Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Märta Westerlund: "Det har av misstag hänt att mikrofonen varit på och jag sagt något olämpligt"

Från 2021
Märta Westerlund
Bildtext Märta Westerlund säger god morgon åt Svenskfinland.
Bild: Björn Fagerholm

Tänker Märta Westerlund på att familjen lyssnar när hon sänder radio? Vilken teknisk uppfinning skulle hon vilja radera? Vilket är det pinsammaste skämtet hon dragit? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till programledaren Märta Westerlund.

Märta Westerlund arbetar som programledare på Yle X3M. För tillfället är det hon som säger god morgon åt Svenskfinland i X3M:s morgonprogram. Märta är även programledare för Melodi Grand Prix och står med jämna mellanrum på en scen och drar skämt som ståuppare. Märta har två år i rad spelat en av huvudrollerna i den improviserade sitcomen Född i Farstun.

Märta Westerlund har i denna serie fått frågor av kulstötaren Tomas Söderlund, producenten Janne Hyöty, skådespelaren Jonas Bergqvist, fotbollsspelaren Linda Sällström, artisten Hanna Lagerström, skådespelaren Susanne Marins, dansbandslegenden Hans Martin, artisten Fredrik Furu, upptäcktsresande Patrick "Pata" Degerman och mediaproducenten Tage Rönnqvist.

Patrick Degerman
Bildtext Upptäcktsresande Patrick "Pata" Degerman har bestigit många berg.
Bild: Patas fotoarkiv

Patrick Degermans fråga: Har du av misstag glömt på mikrofonen och muttrat något olämpligt?

– Det har hänt många gånger. För tillfället händer det mer sällan eftersom jag styr tekniken och vet när mikrofonerna är avstängda. När jag arbetade med Simon Karlsson hände det dock med jämna mellanrum att osakligheter nådde de finlandssvenska öronen. Det kunde vara en svordom eller något saftigt jag valt att inte berätta i direktsändning.

– På X3M är ju programledarna väldigt öppna och pratar mycket om det privata. Jag har många gånger tänkt att jag berättat för mycket eftersom någon familjemedlem kan lyssna. Nu har jag arbetat så många år på X3M så de får nu höra vad de hör. Det jag tänker på idag när jag arbetar är min pojkväns familj. Det är ett relativt nytt förhållande och hans familj kan ju lyssna. Lyssnar de vill jag ju inte säga vad som helst.

jonas bergqvist
Bildtext Jonas Bergqvist är skådespelare på Wasa Teater.
Bild: Frank A Unger/Wasa Teater

Jonas Bergqvists fråga: Vilken teknisk uppfinning skulle du vilja radera?

– Jag var och vandrare i Punkaharju i östra Finland i höstas med några vänner. Vi hade sett bilder från en vandringsled och de var fantastiska. På bilderna såg det ut som det vackraste stället på jorden. När vi vandrade var det vackert, men inte ens nära på så vackert som på bilderna. Detta eftersom det var drönare som tagit bilderna, så de var ju uppifrån. På bilderna såg man stigar som gick ut i vattnet, men det var ju tråkiga mossiga stigar som gick över några små kullar i verkligheten. Eftersom vi lurades av de fina vyerna så skulle jag eliminera drönaren.

Fredrik Furu
Bildtext Fredrik Furu firade förra året tio år som soloartist.
Bild: Ville Juurikkala

Fredrik Furus fråga: Vem av alla de som ställt frågor till dig i denna serie skulle du helst byta jobb med?

– Patrick "Pata" Degerman har ju nog det coolaste jobbet av alla så honom skulle jag byta jobb med. Jag har ju en dröm att utbilda mig till friluftsguide. Pata är väl lite väl extrem, så jag skulle skippa Antarktis och istället välja Norge. Det skulle vara alldeles underbart att få arbeta som friluftsguide när det är sommar och fint väder.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Märta om vad som fick Rudolph Schenker från Scorpions att asgarva under en intervju, vilken röst hon absolut inte skulle vilja vakna upp till och vilket skämt som är det pinsammaste hon dragit.

Märta Westerlund: "Det har av misstag hänt att mikrofonen varit på och jag sagt något olämpligt"

38:39

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln