Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Politiskt inkorrekt musik är inte alltid fel

Från 2021
Uppdaterad 15.01.2021 09:31.
Kollage med problematiska artister och Grönroos garage logo.
Bildtext Iggy Azalea, Morrissey och 6in9ine är alla problematiska artister på olika vis.
Bild: Grafik: Lasse Grönroos

Vad beror det på att så många människor blir upprörda och förbannade över musik som upplevs stötande?

För musik gäller litet andra regler än fiktion på vita duken.

Sällan ser man ju arga insändare eller publikrespons för ett blodigt avsnitt av tv-serien Bron eller valfri realityserie där gänget klättrar i palmer i bikini för att vinna en dejt vid altaret.

Men spela en låt som handlar om våld eller sex och vips går tangentborden heta och moralfingrar lyfts i vädret. Tro mig, jag har fått ta del av en hel del sur publikrespons om musikval.

Kommentar/analys av Anna Lillkung.
Bildtext Anna Lillkung har skrivit många musikkolumner för Svenska Yle, bl.a. om cancelkultur.
Bild: Unsplash

Varför råkade Robin Thicke i hetluften med sin låt Blurred lines, som innehöll textformuleringar som i vissa kretsar ansågs uppmuntra till våldtäkt, men inte de som gjorde norska tv-serien Exit som innehåller riktigt grovt och utstuderat kvinnoförakt?

Är fiktion i en låt allvarligare än fiktion på teven?

I hate these blurred lines
I know you want it (I hate them lines)
I know you want it (I hate them lines)
I know you want it
But you're a good girl

Men att lyssna på "problematiska" artister är inte alltid fel. Först måste man klargöra vem som definierar något som "problematiskt" och varför.

En människas ord och gärningar bör vägas mot den tid och kontext som varit rådande vid tillfället. Också musiker kan ändra sina åsikter, komma till insikt, ta konsekvenserna av vad man sagt. Och gå vidare.

Då kanske publiken också kan gå vidare istället för att älta gamla twittergrodor.

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt
Rape-rock, könsrock, n-ordet och den värsta pedofilen av alla - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tillsammans med musikjournalisten Anna Lillkung gjorde vi två avsnitt av Grönroos garage där vi funderar kring politiskt inkorrekta låtar och problematiska artister.

Vi är båda överens om att det kan göra ont om din idol trampar i klaveret.

- Jag har varit ganska skyddad från det här. Jag har varit med om det mer med skådespelare och författare, säger hon.

- Morrissey är en av dem som slagit mig hårdast. Jag hade varit ganska skyddad från det att han uttryckt sig främlingsfientligt, säger hon.

Morrissey sjunger. 2009.
Bildtext Många av Morrisseys gamla fans har övergivit honom p.g.a. hans invadrarfientliga uttalanden och pro-Brexit-åsikter.
Bild: Christophe Ketels / Alamy

Efteråt började hon, liksom jag själv, inse att den gamla Smiths-frontmannen inte är så trevlig.

- Det var den stora som gjorde ont, konstaterar hon.

Ibland är jag också hårdare mot kvinnor än mot män i sådana här frågor

― Anna Lillkung

Anna Lillkung lyfter upp rapparna Iggy Azalea och Azealia Banks som fått stämpeln av att vara problematiska artister.

Iggy Azalea är ett exempel på cancelkulturen där kulturell appropriering och dåligt omdöme kan slå hårt tillbaka mot artisten.

Hon blev deplattformerad (cancelled) efter vissa uttalanden då hon inte längre gjorde hitlåtar.

- Man måste acceptera att Azealia Banks säger väldigt bra saker om t.ex. afroamerikaner och deras situation i USA, men sedan har hon haft en massa gräl med artister som Zayn Malik från One Direction som hon kallat "currydoftande", vilket anspelar på att han är invandrare, säger hon.

- Hon säger homofobiska saker och är väldigt arg i sin ton, men hon har också varit öppen om sin mentala ohälsa.

Iggy Azalea stiger ut ur bil med grön läskedryck i handen.
Bildtext Iggy Azalea blev deplattformerad.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

- Ibland är jag också hårdare mot kvinnor än mot män i sådana här frågor. Jag förväntar mig att kvinnor ska vara mer sansade och inte säga problematiska saker, säger Lillkung.

Låtar bannlystes på X3M

Det första arga (handskrivna) brevet angående en låt som jag spelat i radion fick jag kring mitten av 90-talet då vi med Marcus Rosenlund i programmet Metallväktarna spelade låten "Förkrympt gubbkuk av stål" av det kända könsrock-bandet Onkel Kånkel i Sverige.

Jag tror inte vi fick spela den låten efter det.

I något skede fick vi i Metallväktarna förbud att spela vissa artister.

Impaled Nazarenes låt Vitutuksen multihuipennus var visst bannlyst i ett par minuter efter att det grävande tv-programmet MOT 2008 hade gjort ett naivt försök att gräva i hårdrockstexter.

Vår dåvarande chef Richard Nordgren fick förklara varför vi spelade sådan snusk i radio X3M. Du kan se klippet nedan.

MOT: Saatanalliset sävelet - Spela upp på Arenan

Idag är nämnda avsnitt av MOT en webb-klassiker, en meme, litet som nazisten Pekka Siitoins muntra resa med sverigebåten. Vi skrattar åt dessa tokskallar, inte med dem.

Själv slutade jag digga Impaled Nazarene efter att deras agenda drog mer och mer mot en nationalistisk och rasistisk riktning.

Det var inte längre ilska och frustration mot allt och alla, vilket kan ge dig som lyssnare en energikick och fananamma-glöd.

Extrem musik gör att du klarar av vardagen som försöker trycka ner dig i form av privata parkeringsövervakare och skit väder.

Impaled Nazarene började sparka neråt och rikta sitt hat mot folk med annan hudfärg än deras egna ljusrött-bleka hy. Nej tack.

Power-metal-bandetIced Earths gitarrist Jon Schaffer var en av demonstranterna som bröt sig in i kongresshuset i Washington DC. Det kan hända att jag inte tar fram mina Iced Earth-skivor på ett tag.

Också indiemusiker som Ariel Pink och John Maus deltog i protesterna.

Men varenda pro-Trump-uttalande av musiker bekommer mig inte. Rockstjärnor är inte politiker och politiker är inte rockstjärnor, hur mycket de än skulle vilja vara det. Men det finns ju en gräns.

- Pedofili är kanske det yttersta exemplet där det är svårt att komma vidare. Men det finns grader av det, säger Lillkung om gränsen mellan olagligt och omoraliskt beteende.

varg vikernes
Bildtext Varg Vikernes mördade sin bandkompis Euronymous i Mayhem och blev efter kyrkbrännarperioden och fängelset nynazist.
Bild: All Over Press

Nynazistisk musik är oftast musikaliskt undermålig

Vi fortsätter med att lyssna på litet vit makt-musik. Genren är i och för sig väldigt marginell men i Sverige är det nationalistiska bandet Ultima Thule relativt kända.

De är hårt xenofobiska trots att de inte gillar att man gör hitlerhälsningen på deras gig.

Ultima Thule har haft sin egen Sverige först-agenda sedan 1984 och drömmer fortfarande om en tid som inte längre finns. Eller kanske ens fanns.

Jag börjar tänka på autistiska barn som hakat upp sig på en enda grej som de vet allt om, t.ex. dinosaurier, men i övrigt har svårigheter att greppa världen.

Det är samma sak med de nationalistiska banden, nålen har blivit och hoppa på vinyltallriken och de kommer aldrig vidare.

En orsak till att nynassemusiken är så marginell är att den oftast både textmässigt och musikaliskt är så undermålig så ingen frisk människa klarar av att lyssna på det hemskt länge.

Ta till exempel Jösse Järvenpääs imbecilla rasistlåtar på YouTube. “Don´t quit your day job”, liksom och lycka till med inträdesprovet till Sibeliusakademin.

Lasse Grönroos och Onkel Kånkels skiva,
Bildtext Lasse gillar Onkel Kånkel. Gör du?

Anna Lillkung kan dock ibland lyssna på jobbiga artister.

- Om jag t.ex. har en middag och lägger på en artist som jag tycker är problematisk, men som jag gillar så skulle jag måsta ta upp det. “Vi måste prata om den här artisten”. På det sättet ursäkta mig själv, vilket nästan gör det värre, säger hon.

Anna Lillkung anser ändå att hon är mer strikt än många andra på den här punkten.

I Grönroos garage försöker vi dela in problematiken i dels politiskt inkorrekta låttexter och i problematiska artister. vilket ju är en stor skillnad.

Scorpions 1979 på gata samt Virgoin Killer-omslaget i en boll.
Bildtext "Hur tänkte ni här?"
Bild: Grafik; Lasse Grönroos

Sedan gäller det ju att se saker i deras historiska perspektiv. Många band har på nyktert huvud kunnat konstatera att vissa karriärval med facit på hand kanske inte gick helt som i Strömsö.

Scorpions har i intervjuer sagt att den ursprungliga omslagsbilden till skivan Virgin Killer idag inte är helt okej. Men man resonerade på helt annat sätt när den kom ut 1976. I Tyskland.

Bandet Hole sitter i en soffa, tre kvinnor och en man
Bildtext Det blir en annan sak då Hole gör en cover på The Crystals "He hit me (and it felt like a kiss).
Bild: Da capo press

Rockmusiken är mer eller mindre rumsren och klinisk idag medan hiphopen tagit över rollen som musikens bad boys och sleazy girls.

En bakgrund som sexualbrottsling, kriminell eller hustrumisshandlare verkar snarare vara en fjäder i hatten för vissa rappare.

Tekashi 6in9ine stiger ut ur bil.
Bildtext Rapparen Tekashi 6in9ines sexskandaler med minderåriga har snarast gjort honom ännu mer populär.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Sex är nästan tabubelagt i rock idag medan det är ett absolut måste i hiphoppen där Nicki Minaj, Megan Thee Stallion & co. twerkar hela vägen till banken.

Axl Rose släppte 1988 ur sig både rasistiska och homofobiska grodor i Guns n’ Roses låt One in a million.

Det blev en kontrovers om saken redan då, men i det allmänna kaoset kring bandet glömdes saken snabbt bort och idag är låten borttagen från nyutgåvor av ep:n Lies och från Appetite for destruction-boxen.

Dagens cancel-kultur kan ofta gå förbi domstolsbeslut och bevis. Ska man låta en dokumentär, en tweet eller juridiken bestämma när man ska bojkotta en artist? Var ska man dra gränsen?

Kollage med skivor av GG Allin, The Mentors, Turbonegro och Shitter Limited.
Bildtext "Tycker fröken om rape-rock?"
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Anna Lillkung tycker strömningstjänsterna kunde gå enligt domstolsbeslut.

- Om man ska börja dra gränser för vad som spelas i radion så borde man gå utifrån juridik och inte bara historier, tycker hon.

Michael Jackson faneja puolustamassa artistia sen jälkeen, kun Leaving Neverland -dokumentissa Jacksonia syytetään lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Bildtext Fans protesterar mot Michael Jackson-dokumentären Leaving Neverland.
Bild: Dingena Mol

Men tillbaka till Onkel Kånkel. De drev ju med både homosexuella och personer med cp-skada, Jesusbarnet och allt som kunde tänkas kränka någon.

- Just den delen av musiken tycker jag inte är helt okej. När det börjar handla om personer med funktionsvariationer, då är det inte bara inte längre kul utan mer “vad håller ni på med?!”, tycker Lillkung.

Svart humor eller bara elakt? Är svart humor ens okej i dagens värld?

The Mentors kallade sin musikstil “våldtäktsrock” (rape rock), men de flesta som diggar Mentors diggar dem knappast för att de tycker världsbilden i deras texter är morjens. Eller?

Vill du höra mer musik som ger dålig fiilis och diskussion om problematiska artister så hittar du Grönroos garage-avsnitten på Yle Arenan.

Aetikeln uppdaterad 15.1.2021 kl. 9.30. Det var Azealia Banks som uttalade sig negativt om Zayn Malik.