Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen ger upp hoppet om att hitta överlevande i Gjerdrum

Från 2021
Uppdaterad 05.01.2021 19:48.
Bild på jordraset. Ett gult hus står oskadat nära kanten. Alldeles invid kanten finns ett hus som dels rasat in i gropen. Dess ena yttervägg syns i gropen.
Bildtext Jordskredet inträffade för en knapp vecka sedan i Gjerdrum i Norge.

Norsk polis tror inte att de längre kommer att hitta överlevande i jordskredsområdet i Gjerdrum. Nu går sökoperationen in i en ny fas, meddelade polisen på tisdag eftermiddag.

– Den senaste veckan har vi gjort allt vi kunnat för att rädda liv. Vi har undersökt alla områden där man kan tänka sig att någon kunde överleva, säger polismästare Ida Melbo Øystese.

Räddningsarbetet har pågått allt sedan skredet i onsdags, och hittills har sju personer påträffats döda. Tre personer saknas fortfarande.

Hoppet om att hitta överlevande är nu väldigt litet, enligt polisen.

– Vi har sett att de som omkommit har gjort det väldigt snabbt. Men även om vi gett upp hoppet om att hitta överlevande är operationen inte över. Vi går nu in i en annan fas för att hitta alla som saknas, säger Øystese.

Hon säger att polisen då den akuta räddningsfasen är över, kommer att göra allt för att hjälpa invånarna i Gjerdrum tillbaka till ett någorlunda normalt liv igen.

Det kan ta upp till ett år, eller till och med ännu längre tid, innan de som nu har evakuerats kan flytta tillbaka till Gjerdrum, uppger NRK.

Nytt jordskred under tisdagen

Tidigare under tisdagen inträffade ett nytt, mindre jordskred i Gjerdrum i Norge och samtidigt avbröts sökinsatserna efter de tre personer som fortfarande saknas efter onsdagens förödande jordskred.

Vid klockan 11.42 lokal tid började räddningsarbetarna i området plötsligt springa, och strax därpå gick larmet.

Ingen av räddningsarbetarna skadades i skredet. Från att larmet gick tog det omkring en minut tills alla var ute ur området.

– Skredet inträffade en bit ifrån det ställe där räddningsarbetarna arbetade. Det var relativt odramatiskt för dem som befann sig i området då det hände, säger insatsledare Roy Alvkist under en presskonferens.

Det nya skredet var 30 meter brett och två meter djupt. Rasområdet efter det stora lerskredet för en knapp vecka sedan var 300 gånger 700 meter stort.

Det är inte ovanligt med dylika efterskred, enligt gruppen som leder insatsen i området.

Det är tillsvidare oklart vad som utlöste det nya jordskredet. Räddningsarbetet kan återupptas då området kan betecknas som säkert.

Källa: NRK

Diskussion om artikeln