Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Arbetslöse Sami Vatanens telefon går het – Patrik Laine svarade på spekulationerna: "Till och med Gretzky blev trejdad"

Från 2021
Uppdaterad 06.01.2021 09:48.
Patrik Laine, Winnipeg Jets
Bildtext Patrik Laine vill inte blicka mot framtiden (arkivbild).
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Patrik Laine lever i nuet och lovar att han kommer att vara som en ny spelare nästa säsong. Sami Vatanen hoppas att han hittat en ny klubb till nästa veckas NHL-premiär – men vägrar stressa.

Nu är alla NHL-klubbar igång med sina försäsongsträningar. Sammanlagt 63 finländare kämpar om platser i finrummet.

Det blir en korta träningsläger för lagen, då säsongen kör igång den 13 januari nästa vecka.

I Winnipeg Jets första träningspass tog Patrik Laine plats i samma kedja som Paul Stastny och Kyle Connor. Den finländska snipern träffade också media under öppningsdagen – och samtalsämnet var givet.

Laine har varit föremål för övergångsspekulationer under hela hösten och den ansedda NHL-insidern Pierre LeBrun spred till och med rykten om att finländaren inte skulle dyka upp på träningslägret ifall Jets inte skulle göra av sig med honom.

Men finländaren var på plats, och journalisterna var nyfikna: Är Laine fortfarande på väg bort?

– Det är inget som jag tänker på. Jag bryr mig bara om vad som händer i dag, jag tänker inte på morgondagen, svarade 22-åringen diplomatiskt enligt Sportsnet.

Inte orolig

Ytterforwarden Laine var tydlig med att betona att han inte kan påverka sin framtid så mycket.

– Just nu är jag här. Jag är ivrig att få spela, jag är i god form. Jag kommer att vara som en ny spelare i år, och jag vill bara spela bra. Det är det bästa för båda parterna.

Finländaren är alltså inställd på spel med Jets. Men samtidigt hör övergångarna till ligan, förstår Laine.

– Till och med Wayne Gretzky blev trejdad, spelare flyttas hela tiden. Det är en del av spelet som man måste vara medveten om.

– Jag vill bara spela. Jag oroar mig inte över allt snack och alla spekulationer.

Vatanen: ”Telefonerna ringer hela tiden”

Ett namn som inte förbereder sig för NHL-säsongen på ett träningsläger just nu är Sami Vatanen.

Backen är obegränsad fri agent, men med premiärmatcherna bakom hörnet är han fortfarande arbetslös. Förra säsongen klädde han på sig New Jerseys och Carolinas tröjor.

Vatanen har ett par skadetyngda säsonger bakom sig. Det kombinerat med ekonomisk osäkerhet på grund av pandemin försvårar hans jakt på en ny arbetsgivare.

– Telefonerna ringer hela tiden, men mer hos agenten än hos mig. Visst har det funnits en del intresserade klubbar, men ja vet inte så mycket om dem, säger 29-åringen till Yle Urheilu.

– Vissa grejer har jag hört om till exempel Vancouver, och visst vet jag vilka diskussioner som förts, men mest har jag bara försökt att njuta av min tid i Finland.

Petr Mrazek, Vincent Trocheck och Sami Vatanen under ett träningspass.
Bildtext Sami Vatanen avslutade fjolårssäsongen i Carolina.
Bild: Icon Sportswire/AOP

Spel i JYP?

Vatanen har hållit till i Tammerfors under pausen, där han tränat med andra klubblösa spelare. Dessutom var han med på moderklubben JYP:s träningar i några veckor.

Inget är klart ännu, men Vatanen, som spelat över 400 grundseriematcher i NHL, stressar inte.

– Jag fick fira jul med familjen och äta skinka, vad är nu bättre än det. Det gäller att ta ut allt det positiva ur det rådande läget.

– Man får hoppas att det blir klart snabbt, så att jag kan inleda säsongen. Om det inte löser sig så spelar jag fast i JYP, säger backen med ett skratt.

Diskussion om artikeln