Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nästan 7 000 finländare har redan vaccinerats – mot slutet av året är hela befolkningen vaccinerad

Från 2021
Uppdaterad 08.01.2021 13:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
Myndigheterna informerar om coronavaccinationerna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Enligt myndigheterna har vaccineringarna mot coronaviruset hittills gått planenligt. Det var beskedet när Institutet för hälsa och välfärd, Social- och hälsovårdsministeriet och Helsingfors stad sammankallade en presskonferens på tisdag eftermiddag.

Myndigheterna konstaterade också att det kan vara till slutet av året innan hela befolkningen har vaccinerats.

Tuija Kumpulainen, enhetsdirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet, Mia Kontio, sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd och Leena Turpeinen, direktör för Helsingfors stads hälsovårds- och missbrukartjänster, fick svara på många frågor om tillgången på vaccin och om vaccinstrategin.

Det har förekommit otålighet ifråga om vaccineringstakten. Bland annat i söndags konstaterade statsminister Sanna Marin att hon hoppats att processen varit snabbare.

Trion som talade under presskonferensen var ändå överens om att vaccineringarna kommit bra i gång och att det är naturligt att saker går lite långsammare i början när allt är nytt. De tror att takten nu kommer att öka, samtidigt som fler större partier vaccindoser börjar anlända till Finland.

Läs vår direktrapportering här:

Diskussion om artikeln