Hur ska vi lämna coronaviruset bakom oss år 2021?
Förra året var coronans år, men hur kommer 2021 att se ut i Finland och världen? Kommer vi att kunna starta om på nytt eller har coronaviruset förändrat oss för alltid?

2021 - året då vi bråkar om vaccin, slutar kramas och börjar äta frukt
Många hoppas på en ny, fräsch start nu när vi har ett nytt år. Men ett nytt år betyder inte att allt kommer att bli som förr men inte heller att allt kommer att förändras.
Coronaviruset och coronavaccinet kommer också i år att påverka vad vi kommer att kunna göra och hur det här året kommer att se ut.
Blanka Henriksson som är docent i folkloristik vid Åbo akademi säger att coronavaccinet är en slags vägledare för det här året.
- Jag tror att vaccineringen kommer bli den stora förändringen. Vad händer med samhället sen när man anser att tillräckligt många är vaccinerade? Kommer folk känna sig trygga och kommer de att ändra sitt beteende?
Vi tar med oss erfarenheter
Mycket av det som hände under förra året kommer att följa med oss under en stor del av 2021.
Henriksson förväntar sig inte att 2021 kommer med stora nya förändringar förutom vaccinet. Vissa förändringar som vi har varit med om 2020 kommer att finnas kvar också i framtiden och vissa kommer att försvinna.
Henriksson tror inte att vi kommer gå tillbaka till att skaka hand utan att vi kommer att fortsätta ha alternativa sätt för att hälsa på varandra.
- Diskussionen vi har haft om kroppslig integritet påverkar. Man kan inte tvinga folk till närkontakt. Vi har blivit bättre på att inte förutsätta att alla tycker som vi själva när det gäller sådana saker.
Våra nya attityder och beteenden kan vara bestående
Enligt en undersökning av Sitra, Lifestyle after lockdown, så har många människors tankesätt förändrats under pandemin.
Undersökningen visar att pandemin kan göra det lättare att gå mot en mer hållbar livsstil eftersom folk har förändrat sina vanor och sina attityder.
Människor har gjort förändringar i vad de äter, hur de bor, hur de arbetar, hur de reser och hur de relaterar till naturen.
Enligt universitetslektor Mika Helander har vårt sätt att arbeta förändrats på grund av pandemin och vi kommer fortsätta jobba hemifrån i år. Även om vi också så småningom kommer att återgå till att också jobba på arbetsplatsen.
Förra året utgjorde möjligheten att arbeta på distans på ett annat sätt än tidigare.
- Det är en önskvärd utveckling utifrån vad arbetstagarna vill ha. Distansarbetet innebär mer autonomi, säger Helander.
Tre megatrender under året
Katri Vataja som är direktör för förutsägelse och strategi vid Sitra berättar att vi såklart inte vet exakt vad som kommer att hända, men vi kan förutse vissa saker som skulle kunna hända även i de här osäkra tiderna.
Vataja pratar om tre trender som kan vara de tre stora samtalsämnena det här året.
I år kommer det vara fokus på klimatförändringen och det är mycket i rörelse globalt. Till exempel har USA lämnat Parisavtalet, men Joe Biden lovade att gå med igen när han installeras som president.
En annan grej som kommer att fortsätta i år och som redan tog ett stort kliv i fjol är teknologiutvecklingen. Förra året ledde pandemin till mycket utveckling inom hälsovård och utbildning.
- Nöjes- och kulturtjänster kan utvecklas med ny VR-teknologi. Vi har redan sett det här förra året, men det kan utvecklas ännu mer, säger Katri Vataja.
Blanka Henriksson tror att kultursektorn så fort som möjligt vill gå tillbaka till vanliga konserter och teaterföreställningar för att det ska vara ekonomiskt hållbart. Människor är inte riktigt beredda att betala för distanslösningar när det gäller kultur.
Människor vill se kulturevenemang och sport på plats och inte via skärmar.
- En del av sport är ju gemenskapen man får när man sitter med andra. Sport är så stort i dag att vi kommer att gå tillbaka till evenemang och mästerskap, säger Blanka Henriksson.
Den tredje och sista trenden är hur demokratin kommer att utvecklas berättar Katri Vataja.
- Förra året hade vi undantagstillstånd och förhoppningsvis kommer vi att kunna utveckla demokratin nästa år. Det finns också en osäkerhet i politiken i och med Brexit och presidentvalet i USA. Vad betyder det här för internationella relationer? I Finland har vi också kommunalval under våren.
Nytt fokus för det nya året
Även om mycket kommer att fortsätta på samma sätt som år 2020 slutade så finns det hopp om att saker ska återgå till det som var innan pandemin.
Etla säger bland annat att ekonomin kommer att vakna till liv igen det här året tack vare coronavaccinet.
Trots att pandemin ännu är i full gång vill människor redan nu börja blicka framåt och hoppas på en värld som ser mer ut som tidigare.
Till exempel bokar finländare redan nu sina vintersemestrar till Kanarieöarna och Thailand.
- Människor är optimistiska. Det som vi saknat mest under pandemin kommer att komma tillbaka, säger Henriksson.
Vissa saker vill folk alltså att ska vara som förr men på grund av coronapandemin har också saker förändrats och det finns en möjlighet att förändra hur vi lever.
Dessutom är en stor fråga om vi redan i år kommer återgå till hur det varit tidigare, eller om det blir först senare.
Har du glömt vad som hände i fjol? Lyssna på Lägsta domstolens årskrönika 2020 här:
