Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kortare lista över förbjudna yrken för kvinnor i Ryssland – nu tillåtet med kvinnliga lastbilschaufförer och lokförare

Från 2021
En kvinna i munskydd och uniform syns inne i loket på en metro i Moskva.
Bildtext Kvinnor får nu jobba som lokförare i Ryssland. Det här i samband med att man arbetat om listan över förbjudna yrken i landet för kvinnor. På bilden syns en kvinnlig lokförare som börjat jobba i Moskvas metro.
Bild: /All Over Press

I Ryssland har en ny lista över förbjudna yrken för kvinnor trätt i kraft från och med årsskiftet. Den nya listan är betydligt kortare än den förra från år 2000, men den innehåller fortfarande 100 förbjudna jobb.

Den nya lagen tillåter 356 nya yrken för kvinnor – yrken som tidigare var förbjudna.

Från januari har ryska kvinnor nu rätt att arbeta bland annat som lastbilschaufför, lokförare och sjökapten. Även alla yrken inom byggnadsbranschen, bilindustrin och olje- och gasindustrin är nu tillgängliga även för ryska kvinnor.

Metron i Moskva meddelade redan i söndags att man har anställt 15 kvinnliga lokförare, för första gången i bolagets historia.

Listan handlar om diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden och ingenting annat

Oksana Pusjkina, dumaledamot

Enbart män dyker och släcker bränder

Fortfarande finns det 100 yrken som är förbjudna för kvinnor i Ryssland. Här ingår bland annat den kemiska industrin och gruvdriften. Kvinnor får heller inte arbeta som flygmekaniker, dykare eller brandmän.

Argumentet är att de här yrkena kräver fysiskt ansträngande uppgifter eller arbetsförhållanden som kan vara hälsofarliga.

Brandmän i Ryssland.
Bildtext Brandmansyrket är ett mansjobb i Ryssland. Kvinnor får fortsättningsvis inte jobba med yrket.
Bild: /All Over Press

Dumaledamoten Oksana Pusjkina är den främsta feministen i det ryska parlamentet och hon är missnöjd över att listan inte slopades.

– Det ryska arbetsministeriet har än en gång uppdaterat listan. Men jag anser att den är en anakronism och att den måste försvinna redan i dag. Det är det minsta vi kan göra för arbetande kvinnor, säger dumaledamoten Pusjkina i en intervju.

Gammal sovjetisk tradition

Traditionen med förbjudna yrken bottnar i en sovjetisk lag från år 1974. En lag som skulle se till att skydda kvinnors reproduktiva hälsa. Och förmågan att föda barn ansågs livsviktig för det kommunistiska samhället.

Men även i dagens ryska samhälle ses kvinnan främst som mor och hemmafru. Och president Vladimir Putin skrev en egen lista över förbjudna yrken år 2000.

– Listan handlar om diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden och ingenting annat. Listan skyddar inte kvinnors så kallade reproduktiva funktion, utan de välbetalda jobben för män, säger dumaledamoten Oksana Pusjkina.

I Ryssland tjänar kvinnor i genomsnitt 30 procent mindre än män.

Källor: AFP, Kommersant, The Moscow Times, Dozjd

Diskussion om artikeln