Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdföretagen vill ha in fler vårdare från Filippinerna – rekryterar tusen nya vårdare de närmaste åren

Från 2021
Uppdaterad 05.01.2021 12:37.
En vårdare håller i en äldre persons hand. Den äldre sitter i rullstol.
Bildtext Bristen på vårdpersonal är särskilt stor inom äldrevården och hemtjänsten.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Bristen på vårdpersonal blir allt större i Finland. Det här har gjort att både privata och offentliga aktörer inom vårdsektorn har börjat rekrytera utländsk personal, rapporterar Yle Uutiset.

Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt har tidigare anställt några enskilda utländska vårdare. Före jul bestämde sig sjukvårdsdistriktet för att konkurrensutsätta företag som rekryterar utländsk vårdpersonal, med syftet att rekrytera 50 vårdare till distriktet.

Sjukvårdsdistriktet har reserverat 500 000 euro för vårdarnas ankomst och utbildning. Men samtidigt lider distriktet av ekonomiska problem och därför har beslutet fått personalen att se rött.

Enligt Siru Heromaa-Karjalainen, ordförande för Tehy:s fackavdelning, är det inte arbetskraftsinvandringen i sig som man sätter sig emot.

– Men det är en spännande konstellation. Vi har nyligen haft permitteringar och personalen upplever att de mår dåligt. Därför skulle det vara viktigast att först förbättra våra arbetsförhållanden, innan man rekryterar mera.

Distrikt försöker locka tillbaka personer som bytt bransch

Sjukvårdsdistriktets personalchef Erja Saari säger att distriktet gör sitt yttersta för att stävja bristen på vårdpersonal.

Sjukvårdsdistriktet har börjat erbjuda utbildning genom läroavtal och försöker locka tillbaka personer som bytt bransch. Men det räcker inte.

Enligt Saari skulle distriktet ha ett behov på 250 vårdare årligen. Samtidigt är bristen på vårdpersonal stor i hela landet.

– Det här är en bransch som kräver rätt slags attityd och att man som person dras till branschen. Många studerande inom vårdbranschen avbryter sina studier då de märker att yrket inte passar dem.

Attendo anställer 1 000 vårdare från Filippinerna – Mehiläinen påbörjar en egen utbildning

Även privata vårdföretag rekryterar allt mer utländsk personal. Attendo meddelade i oktober att de tänker anställa 1 000 nya filippinska vårdare under de kommande fyra åren. Tidigare arbetade cirka 300 filippinier hos Attendo.

Mehiläinen meddelade å sin sida i december att dess dotterbolag börjat utbilda filippinska vårdare i Hong Kong. Utbildningen sker på distans i samarbete med en finländsk läroanstalt. Personalchef Tatu Tulokas säger inte hur många personer som deltar i utbildningen.

– Den första gruppen påbörjade sin utbildning förra våren. Det handlar om en liten grupp på några tiotals personer.

Mehiläisen tytäryhtiö kertoo verkkosivuillaan, kuinka paljon lähihoitaja voi tienata Suomessa.
Bildtext Mehiläinens dotterbolag Healthcare Staffing Solutions utbildar filippinska sjukskötare i Hong Kong. Bilden är tagen från företagets hemsida.
Bild: Healthcare Staffing Solutions

De vårdare som anställts av Attendo och Mehiläinen ska arbeta som vårdbiträden i Finland.

Enligt företagen är målsättningen att personerna ska avlägga en närvårdarexamen. Om det finns intresse är även en sjukskötarexamen en möjlighet i ett senare skede.

Inte en problemfri lösning

Det är ändå inte vem som helst som får komma till Finland. Av de filippiner som antas till utbildningen krävs en sjukskötarexamen från det egna hemlandet. Enligt fackföreningen Tehy är det här ett problem.

En filippinsk sjukskötarexamen godkänns nämligen inte i Finland eller i andra EU-länder, så de filippinska sjukskötarna måste som tillägg till språkstudier också göra om sina vårdstudier.

Det finns även andra etiska problem. Enligt undersökningar som gjorts är det väldigt krångligt för filippinska vårdare att avancera och utbilda sig till sjukskötare i Finland.

Vårdarna upplever att deras kunskap och färdigheter inom sjukskötaryrket rostar då de inte får användas i Finland. Dessutom går det inte att ansöka om familjeåterförening med ett vårdbiträdes eller en närvårdares lön.

Enligt Tatu Tulokas måste man kunna garantera en tillräckligt hög kunskapsnivå och kompetens hos personalen man anställer.

– En lösning skulle kunna vara att etablera en direkt kontakt med de filippinska läroanstalterna.

Även Erja Saari vill se lösningar på problemen.

– Det här borde lösas på statlig nivå och tillsammans med olika aktörer. Rekryteringen av utländsk vårdpersonal kommer att öka i framtiden.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän henkilöstöjohtaja Erja Saari
Bildtext Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts personalchef Erja Saari tycker att alla gynnas av att man har tillräckligt med vårdpersonal.
Bild: Juha-Petri Koponen / Yle

Företagen som rekryterar filippinsk vårdpersonal har lovat att lägga särskilt stor vikt på integrationen av vårdarna. Direkt från början ska man förklara vilket slags arbete vårdarna kommer att utföra och hur det finländska samhället fungerar.

Enligt Saari vill man i Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt att den egna personalen ska vara delaktig i utbildningen av de utländska vårdarna.

– Vi alla gynnas av att vi har tillräckligt med yrkeskunnig personal. Det ökar på vårt välmående och hur vi orkar i arbetet.

Coronaviruset har lagt planerna på is

På grund av coronaviruset har de filippinska vårdarnas inte kunnat anlända till Finland. Det här meddelar företaget Silkkitie Oy, som förmedlar och utbildar filippinsk vårdpersonal. För tillfället utbildas 300 personer och cirka 100 personer har redan i ett års tid studerat finska.

Företagets vd Arto Haimakainen säger att det här 100 personerna redan skulle ha anlänt till Finland, men på grund av pandemin har den finska ambassaden inte behandlat deras uppehållstillstånd.

Enligt Haimakainen borde man annars också göra processen med arbetstillstånd lättare och snabbare i Finland, i fall man vill råda bot på bristen på vårdpersonal.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Hoitajapula pahenee Suomessa ja filippiiniläishoitajia palkataan taas apuun – rekrytoinneissa eettisiä ongelmia skriven av Marjo Pirilä. Översättning till svenska: Laura Oksanen.

Diskussion om artikeln