Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart går det att åka slalom i Hirvensalo igen - på tisdag startas snökanonerna

Från 2021
Skidåkare åker upp med en ankarlift i Hirvensalo skidbacke i Åbo.
Bildtext Snart går det att åka slalom i Åbo, trots att det fortfarande inte är någon snö på marken.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle

Kallt väder utlovas i Åbo de närmaste dagarna, och därför kan man sätta igång snökanonerna vid Hirvensalo skidcenter på tisdag.

Förhoppningsvis kan den första slalombacken öppna till helgen, men hur länge det tar att fylla backen med snö beror på vädret, säger Turun Slalomseuras ordförande Jari Lehtinen.

- Vi hoppas på att kunna öppna under helgen, men det beror så klart på vädret. De optimala väderförhållandena för oss är kyla, torr luft, och ingen vind, säger Lehtinen.

Vintern 2020 var snöfri ända till februari. Vid Hirvensalo skidbacke i Åbo skjuter snökanoner snö en solig vinterdag.
Bildtext Så här såg det ut när backen fylldes med snö i januari 2020.
Bild: Isabel Nordberg/Yle

Lehtinen är nöjd över att man förhoppningsvis kan öppna den första backen den här veckan, men han hade ändå hoppats på att kunna öppna redan i december.

- Det är klart, ju längre säsong desto bättre. Vi har som mål att hålla öppet runt 90 dagar, och då är det ju bra om man börjar tidigt.

Till en början öppnas bara en backe, eftersom det tar tid att fylla också de andra backarna med snö. Lehtinen hoppas ändå på att man ska kunna öppna även flera backar under säsongens lopp.

- Om vädret är på vår sida ska vi nog kunna öppna flera backar också, vi är så snabba vi kan. Vi gör vårt bästa.

"Förra säsongen var katastrofal"

Förra vintern var varm och snöfattig i Åbo, och Lehtinen säger att man vid Turun Slalomseura har gjort allt för att hålla verksamheten vid liv.

- Förra säsongen var katastrofal, först kom det ingen snö och sedan kom coronan. Vi har mycket större förhoppningar inför den här säsongen, och hoppas att väderleksprognoserna håller.

Diskussion om artikeln