Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Sommarpratarna har delat sina liv med oss, men jag vill veta mera!" – Maria och sommarpratarna är tillbaka med ny säsong

Från 2021
Maria Sundblom Lindberg kommer leende gående mot kameran. Somrig bakgrund med lävträd, växthus och knuten på ett gult trähus.
Bildtext Maria Sundblom Lindberg bjuder in en del av årets sommarpratare till ön Lonnan för lek och djupa diskussioner.
Bild: Frida Lönnroos, Parad Media

Maria Sundblom Lindberg är tillbaka på Lonnan med nya sommarpratare. I andra säsongen blir det teman som passion, offentlighet och sårbarhet.

- Vissa av gästerna känner jag sedan tidigare men några har jag faktiskt aldrig träffat. Men jag har lyssnat på deras sommarprat och därför är de här. För de har delat sina liv med oss, men jag vill veta mera! säger programledaren Maria Sundblom Lindberg, som är psykoterapeut, präst och publicist. Maria har också själv jobbat som redaktör för serien “Vegas sommarpratare”.

Både djupsnack och lek

Programmet tar avstamp i gästernas sommarprat och sedan lever diskussionen vidare enligt avsnittets tema.

Det blir prat om tunga saker som t.ex. följderna av mobbning, psykisk ohälsa och våld, men också om kärlek och passion. Gästerna delar modigt med sig av sina erfarenheter.

- Jag vill snacka på djupet, för jag är ju en djupsnackare. Men bara för att det är djupt behöver det inte hela tiden vara allvarligt. Jag är också en livsnjutare och har lovat gästerna god mat, härligt sällskap och lek. Alla vuxna behöver mera lek!

Micke Björklund, Maria Sundblom Lindberg, Pata Degerman och Sofia Torvalds leker en utelek och hurrar.
Bildtext Spel och lek såväl som djupa diskussioner är viktiga ingredienser i Maria och sommarpratarna.
Bild: Dan Gustafsson/Parad Media

Äventyr i första avsnittet

Gästerna i första avsnittet är kändiskocken Michael “Micke” Björklund, journalisten Sofia Torvalds och äventyraren Pata Degerman.

Micke Björklund har levt äventyrsliv i flera månader på en söderhavsö då han deltog i och också vann svenska tv-programmet Robinson.

Nu berättar han för Maria om hur han lärde sig att gråta, något som han tidigare sett som en svaghet.

- Nu förstod jag att man kan gråta, säger Micke Björklund som brast i tårar när han fick ringa hem till familjen.

- Det här sexet då? I Robinson är alla är nakna, eller i bikini och simbyxor, på en strand och sover med varandra, säger Maria i programmet och frågade Micke om attraktion under Robinson.

- När det började var man ganska pryd. Då gick man iväg och kissade ensam och man bytte om i buskarna. Men det dröjde inte länge förrän man bytte om i lägret där det stod kamerateam och alla ens kompisar. På något sätt blir man som en familj, då man lever så här koncentrerat.

- Säkert skulle de ha funnits attraktion om vi skulle ha varit mätta och belåtna. Jag tror att lust kommer av den biten.

Micke Björklund pratar med Maria Sundblom Lindberg som har ryggen mot kameran. Micke håller i en käpp med en röd flagga på.
Bildtext På ön Lonnan berättar Micke Björklund för Maria Sundblom Lindberg om livet på Robinson-ön.
Bild: Dan Gustafsson/Parad Media

Äventyraren Pata Degerman är en professionell äventyrare och har bestigit de mest utmanande bergstopparna. Han berättar om hur det är att diskutera riskerna med sin familj innan han åker iväg på sina expeditioner.

- Det är ganska häftigt att diskutera döden med familjen. Vad händer om inte pappa kommer hem? Vad gör vi då?

Journalisten Sofia Torvalds har inte behov av äventyr. Hon tycker att vardagen är alldeles tillräckligt spännande.

Sofia har varit rädd för mycket ända sen hon var liten och dessutom skrivit en bok om sin ångest för att visa på hur vanligt det är.

- Jag har ångest, men jag lever ändå ett gott liv, säger Sofia Torvalds.

Micke Björklund, Maria Sundblom Lindberg, Pata Degerman och Sofia Torvalds står på rad som två Robinson-lag med en röd respektive blå flagga fastknutna på käppar.
Bildtext Sommarpratarna kocken Micke Björklund, äventyraren Pata Degerman och journalisten Sofia Torvalds är med i första avsnittet av Maria och sommarpratarna.
Bild: Dan Gustafsson, Parad media.

Maria knyter ihop programmet med sina reflektioner

Gästerna på Lonnan – och även tittarna – har alla sina egna erfarenheter. Men de gemensamma beröringspunkterna är minst lika många.

Maria Sundblom Lindberg sammanfattar varje avsnitt med sina egna reflektioner och tankar.

- Som jag har längtat. Jag har längtat efter att få ta den tidiga turbåten från salutorget, koka en kaffe och fixa lite fint, och sen ta emot gäster som faktiskt skall stanna en hel dag.

- Hela året har ju varit en mental och fysisk utmaning, där allt för många av oss varit alltför ensamma. Så nu, nu kör vi "all in" samhörighet. Välkomna med!

Maria Sundblom Lindberg sitter på en brygga med vattnet i bakgrunden och tittar rakt in i kameran.
Bildtext Maria Sundblom Lindberg är, förutom programledare i Maria och sommarpratarna, också präst, psykoterapeut och publicist.
Bild: Frida Lönnroos, Parad Media

Gästerna i andra säsongen är: Li Andersson, Eva Biaudet, Marco Bjurström, Michael Björklund, Jeanette Björkqvist, Nina Brännkärr-Friberg, Pata Degerman, Ben Furman, Anders Helenius, Sonja Kailassaari, Malin Kivelä, Thomas Lundin, Alaric Mård, Marcus Rosenlund, Filip Saxén, Päivi Storgård, Kasper Strömman, Sanna Tahvanainen, Sofia Torvalds, Christoph Treier, Erik Wahlström, Kurre Westerlund, Axel Åhman, Bo-Göran Åstrand.

Programmet har premiär söndag 10.01.2021 kl. 20.00 på Yle Fem och Arenan.

Producerat av Parad Media för Svenska Yle, 2020.

Diskussion om artikeln