Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Fortsätter Bolsjunov att dominera i Tour de Ski?

Från 2021
Uppdaterad 05.01.2021 15:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
Tour de ski, herrarnas 15 km fritt (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tour de Ski-tåget har anlänt till sin andra andra station. Italienska Toblach står värd för dagens fristilslopp med intervallstart. USA har genom Jessie Diggins och Rosie Brennan en dubbelledning i damtävlingen men Frida Karlsson är inte mer än tio sekunder bakom ledande Diggins.

Kl. 14.00 Damer 10 km fristil

Kommentator: Chriso Vuojärvi
Finland: 9 Johanna Matintalo, 29 Katri Lylynperä, 32 Krista Pärmäkoski, 43 Jasmi Joensuu

USA tog i söndags nationens första dubbelseger genom tiderna i världscupen för damer. Jessie Diggins och Rosie Brennans försprång till närmast jagande Frida Karlsson är emellertid inte stort.

Två detaljer talar för att Karlsson kan ta över som etta Tour-sammandraget i dag:

  • Tävlingsformen är intervallstart. I söndags bäddade Diggins och Brennan för den amerikanska dubbelsegern genom att åka snålskjuts på Karlsson som gjorde grovjobbet. I dag finns inte den möjligheten.
  • Tävlingsorten Toblach ligger på 1 200 meter över havet. Det vill säga avsevärt lägre ner än under öppningshelgen i Val Müstair. Finlands och Sveriges landslag har i motsats till de övriga toppnationerna inte tränat på hög höjd inför Touren, vilket naturligtvis var en nackdel. I Toblach är förutsättningarna mer jämbördiga.

Krista Pärmäkoski var i topp tio i de två senaste tävlingarna och ligger tia i sammandraget. Nadine Fähndrich och Katharina Hennig har bara tre sekunder till godo på Pärmäkoski så hon har goda möjligheter att klättra i totalen. Inte alls omöjligt att hon också passerar sprintspecialisten Linn Svahn i och med dagens tävling.

Kl. 15.45 Herrar 15 km fristil

Kommentator: Chriso Vuojärvi
Finland: 4 Markus Vuorela, 7 Lauri Lepistö, 38 Verneri Suhonen, 54 Juho Mikkonen

Endast en total genomklappning kan hindra Aleksandr Bolsjunov från att ta sin andra totalseger i svit i Tour de Ski. Så stark var den ryska skidkungen under öppningshelgen.

Kampen om andra platsen är desto mer oviss. Ryssarna Artjom Maltsev, Denis Spitsov och Ivan Jakimusjkin utmanas av rutinerade Dario Cologna och Maurice Manificat samt franska uppstickaren Clement Parisse.

För de finländska herrarna är utgångsläget krasst. Tar någon av dem världscuppoäng skulle det vara en bedrift. Blickarna riktas närmast mot Markus Vuorela som ligger på 29:e plats i sammandraget.

Programmet är inte längre tillgängligt
Tour de ski, herrarnas 15 km fritt (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)