Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Full fart i de östnyländska slalombackarna – skidcentren måste också satsa på coronasäkerhet

Från 2021
En man och två barn med slalomskidor poserar för kameran framför en slalombacke.
Bildtext Alina och Kaius Lehtonen är i backen för första gången. Pappa Olli Lehtonen har anmält dem till slalomskolan i Tallmo.
Bild: Yle / Mira Bäck

Jullov och snö på marken – det får många att söka sig till slalombacken. Säsongen har kommit i gång i Sibbo, och i Borgå jobbar snökanonerna på för fullt så att fler backar kan öppnas till veckoslutet.

Den stora slalombacken i Tallmo i Sibbo syns på långt håll. En strid ström av små färgglada prickar rör sig upp och ner i allt det vita.

Rasmus Fallström kommer snart att vara en av dem. Han har kommit för att åka snowboard.

– Det är första gången det här året, säger han.

Vintern är äntligen här, men coronaviruset hänger kvar - nya säkerhetsarrangemang i slalombacken i Kokon

7:47

Fallström åkte senast för några år sedan, men tidigare var han en aktiv snowboardåkare.

– Barnfamiljer brukar ofta komma den här tiden på året, men för mig börjar säsongen genast då slalombacken meddelar att de har snö och det har de haft redan i några månader, säger Fallström.

Han berättar att de riktigt aktiva snowboardåkarna brukar hålla till här ännu långt in på våren, så länge det går att skrapa ihop tillräckligt med snö för att göra egna små hoppbackar.

Man i utekläder och hjälm står på en gårdsplan och tittar in i kameran. Runtomkring honom rör sig många.
Bildtext Rasmus Fallström har inte åkt snowboard på några år men funderar på att skaffa säsongskort till skidcentret igen.
Bild: Yle / Mira Bäck

Fallström har ännu inte hunnit ut i backen eftersom han väntar på sin kompis. Runtomkring oss rör sig många människor som är på väg till eller från slalombacken, skiduthyrningen eller restaurangen.

Kön till skiduthyrningen ringlar sig ända ut på gården eftersom man vill hålla avstånd, och kvinnan som delar ut pjäxor och stavar bakom disken bär munskydd.

Fallström tycker det går bra att hålla avstånd till andra utomhus, men berättar att det var trångt på toan.

– Är man rädd för coronaviruset är det här inte den bästa platsen att komma till, säger han.

Många människor i snöig slalombacke.
Bildtext De som väntar på sin grupp eller bara vill vila lite innan nästa åktur samlas på området precis innan backen. Skidorna på marken tillhör åkare som satt sig inne i restaurangvärmen en stund.
Bild: Yle / Mira Bäck

Familjehobby

Carolina Sved och Sebastian Sved glider uppför backen med skidliften. Det här är fjärde gången de åker slalom på en vecka.

– Det är roligt, säger Sebastian som är i backen för första året.

– Det är nog jätteroligt, en hobby med familjen, instämmer Carolina Sved.

Att vara utomhus känns tryggt med tanke på coronaviruset, men familjen Sved tänker skippa att äta inne på restaurangen.

En kvinna och ett barn på slalomskidor i slalombacke. De ser in i kameran och ler.
Bildtext Carolina och Sebastian Sved trivs i slalombacken.
Bild: Yle / Mira Bäck

På området strax intill själva skidbacken möter vi Olli Lehtonen med barnen Alina och Kaius Lehtonen.

– Barnen ska pröva på slalom för första gången, berättar Olli Lehtonen.

Barnen tränar på att staka sig fram på de korta men breda slalomskidorna medan de väntar på skidläraren. Alina och Kaius ska gå i slalomskola tillsammans med en grupp andra unga åkare.

Många människor i snöig slalombacke.
Bildtext Slalombacken är populär just nu.
Bild: Yle / Mira Bäck

Alina visar hur hon kan röra sig bakåt på skidorna och berättar att det ska bli roligt.

Pappa Olli Lehtonen berättar att slalomsuget slog till efter att det kom snö. Coronaviruset och en eventuell smittorisk gjorde honom ändå fundersam.

– Vi tänkte komma redan i går på söndagen, men sedan tänkte vi att det kanske är färre människor här i dag. Utomhus går det att hålla säkerhetsavstånd. I skiduthyrningen var det mer trängsel men det kändes ganska säkert där också, säger Lehtonen.

Bråda tider

I fjol regnade en stor del av slalomsäsongen bort, men i år ser åtminstone januari kyligt och bra ut.

Slalomsäsongen i Tallmo startade redan i slutet av november, men nu har den kommit i gång ordentligt.

"Säsongen blir säkert bra! I år fick vi redan lite snö från himlen vilket vi inte såg mycket av på de här breddgraderna i fjol. Långtidsprognoserna lovar kyla, så i år får vi säkert njuta av vintern", skriver skidskolans ledare Aleksi Vesimäki.

Just nu är det så bråttom vid skidcentret att personalen bara har tid att svara på Yle Östnylands frågor per e-post.

Slalombacke med många människor i.
Bildtext Snökanonerna fyller på i backen. I år har det kommit snö också på naturlig väg.
Bild: Yle / Mira Bäck

Vesimäki tror att det vintriga vädret har gjort sitt till att många gett sig ut i backen nu.

Enligt Vesimäki följer man coronarekommendationerna och instruktionerna som har getts av myndigheterna och av Finlands skidcenterförening SHKY.

Till exempel är skidskolans gruppstorlekar mindre i år, och kunderna rekommenderas att betala det som går via nätbutiken för att det inte ska bli trångt inne vid kassan.

"Att åka slalom är att vara ute och säkerhetsavstånden hålls naturligt när man har skidorna på", skriver Vesimäki.

Skidcentret i Kokon satsar på coronasäkerhet

Östnylänningarna har fått vänta på en ordentlig vinter i nästan två år. Så här i coronatider då man inte kan göra så mycket annat kan det hända att folk småningom börjar flockas till slalombacken också i Borgå.

Niklas Blomander, vd för skidcentret i Kokon, säger att coronasäkerheten inte är ett stort problem utomhus.

– Det blir nästan automatiskt ett par meters avstånd då du är i backen med skidor eller bräda. Vi har också gjort så att bara en person åt gången åker upp med ankarliften, fastän den rymmer två, säger han.

Problem uppstår snarast inomhus, bland annat i samband med uthyrningen av utrustning och biljettförsäljningen. I Kokon får högst två kundgrupper komma in där åt gången.

Dessutom har skidcentret tänkt marknadsföra möjligheten att köpa biljetter på nätet i förskott mer. Då kan man direkt bege sig ut i backen.

– I hisskön ser vi till att kunderna håller avstånd genom att påminna dem om vad som gäller. När det blir roligt vill man lite glömma all säkerhet, så därför måste vi ha lappar uppe överallt, säger Niklas Blomander.

Niklas Blomander står framför en snökanon och en slalombacke
Bildtext Problemen med tanke på coronaviruset uppstår främst inomhus, enligt vd Niklas Blomander vid skidcentret i Kokon.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

För caféet gäller samma regler som för alla andra restauranger, alltså att kundantalet tillsvidare måste begränsas.

Enligt Niklas Blomander har skidcentret i Kokon funderat på att ha försäljning utomhus också under veckosluten, så att man kan få något varmt att dricka utan att behöva gå in.

– Däremot tror jag inte att vi blir tvungna att begränsa kundantalet i själva backen. Fastän vi brukar ha hundratals kunder per dag så är det utomhus och vi försöker se till att säkerhetsavstånden hålls.

För den som planerar en vända till slalombacken gäller samma direktiv som på alla andra ställen, enligt Blomander: Håll avstånd, kom inte till backen om du ens är lite förkyld och ha munskydd på inomhus om du inte kan hålla avstånd.

En snökanon sprutar ut snö nedanför en slalombacke.
Bildtext Snökanonerna i Kokon jobbade på för fullt på tisdagsmorgonen.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Över lag kommer säsongen vid skidcentret i Kokon i gång sent i år. Nu har bara träningsbacken och repbacken varit öppna, men snökanonerna var i full gång på tisdagsmorgonen.

Blomander hoppas att fler backar kan öppna till veckoslutet.

– Självklart känns det ekonomiskt då vi kan öppna de stora backarna först i januari. Förra vintern var dessutom mycket dålig så vi startar på minus och det tar en tid innan vi ens kommer upp till nolläge.

Han konstaterar att skidcentret i Kokon trots allt klarar också sämre vintrar rätt bra, tack vare sin långa erfarenhet i branschen. Det gäller att veta var man kan spara pengar och att satsa allt mer också på sommarverksamhet.

Diskussion om artikeln