

Sami Salminen.
Bildtext Arkivbild. Sami Salminen, ledande läkare i Kimitoön.
Bild: Amanda Vikman/Yle

I Pargas påbörjas vaccineringen senast nästa vecka

Även till Pargas anländer de första vaccindoserna denna vecka. Social- och hälsovårdsdirektör Miia Lindström säger att de första doserna anländer i slutet av veckan.

- I det här första skedet kommer vi att få runt 30 doser, och det kommer att röra sig mellan 30 och 60 doser i veckan efter det.

Miia Lindström står i trapphuset i Pargas stadshus.
Bildtext Arkivbild. Miia Lindström, social- och hälsovårdsdirektör i Pargas.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Lindström säger att man hoppas på att kunna börja vaccinera direkt när vaccinet anländer, eller senast i början av nästa vecka.

- Vi är förberedda på att börja vaccinera och bara väntar på att vaccinet ska komma, säger Lindström.