Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tufft för Juniorlejonen att ladda om efter blytunga USA-rysaren – "gratismål" avgjorde semifinalen: "En liten markeringsmiss"

Från 2021
Uppdaterad 05.01.2021 09:50.
Finlands avbytarbänk deppar.
Bildtext Juniorlejonen chockades av USA med en dryg minut kvar att spela.
Bild: AP / Lehtikuva

Turneringens bästa match räckte inte för Juniorlejonen i semifinalen mot USA. Efter det tuffa avgörandet öste både förbundskaptenen Antti Pennanen och lagkaptenen Anton Lundell beröm över laget.

Några minuter före slutet såg det ut som att Juniorlejonen bestämt sig för att stjäla finalplatsen till vilket pris som helst. 3–1 hade blivit 3–3 och Finland hade fått USA i gungning.

Men med en dryg minut kvar blev det i stället antiklimax. Kari Piiroinen hann inte få plockhandsken framför Arthur Kaliyevs skarpa skott i krysset.

– Det grämer nog jättemycket, vi spelade så bra. Man måste komma ihåg att vi inte haft några träningsläger eller liknande. Vårt spel har utvecklats bra och vi var bäst när det gällde som mest. I dag var vi ännu bättre än mot Sverige, konstaterade förbundskaptenen Antti Pennanen på presskonferensen.

– Jag är mycket stolt över laget. På något sätt samlade killarna sig och kom ikapp, de arbetade hårt tillsammans. Sedan kom ett slags ”gratismål”, det är tungt.

Roni Hirvonen med ett knä på isen.
Bildtext Roni Hirvonen gjorde Finlands 3–3-kvittering i matchen.
Bild: HHOF-IIHF Images/All Over Press

Rysarslutet tog hårt på de finländska spelarna.

– Stämningen i omklädningsrummet var väldigt deppig, besviken och tyst. Det blir tufft att orka jobba hårt i morgon ännu. Men vi spelar om medalj, och jag tror att vi kommer att vara redo, fortsatte en känslosam Pennanen som hyllade sina spelare.

”Tempot är otroligt hårt”

Pennanen ville inte skylla på någon efter segermålet. Han visste inte vad laget kunde ha gjort annorlunda vid den avgörande fullträffen.

– Jag tyckte att allt var helt i balans, pucken var i hörnet och allt var bra. Om man i dylika lägen försöker för mycket, så skulle det snarare bli mål i direktanfall, till exempel om en back rusar emot eller något åt det hållet. Något sådant skedde inte här, det var en liten markeringsmiss och USA straffade oss.

Juniorlejonlotsen var nöjd med mycket – och upprepade att hans lag lyckats toppa formen.

– I 50-55 minuter spelade vi bättre hockey än vad det här laget gjort på ett tag. Slutet på andra perioden var lite svag och USA fick målen aningen billigt.

– Resten av tiden spelade vi mycket bra, höll i pucken och spelade tillsammans. Tempot är otroligt hårt, det går fort i avbytarbåset också.

Cole Caufield lyfter armarna i luften efter att pucken gått in i Kari Piiroinens mål.
Bild: AP / Lehtikuva

Sällsynt kedjerumba

Yle Urheilus expert Juha Juujärvi påpekade att Finland släppte in för många mål, i och med att man hade grepp om spelet.

– Fyra insläppta är för mycket med tanke på att Finland hade så bra kontroll. Nu gav man USA möjlighet till lite billigt målskytte.

– Finland kunde ha varit effektivare. Kontrollen ledde inte till fina chanser, ofta borde tre mål på den här nivån räcka till seger, menade experten.

Genom hela turneringen har det varit mycket variation i Juniorlejonens kedjor. Antti Pennanen och hans kollegor har inte varit rädda för att kasta om i formationerna mitt under matcherna.

– I finländsk hockey brukar man försöka hitta stabila kombinationer till turneringarna och hoppas på att samarbetet blir bättre på det sättet. Pennanen är säkert en tränare som försöker styra laget med sina val både på ett taktiskt, psykiskt och spelmässigt plan.

Finlands minimala förberedelser till turneringen kan vara en annan orsak.

– Därför måste man låta turneringsinsatserna påverka ganska mycket.

Brad Lamber skyddar pucken framför en motståndare.
Bildtext Brad Lambert fick testa på spel i förstakedjan mot USA.
Bild: Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto

Lundell: ”Vi kan vara stolta”

Lagkaptenen Anton Lundell hade svårt att sätta ord på förlusten i Dplays intervju direkt efteråt.

– Visst är det ett irriterande resultat. Det är små marginaler.

– Nu känns det som en stor besvikelse. Vi ville till final och var smärtsamt nära.

Bronsmatchen mot Ryssland börjar klockan 0.30. Endast en bronspeng duger där, slog HIFK-anfallaren fast.

– Jag tycker att vi spelade jättebra i dag. Visst kunde vi ha gjort det bättre i vissa situationer, men det kändes som att vi hade grepp om spelet genom nästan hela matchen. Varje spelare i laget kan vara stolt över sig själv.

Diskussion om artikeln