Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Upplagt för politisk nagelbitare när senatsvalet i Georgia går av stapeln – kontroll över senaten står på spel

Från 2021
Demokratiska senatskandidaterna Jon Ossoff och Raphael Warnock gör kampanj inför senatsvalet i Georgia.
Bildtext Demokratduon Raphael Warnock (till vänster) och Jon Ossoff utmanar republikanerna Kelly Loeffler och David Perdue i tisdagens senatsval i Georgia.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det politiska USA riktar i dag tisdag den 5 januari blickarna mot delstaten Georgia, där två livsviktiga senatsval går av stapeln.

Valet kommer att avgöra vilket parti, republikanerna eller demokraterna, som har makten i senaten. Demokraterna chans ligger i att vinna båda valen i Georgia, vilket skulle ge bägge partier 50 platser i kammaren.

Då skulle demokraterna – som redan vunnit majoritet i representanthuset – få kontroll över senaten eftersom partiet vann presidentvalet och den amerikanska konstitutionen ger vicepresidenten den avgörande rösten.

Ifall republikanerna vinner någondera valet håller partiet senatmajoriteten och kan blockera delar av den tillträdande presidenten Joe Bidens politiska agenda.

Varför ordnas valet just nu?

Två senatsplatser står undantagsvis på spel i Georgia, när de två republikanska senatorerna David Perdue och Kelly Loeffler utmanas av demokraterna Jon Ossoff respektive Raphael Warnock.

Republikanen David Perdue står inför omval efter sin första sexårsperiod som senator.

Republikanen David Perdue försvarar sin senatorspost i dubbelvalet i Georgia den 5 januari 2021.
Bildtext Republikanen David Perdue har representerat Georgia i senaten i sex år.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den andra senatsposten blev ledig efter att en republikansk senator avgick i fjol, varefter Georgias guvernör utnämnde republikanen Kelly Loeffler till posten. Loeffler ställer nu upp i sitt första val för en sexårsperiod.

Republikanska senatorn Kelly Loeffler står bredvid pappfigur av Donald Trump.
Bildtext Kelly Loeffler har liksom partikollegan David Perdue starkt allierat sig med Donald Trump under kampanjen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ingen kandidat fick över 50 procent av rösterna i de ordinarie valen i november och enligt vallagstiftningen i Georgia krävs därför ett nyval mellan de två kandidater som fått flest röster.

Trumps telefonsamtal och motstridiga valbudskap skapar turbulens

Inför valet i Georgia har den största uppmärksamheten ändå kretsat kring Donald Trump.

I söndags offentliggjordes en inspelning där man kan höra Trump pressa Georgias statssekreterare Brad Raffensperger att manipulera delstatens valresultat.

Demokraten Joe Biden vann Georgia med drygt 11 779 röster.

– Jag vill bara hitta 11 780 röster, säger Trump på ljudupptagningen som Washington Post var först ute med att publicera.

Inspelningen har upprört demokrater och vissa av dem har redan talat om en ny riksrättsomgång. Flera republikaner har också fördömt Trumps agerande och vissa juridiska experter har sagt att presidentens uttalanden på ljudinspelningen kan uppfylla brottskriterier.

Trump hade krävt större stödbelopp till enskilda amerikaner i stödpaketet, men det ville republikanerna inte gå med på.
Bildtext Kan Trump hjälpa republikanerna till valsegrar i Georgia eller är han en belastning?
Bild: AFP / Lehtikuva

Samtalet utgör det senaste försöket från Trumps sida att åstadkomma en förändring i valresultatet. Trump har vägrat erkänna sin förlust i presidentvalet och hävdat valfusk. Trumpkampanjens flertaliga stämningsyrkanden har ändå förkastats av federala domstolar på grund av avsaknaden av bevis.

Inför valet i Georgia har Trump gett motstridiga besked. Presidenten gjorde på måndagen kampanj i Georgia och har på Twitter uppmanat republikaner att rösta på de republikanska kandidaterna Perdue och Loeffler.

Samtidigt kallade presidenten nyligen Georgiavalet för "illegalt och ogiltigt" i en rad inlägg på Twitter.

En öppen fråga är hur det dubbla budskapet påverkar entusiasmen och valdeltagandet bland republikanska anhängare.

Jättesummor har satsats på valkampanjerna

Kampanjfinansieringen i Georgiavalet har slagit alla tidigare rekord.

Demokraterna Jon Ossoff och Raphael Warnock har dragit in över 100 miljoner dollar var under fjolårets sista två månader. Den slutliga summan är ännu högre, då utomstående kampanjorganisationer också lobbat för demokratduon.

Ung kvinna håller upp kampanjplakat i Georgia inför senatsvalet.
Bildtext En ung demokratanhängare i Georgia håller upp ett kampanjplakat. Valkampanjerna i Georgia har dragit in skyhöga summor.
Bild: AFP / Lehtikuva

Republikanerna Perdue och Loeffler har också håvat in stora summor till sina kampanjer – över 60 miljoner dollar var under fjolårets sista månader.

Senatsvalets betydelse märks också i att flera framträdande politiker från bägge partier rest till Georgia för att göra kampanj för sina respektive partiers kandidater.

Förhandsröstningen har också varit livlig med tanke på att det handlar om en andra runda, så kallad "runoff". Över tre miljoner röstberättigade Georgiabor har redan lagt sin röst enligt sidan Georgia votes som kartlägger valdeltagandet.

Oviss valutgång – mätningar förutspår jämnt race i båda valen

Georgiavalet ses som ovisst på förhand. Republikanerna har dominerat i delstaten de senaste decennierna men demokraternas knappa seger i Georgia i presidentvalet tyder på att det väger jämnt mellan partierna.

Opinionsmätningar förutspår också ett jämnt race både mellan Perdue och Ossoff samt Loeffler och Warnock.

Rösträkningen i Georgia inleds klockan sju på kvällen lokal tid då vallokalerna stänger, det vill säga på morgonnatten på onsdag finsk tid.

Det är möjligt att valresultatet inte klarnar samma kväll i och med att marginalerna förväntas vara små i båda valen.

Källor: Politico, Washington Post, AP, NBC m.fl.

Diskussion om artikeln